Na sociálnych sieťach sa toľkokrát proklamuje: „Pozrite sa, ako som krásne obézna! Mám sa rada taká, aká som.“ Je to však vlastne adorácia choroby. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Ako chudnúť a schudnúť. Navždy

03.05.2025, 00:00
  • „Vo väčšine krajín sveta je už obezita častejšia ako podváha,“ znie záver minuloročnej štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). A to aj v štátoch s nízkymi príjmami, ktoré sa predtým stretávali s podvýživou.
  • Obezita je už uznaná ako závažné chronické ochorenie, ktoré sa musí liečiť, aby sa predišlo ďalšiemu poškodeniu zdravia. Ako najrozšírenejšia civilizačná choroba priamo spôsobuje tridsať závažných diagnóz. A na množstve ďalších chorôb má podiel.
  • „Lekári sa na obezitu začínajú pozerať ako na geneticky danú chorobu, ktorá je liečiteľná len pri doživotnej starostlivosti,“ hovorí pre Tému obezitologička DITA PICHLEROVÁ (53), vedúca lekárka Centra liečby obezity Internej kliniky 2. LF UK a FN v pražskej nemocnici Motol.
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Vyrastali ste ako „dievča pri tele“. Ako veľmi vás ovplyvnil film Metráček z roku 1971 o obéznom dospievajúcom dievčati, ktoré kvôli svojej postave trpí pocitom menejcennosti?

Úplne som sa v ňom našla. S hlavnou hrdinkou som súcitila. Bol to vlastne príbeh o mne, o všetkých príkoriach, aké som sama zažívala.

Kedy vám začala obezita prekážať do tej miery, že ste sa rozhodli s ňou bojovať?

Ja som s tučnotou bojovala dlhodobo. Začínala som s chudnutím každý pondelok, každý spln, na slnovrat, vždy 1. januára... Ale jedna vec je chcieť a druhá vec je samotná realita, v ktorej som prežila veľa slepých uličiek. Mnohokrát som dokázala schudnúť, mnohokrát som zase v rámci jo-jo efektu pribrala. Potom to už bolo čoraz horšie a horšie... A vlastne som zažívala presne to, čo teraz moji pacienti.

Aké to bolo, venovať sa potom ako lekárka pacientom s cukrovkou, z ktorých väčšina mala výraznú nadváhu či obezitu, a zároveň sama mať kilá navyše?

V čase, keď som nastúpila do IKEM (špičkové zdravotnícke zariadenie Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe, pozn. red.), kde som sa zaoberala liečbou cukrovky, som mala naozaj výraznú nadváhu. Pred tridsiatimi rokmi bolo liekov na diabetes len pár – a rozhodne nie takých účinných ako dnes – a v liečbe cukrovky sa vždy dával veľký dôraz na režimové opatrenia. A ja som ľuďom kázala o diéte a o nutnosti schudnúť. Pacienti sa na mňa, samozrejme, pozerali s dešpektom, čo som z nich cítila a nebolo to príjemné. Hovorila som si, že som vyštudovala odbor, ktorý chcem robiť, a zrazu strácam autoritu len kvôli tomu, ako vyzerám. To bol moment, čo ma veľmi ovplyvnil.

Takže ste začali chudnúť?

Také jednoduché to nebolo. Prišli dve tehotenstvá a to u mňa zakaždým, bohužiaľ, znamenalo plus ďalších 20

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 91% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-06-17 09:39:46 - Feat.: - Title: Ozempic a Mounjaro nie sú riešením na chudnutie do plaviek. Skúste to zdravšie a s rozumom 02 - Modified: 2025-06-17 04:00:00 - Feat.: - Title: Cukrovka a obezita takmer vymiznú, tvrdí profesor ŠTĚPÁN SVAČINA 03 - Modified: 2025-06-16 12:00:00 - Feat.: - Title: Nová nádej? Kmeňové bunky dokázali vyliečiť cukrovku 1. typu 04 - Modified: 2025-06-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo Európania hlúpnu: Slušnosť je v rozklade a v istých prípadoch som za fyzické tresty, hovorí neurológ 05 - Modified: 2025-06-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Diagnóza ADHD: Strašiak aj v dospelosti a ako "skrotiť" nezvládnuteľné dieťa
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. jún 2025 19:19