StoryEditor

Eva Pavlíková: Je nepochopiteľné, aká zlá energia, zloba a nenávisť tu kvitne. Súdržnosť je základ

31.12.2023, 00:00
  • Hoci je výnimočná slovenská herečka so srdcom rockerky Eva Pavlíková (63) rodená Košičanka, už dlhé roky je pevne ukotvená v Nitre, odkiaľ vyráža do sveta.
  • Namiesto kabeliek zbiera zážitky, ale tými, ktoré radšej zbierajú kabelky, nepohŕda. Len im nerozumie.
  • Spieva šansóny, neustále hľadá ľudskosť, nestráca nádej a v práci je vraj taká pedantná, až je to nepríjemné. Ale takí sú vraj ľudia narodení v znamení Panny. Určite by z nej bola skvelá stand-up komička.
  • Zažila niekedy šikanovanie na vlastnej koži? Prečo kedysi kupovala viac darčekov pod stromček a dnes už to nerobí? A prečo si nemaže telefónne čísla niektorých ľudí ani po ich smrti?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Hráte v inscenácii Nádej zomiera posledná. Jej hlavným motívom je nestrácať čas hľadaním odpovedí na nezmyselné otázky, ale spraviť si čas na zemi príjemnejším. Súhlasíte?

Jasné. O čo krajší by bol život každého z nás, keby sme chodili s otvorenými očami, boli vnímaví voči svojmu okoliu, nezištne si pomáhali? Ak by ľudia boli láskaví, milí, úctiví a súdržní, každý by robil to, v čom je dobrý, bolo by nám tu sveta žiť. Mimochodom, k tej kompetentnosti... Ničím iným si človek nezíska úctu viac ako tým, že sa vyzná, že vie. Môže sa vtierať, môže si zariaďovať, môže podplácať, ale ak si nevie dobre robiť svoju prácu, tak jednoducho nie je možné, aby si získal rešpekt a úctu ľudí, s ktorými spolupracuje. Ku kompetentnosti sa musí pridať aj ľudskosť, schopnosť komunikovať s ľuďmi a vnímať ich potreby. Kompetencie aj ľudskosť sú dôležité v každej sfére nášho života, v divadle aj politike. Myslím si, že ak nadriadení konajú s ľuďmi ako s handrami, vždy sa im to vráti. Preto som sa celý život snažila zachovať si ľudskú tvár a charakter – tak ma vychovali. Mám však pocit, že tieto dve veci už dnes nie sú v móde a že sa pozeráme na akýsi festival hlúposti. Zloby. Nedávno som na sociálnej sieti podporila našu prezidentku a dostala som od mojich rovesníčok – mimochodom, všimnite si, že toto robia najmä staršie ženy, čo je pre mňa nepochopiteľný paradox – vynadané do starých kráv. V tomto som však silná. Vlastne ani nechcem, aby som mala priazeň takýchto ľudí. Som totiž presvedčená, že 98 percent ľudí, ktorí mi na Facebooku vynadajú, nikdy neboli v divadle. Nepoznajú ma a nevedia nič o mojej práci.

Najviac práce máte v súčasnosti práve v divadle, však?

Vždy to tak bolo. Divadlo bol základ a všetko ostatné, dabing či inscenácie, boli pridanou hodnotou a dnes je to takmer výlučne divadlo a ešte šansón – musím povedať, že vďaka hlasovej pedagogičke Eve Banči sa mi v mojich šesťdesiatich troch rokoch spieva asi najlepšie v živote.

Naozaj?

Áno, pred spevácky náročnými predstaveniami, akými sú Zlatá lýra alebo Povolanie pápež, aj vďaka jej vedeniu nemám stres. Už sa nebojím, že niečo nevyspievam. Viem, že raz to príde a asi aj ja budem mať starecký roztrasený hlas. Som s tým zmierená. Ale je veľmi príjemné, že to tak ešte nie je.

Ako vám Eva Banči pomohla?

Niektoré hlasové pedagogičky s nami hercami zvykli pracovať akýmsi operným štýlom. Eva však vie, že sme herci, nie operní speváci. Jej spôsob rozospievania sa a práce na pesničkách mi, laicky povedané, otvoril hlavové rezonančné dutiny. Ja vlastne ani neviem, ako to urobila, ale urobila to s veľkou ľahkosťou a akurátnou dávkou srandy. Nahrala som si jej rozcvičky, aby som ich mala vždy poruke. Na tom jej „urobte mi čipmankov“ a všelijakom tom ňaňa a zizi sa vždy pobavím. Celé je to také trošku srandovné, no veľmi efektívne. Hlas sa otvorí a ľahučko ide von. Oceňujem to v divadle aj pri šansónových koncertoch, ktoré spievam naživo so štyrmi muzikantmi.

Stále ich robievate?

Áno, pokračujeme v tradícii, ktorú založil Jozef Bednárik ešte niekedy v roku 2011. Beďo veľa cestoval po Európe a z ciest nosil francúzske, nemecké či poľské šansóny – mimochodom, herecké pesničky majú v Poľsku silnú tradíciu. Potom dal piesne otextovať slovenským textárom, zveril ich nám, hercom, a veľmi dobre nás režijne viedol. Pretože pri šansónoch nejde len o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marek Eben, herec, spevák a jeden z najlepších českých moderátorov: Možno sa po smrti zas narodíme 02 - Modified: 2023-10-19 05:59:24 - Feat.: 0 - Title: Herečka Marta Vančurová: V ťažkých chvíľach sa zúfalo držala divadla. Kým hrám, žijem, hovorí v rozhovore 03 - Modified: 2023-10-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otvorený rozhovor s hercom Adym Hajdu: Keď som práve zlý, tak sa neukazujem 04 - Modified: 2023-08-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonómia ľudskej hlúposti a prečo sú Smejko a Tanculienka ako nová ropa?
01 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 02 - Modified: 2024-04-08 08:36:58 - Feat.: - Title: Herečka si nechala upraviť tvár. Výplne sú fuč a takto vyzerá prirodzená bez príkras! 03 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
10. apríl 2024 04:28