O probiotikách sa pomerne často hovorí a popri nich sa spomínajú aj prebiotiká. Čo sú to teda prebiotiká?
Čiže tieto sa nimi živia?
To sú aké?
Ide o bioprípravky obsahujúce probiotické kmene mikroorganizmov a synergicky pôsobiace komponenty prirodzeného pôvodu, čo vlastne rozširuje koncept synbiotík. Ukázalo sa totiž, že nielen kombinácia prebiotík s probiotikami, ale napríklad aj kombinácia probiotických mikroorganizmov s omega-3-polynenasýtenými mastnými kyselinami, je veľmi prospešná. Tieto kyseliny zlepšujú schopnosť probiotických baktérií priľnúť na črevnú sliznicu človeka a toto zvýšenie adherentnej – priľnavej schopnosti vplýva na zvýšenie ich inhibičného efektu proti škodlivým baktériám. Ako efektívna sa ukázala aj kombinácia s niektorými rastlinnými komponentmi.
Ktoré potraviny by sme mali konzumovať, aby sme naše probiotické mikroorganizmy „nakŕmili“ vhodnými prebiotikami?
Na vedeckých konferenciách vždy vravievam, že základ, ako sa môžeme pravidelne, dlhodobo a cielene starať o svoj mikrobióm, je práve strava. Hlavnou zložkou, ktorá je prospešná pre tieto baktérie, je vláknina. To znamená, čo najviac vlákniny, predovšetkým zeleniny, ovocia, to je najdôležitejšia zložka, pretože vláknina má podobné vlastnosti ako prebiotiká a podporuje rast prospešných baktérií v tráviacom trakte. Z ďalších potravín sú veľmi dôležité aj
Zostáva vám 86% na dočítanie.