Ktoré fígle Radek David, šéfkuchár pražskej reštaurácie La Veranda, používa a ktoré mýty o vajciach počul? Ktoré vaječné jedlo má najradšej? Aký najexotickejší pokrm z vajec jedol? A ako spoznáme oklamanú palacinku?
Ako spoznáte pokazené vajce? A ako často sa to stane?
Za posledné tri roky som nenarazil na pokazené vajce, v reštaurácii máme vajec veľkú spotrebu, takže tam mi v chladničke nečakajú týždeň a dlhšie ako niekedy doma.
Archív HN
Podľa čoho sa to spozná?
Záprdok spoznáte podľa zápachu. Preto by sa vajce malo rozklepnúť do misky, a nie rovno do panvičky alebo do pripravovaného pokrmu. Niekedy je v žĺtku drobná krvavá zrazenina. Nemalo by to znamenať nič zásadné, ale v reštaurácii také vajíčko pre istotu nepoužijem. V pokrmoch, do ktorých patria surové vajcia, čo je napríklad majonéza, používam pasterizované žĺtky. Je to aj jednoduchšie na výrobu, pretože väčšina receptov uvádza vajcia na počet kusov, ale pritom sú nerovnako veľké – tu si to môžem ľahko navážiť. Na 80 gramov žĺtkov pri výrobe majonézy pripadne 300 gramov slnečnicového oleja. Na štyroch žĺtkoch môže byť rozdiel pokojne aj dvadsať gramov.
Aké máte skúsenosti s vajíčkami od domácich sliepok? Počul som, že tam hrozí problém viac ako pri kupovaných vajciach, ktoré sú veľmi starostlivo kontrolované.
Je to pravda, ale moja manželka pochádza z Vysočiny, pravidelne dostáva domáce vajcia a nikdy nebol problém. Veľmi rýchlo ich spotrebujeme, preto...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-04 10:11:05 - Feat.: 0 - Title: Zo Sniny na špičku našej gastronómie: Ponúkame to, čo je na Slovensku dobré, tvrdí šéfkuchár Jozef Breza
02 - Modified: 2022-02-17 15:15:22 - Feat.: 0 - Title: Problém s wasabi či zázvorom: Špičkoví šéfkuchári radia, aké najväčšie chyby robíme pri japonskom jedle
03 - Modified: 2022-03-07 23:16:14 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Martin Miklošík: Ako prilákať Michelin a ktoré naše potraviny neprávom zanedbávame?
01 - Modified: 2025-12-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Transformácia a predaj: ako sa PROXCOR prispôsobil kubánskemu trhu
02 - Modified: 2025-12-18 10:05:00 - Feat.: - Title: Únosy, mnohoženstvo i krvavé rituály: Ako vyzerali svadby v časoch našich predkov a čo z nich pretrvalo dodnes
03 - Modified: 2025-12-18 08:52:29 - Feat.: - Title: Závislosť od ruských energií je začarovaný kruh. Čím ste od nich závislejší, tým viac ste proruskí (ROZHOVOR)
04 - Modified: 2025-12-17 18:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Betka Ferencová: O Rómskych koreňoch, ambíciách i dravosti v šoubiznise
05 - Modified: 2025-12-16 09:10:00 - Feat.: - Title: Silák, ktorý privádzal ľudí do úžasu. Eugen Sandow trhal laná i železné reťaze, stál aj pri zrode kulturistiky