StoryEditor

Umelé kĺby aj komplikované operácie zažívajú už aj psy. Ktoré plemená sú najzdravšie?

30.08.2020, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Každé psie plemeno má svoje zdravotné muchy, tie sú však často výsledkom nezodpovedného chovu.

Jednotlivé psie plemená majú svoje charakteristické choroby. O ktorých sa hovorí najčastejšie?
Pri veľkých plemenách sú najčastejšie ortopedické problémy, to je veľmi nepríjemná vec. Sú to dedičné ochorenia, dedičnosť je jednoznačná, ale nie taká priamočiara ako pri dedičnosti farby očí, krvných skupín a podobne.

​Preto rodičia, ktorí sú postihnutí alebo len prenášačmi informácií o dysplázii, môžu mať veľmi zdravé potomstvo alebo môžu mať potomstvo úplne choré. Skríning, čo by sa mal robiť a poctiví chovatelia ho aj robia, je v dnešnom štádiu medicíny zatiaľ asi jediný, ktorý vieme robiť, aby sa tieto veci nevyskytovali. Je však toho veľmi veľa, pretože sa podvádza.

Takže ak prídem so šteniatkom, dá sa zistiť, či bude mať dyspláziu?
To je ten problém, že musíme počkať do veku jedného roka, keď je už ukončený rast skeletu – všetkých kostí. Vtedy to dokážeme posúdiť na základe röntgenu. Preto by sa viac malo dbať o to, aby boli zvieratá, ktoré sú zaradené do plemenitby, veľmi dôsledne vyšetrené. A potomstvo produkovať iba na zdravých jedincoch, pretože potom prevalencia ochorenia krásne klesá.

Čo sa vlastne deje, keď má pes dyspláziu?
Dysplázia vedie ku koxatróze, ak sa bavíme o bedrových kĺboch. Princíp je taký, že časti kĺbu nenarastú tak, ako by mali. Z toho dôvodu hlavica stehennej kosti nezapadá dobre do kĺbovej jamky a dôjde k odieraniu plôch alebo hlavica nie je symetrická s kĺbovou jamkou. Toto sú dve alternatívy, ktoré vedú k predčasnému opotrebovaniu kĺbu. Ak všetko dobre zapadá, životnosť psa, a teda aj jeho kĺbov je dvanásť až pätnásť rokov.

Nedá sa to napraviť? Napríklad operáciou?
Iba vymeniť za umelý kĺb.

Umelé kĺby sa vyrábajú aj pre psy?
Jasné.

Človeku vysvetlíte, že ide na operáciu, pes však netuší, čo sa s ním deje. A na druhej strane, pes nepovie, že ho niečo bolí.
Povie. Kríva. Po operácii ho to chvíľu bolí, ale potom prestane.

Psy, ktoré majú tieto problémy, to často po chvíli akoby rozchodia a ľudia si potom môžu myslieť, že o nič vážne nejde.
Je to relatívna pohoda. Treba si uvedomiť, že prejav bolesti je emočný. Na rovnaký stimul každý reaguje s inou intenzitou. A to isté platí aj pri psoch. V princípe ide o to, že psa to stále bolí, lenže prejaviť bolesť nie je pre neho až taká veľká priorita ako pre ľudí. Takže aj keď sa nám zdá, že ho to nebolí, jeho to veľmi bolí.

Znamená to, že bolesť ignoruje?
Áno. Psy sú v ignorovaní bolesti oveľa lepšie ako my ľudia. Nie všetky plemená, ale napríklad labradory určite. Lieky proti bolesti sú iba kupovaním času. Sme zvyknutí, že prejav bolesti musí byť vokálny, pofňukávanie, mrmlanie. Psy bolesť často prejavujú dychčaním. Pes je doma, kde nie je horúco, leží a začne dychčať. Toto veľa ľudí nevie, a keď im to aj povieme, tak tomu neveria.

Ktoré plemená najčastejšie trpia dyspláziou?
Najviac veľké plemená: labradorský retriever, nemecký ovčiak, rotvajler, doberman, briard... Veľmi populárne sú stredoázijské, kaukazské ovčiaky, nie je tam nijaká selekcia, je to katastrofálne. Čím ich je viac, tým je väčšia pravdepodobnosť, že v chove prevládajú finančné záujmy nad zdravým rozumom, a tým je selekcia zvierat na bode mrazu. Produkujú sa šteňatá a jednotlivé chovy sa zamorujú.

Kde by si mal človek kúpiť psa, aby mal čo najvyššiu istotu, že bude v poriadku?
V Nemecku. Nie je to úplne stopercentné, ale ak by som nevedel, čo od dobroty, šiel by som si psa kúpiť do Nemecka.

Máte psa?
Moje deti majú kríženca. Spolupracujeme s niekoľkými občianskymi združeniami a priniesli nám sem šteňatá, ktoré našli pohod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. apríl 2024 01:11