StoryEditor

Schudni, inak zomrieš? Poradcov aj zaručených tipov je čoraz viac, výsledkom je však viac obéznych

Obéznych ľudí na celom svete pribúda. Nevieme totiž žiť v blahobyte. Funguje chudnutie aj bez pohybu? Ako správne trénovať vôľu, aby sme ju veľmi „neunavili“? A ako dlho trvá zbaviť sa stravovacích zlozvykov?

Považujete obezitu za chorobu?

Skôr ako chorobu ju vnímam ako následok alebo prejav. Podobne ako keď máte artrózu v bedrovom kĺbe. Obmedzuje vás v pohybe, v bežnom živote a bolí. Obezita je niečo ako tá bolesť. A rovnako ako pri artróze neriešite príčinu, ale následok, teda bolesť a obmedzenie v pohybe. Primárne teda obezitu považujem skôr za následok.

Archív HN

Následok čoho?

Zoznam možných príčin obezity je veľmi dlhý. Môže sem patriť genetika, hormóny, takou často omieľanou mantrou je aj pomalý metabolizmus, na ktorý sa radi odvolávame, ale jeho príčinou je vlastne prirodzený evolučný vývoj. Patria sem aj sociálne aspekty, čiže z akého prostredia pochádzame a akou prácou sa živíme – tomu sa zase hovorí obezitogénne prostredie. V neposlednom rade má vplyv aj psychické nastavenie. A keď sa vám to všetko zmieša dohromady, pričom u obéznych ľudí sa stretávajú skôr tie horšie stránky a konštelácie, naraz máte pred sebou človeka, ktorý neschudne len tým, že mu predpíšete diétu. Čo často zúfalo nestačí. Ostatne, diéty sú tiež krásna téma.

Počujem tam trochu sarkazmus.

Viete, dnes je populárne hovoriť: „Nedržte diéty! Pomôžeme vám schudnúť bez nich.“ Je to však obrovská lož.

Diéta nie je nič iné než riadené ovplyvnenie stravovania s určitým cieľom. Pokiaľ je cieľom chudnutie, hovoríme o redukčnej diéte. A chudnutie v zmysle riadenej straty tukových zásob nie je normálny stav. Keď telo používa zásobné tuky ako hlavný zdroj energie, ide o neštandardnú situáciu, ktorú najskôr musíte nejako navodiť, ale musí tiež niekedy skončiť, inak by taký človek jedného krásneho dňa zomrel na podvýživu. Či tomu budeme hovoriť diéta taká či onaká, je vcelku jedno. V každom prípade však ide o nastavenie výživy, teda o diétu. Nie o životný štýl. „Jedzte zdravo a schudnete“ je strašne jedovatá veta. Spýtajte sa obéznych, čo sa v nich potom odohralo. Začali jesť zdravo a keď schudli, vrátili sa k svojmu pôvodnému jedálničku a boli tam, kde predtým, pretože zdravú stravu používali ako prostriedok na chudnutie, ale nie ako súčasť dlhodobého stravovania.

Chápem. Chcete tým povedať, že diéta nie je trvalé riešenie, tým môže byť len zmena životného štýlu.

Presne tak. Diéta sa dá držať, pretože sa drží obmedzený čas. Lenže životný štýl neudržíte, ten musíte žiť. To je, ako keby som vás zavesil na hrazdu. Slabý človek sa udrží krátko, silný dlhšie, ale nikto sa neudrží večne. Nemôžem na nich vytiahnuť nejaký jedálniček a povedať, toto presne dodržujte, pretože ja s tým mám dobrú skúsenosť. Ide o to, nájsť štýl, akým sa človek naučí žiť. Snažím sa im vysvetliť, že ich ku mne priviedol ich vzťah k jedlu, návyky, ktoré robia a majú ich radi. „Ale sedíte tu a tak to asi nebude ono,“ hovorím im. A toto zmeniť je veľká drina.

Ale to, že k vám prišli, už je čiastočne úspech, alebo nie?

Úplne súhlasím. Často svojim klientkam, hovorím, že keď sedia v mojej ordinácii, majú už polovicu práce za sebou. Zvlášť pre ženy je ťažké prísť za cudzím chlapom a začať mu hovoriť, že je tučná a ešte sa pred ním vážiť! To chce odvahu. Typicky štyridsaťpäťročná žena v prechode, ktorá celý život neúspešne drží diéty. Ja jej predložím jasné riešenie, ako schudnúť, pres...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-12-13 15:14:25 - Feat.: 0 - Title: Keď nevládzu, prosia, aby sme ich pripojili na ventiláciu. Primár pozýva antivaxerov na oddelenie 02 - Modified: 2021-12-15 15:38:45 - Feat.: 0 - Title: Lekárka Bendová: Ocenenie som nedostala za komentáre na sociálnych sieťach 03 - Modified: 2021-12-19 14:03:44 - Feat.: 0 - Title: Lockdown pre ľudí nad 60 rokov nemá zmysel, myslí si lekárka Koščálová z konzília odborníkov
01 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 04 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 19:52