Francúzski občania prichádzajú na leteckú základňu francúzskej armády umiestnenej v Džibuti. FOTO: Etat-major Des Armees
StoryEditor

V Sudáne zostáva niekoľko tisíc Britov, obviňujú vládu, že ich opustila

24.04.2023, 14:28
Autor:
ČTKČTK

Šéfka zahraničného výboru Alicia Kearnsová uviedla, že Britov v Sudáne môžu byť tritisíc až štyritisíc.

Britskí občania, ktorí uviazli v Sudáne zmietanom konfliktom medzi armádou a polovojenskými jednotkami, obvinili vládu, že ich opustila. Británia cez víkend evakuovala svojich diplomatov a ich rodiny, ale varovala, že kým nebude dosiahnuté prímerie, je značne obmedzená vo svojej schopnosti pomôcť ďalším Britom. V krajine ich pritom podľa odhadov pravdepodobne zostalo niekoľko tisíc, uviedla stanica BBC.

Britské úrady sa rozhodli evakuovať svoj diplomatický personál kvôli "konkrétnym hrozbám", uviedol minister zahraničia James Cleverly. Vláda je podľa neho "absolútne odhodlaná" podporovať Britov v Sudáne, ale kým boje neskončia, má takmer zviazané ruky. Podľa premiéra Rishiho Sunaka však pokračujú práce na zabezpečení bezpečnosti Britov, ktorí v krajine zostali.

Občania sa cítia opustení

Niektorí britskí občania, ktorí sa v Sudáne stále nachádzajú, ale BBC povedali, že sa cítia opustení. Mocenské boje medzi armádou a Jednotkami rýchlej podpory (RSF) zasiahli metropolu Chartúm aj iné časti krajiny, čo prispelo k horšej humanitárnej situácii. Na niektorých miestach nejde elektrina, mnohým dochádzajú zásoby potravín aj vody a pokračujú výpadky internetu.

Občania Spojeného kráľovstva v Sudáne boli vyzvaní, aby ministerstvu zahraničných vecí oznámili, kde sa nachádzajú, pre prípad, že bude k dispozícii ďalšia pomoc.

image

Evakuácie zo Sudánu pokračujú, pridalo sa Španielsko

Brit Amar Osman, ktorý žije v Edinburghu, ale teraz sa nachádza v Sudáne, kam vyrazil na návštevu rodiny pred vypuknutím bojov, uviedol, že urobil, čo mu úrady odporučili. Nikto sa ale podľa neho zatiaľ neozval. "Po tom, čo sa všetci tí diplomati dostali von, máme pocit, že tu zomrieme," povedala jeho žena Fatima.

Mnoho Britov, ktorí sú stále uväznení v Chartúme, hovorí o svojej frustrácii z obmedzenej komunikácie s úradmi. Niektorí vyjadrili pobúrenie nad tým, že im bolo povedané, aby zostali v úkryte, a kvôli tomu prepásli príležitosť nechať sa letecky prepraviť do bezpečia armádami iných krajín.

Druhá fáza

Jednému britskému podnikateľovi, ktorý si neželal byť menovaný, sa podarilo odletieť s francúzskym lietadlom. Muž uviedol, že vie o niekoľkých ďalších britských kolegoch, ktorí zostali uväznení v sudánskom hlavnom meste. Zaobchádzanie britských úradov s nimi označil za "otrasné".

image

Posol mieru na Blízkom východe. Čo ak je lepšie, keď sa nestrieľa, hoci k tomu prispeje „zlá“ Čína?

Predseda obranného výboru britského parlamentu Tobias Ellwood uviedol, že vláda by sa teraz mala zamerať na "druhú fázu" evakuácie, aby zabezpečila, že z krajiny sa dostanú všetci držitelia britských pasov, ktorí tak chcú urobiť. Ellwood uviedol, že nevie, koľko v krajine zostalo Britov, ale že podľa jeho informácií sa ich na ministerstve zahraničia registrovalo vyše tisíc. A "pokojne ich môže byť ešte niekoľko tisíc,", povedal.

Šéfka zahraničného výboru Alicia Kearnsová uviedla, že Britov v Sudáne môžu byť tritisíc až štyritisíc. Vláda má podľa nej povinnosť dostať ich z krajiny von, a ak to bude neuskutočniteľné, musí im to včas povedať, aby sa sami rozhodli, ako postupovať. Doterajšia obmedzená komunikácia úradov podľa nej "naznačuje, že od Afganistanu sa nikto nepoučil".

01 - Modified: 2023-04-23 13:16:00 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko a Holandsko začali evakuovať svojich občanov aj diplomatov zo Sudánu 02 - Modified: 2023-04-22 14:19:22 - Feat.: 1 - Title: Saudská Arábia oznámila prvú úspešnú evakuáciu civilistov zo Sudánu, prvú odkedy vypukli boje 03 - Modified: 2023-04-21 15:20:46 - Feat.: 1 - Title: Wagnerova skupina vyzbrojuje sudánsku milíciu, ktorá bojuje s armádou. Vplyv Moskvy sa zvyšuje 04 - Modified: 2023-04-18 13:30:00 - Feat.: 1 - Title: Putinov puč v Sudáne. Len domáci masaker alebo ruská korisť? 05 - Modified: 2023-04-17 15:24:48 - Feat.: 1 - Title: Vojnu v jednej z najväčších krajín Afriky zapálil spojenec Ruska. Hrá sa o zlato aj kľúčový prístav
01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 05 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:33