Príslušníci juhosudánskej armády. FOTO: Reuters
StoryEditor

Wagnerova skupina vyzbrojuje sudánsku milíciu, ktorá bojuje s armádou. Vplyv Moskvy sa zvyšuje

21.04.2023, 17:20
Autor:
ČTKČTK

Wagnerovci podľa zdrojov CNN dodali RSF rakety zem-vzduch, ktoré výrazne pomohli veliteľovi skupiny Muhammadovi Hamdanovi Dagalovi v boji so sudánskou armádou.

Ruská žoldnierska Wagnerova skupina dodala sudánskym polovojenským Jednotkám rýchlej podpory rakety a ďalšie vybavenie pre boj so sudánskou armádou. S odkazom na nemenované sudánske a regionálne zdroje to dnes napísal americký spravodajský web CNN. RSF vo vyhlásení odmietla, že by od Ruska dostala pomoc.

Wagnerovci podľa zdrojov CNN dodali RSF rakety zem-vzduch, ktoré výrazne pomohli veliteľovi skupiny Muhammadovi Hamdanovi Dagalovi v boji so sudánskou armádou. Tú vedie generál a de facto vládca Sudánu Abdal Fattáh Burhán.

Tvrdenie zdrojov má oporu v satelitných snímkach zo susednej Líbye, kde Wagnerova skupina podporuje poľného maršala Chalífu Haftara, ktorý kontroluje značné časti tejto severoafrickej krajiny. Podľa satelitných záberov v posledných dňoch výrazne stúpla aktivita na líbyjských základniach, kde pôsobia ruskí žoldnieri.

Rastúci vplyv v Afrike

Wagnerova skupina je ruská žoldnierska organizácia, ktorá hrá verejnú a kľúčovú úlohu v zahraničných operáciách Moskvy, najmä na Ukrajine, a bola opakovane obvinená z páchania vojnových zverstiev.

image

Čína ryžuje na ruskej vojne na Ukrajine. Teraz už vieme ako veľmi (analýza)

V Afrike posilnila rastúci vplyv Moskvy a pomohla jej získať zdroje, píše CNN. Zakladateľom tejto skupiny je podľa údajov Európskej únie bývalý pracovník ruskej vojenskej rozviedky GRU a podplukovník v zálohe Dmitrij Utkin prezývaný po svojom obľúbenom hudobnom skladateľovi Richardovi Wagnerovi. Skupina je napojená na ruského miliardára Jevgenija Prigožina.

RSF vo vyhlásení poskytnutom CNN odmietla, že by od Ruska či Líbye dostala pomoc. Haftar ani Prigožin na otázky CNN nereagovali.

Sudán sa potýka s politickou nestabilitou od jari 2019, keď po niekoľkých mesiacoch masových protivládnych protestov armáda s pomocou RSF zvrhla dlhoročného autoritárskeho prezidenta Umara Bašíra obvineného z vojnových zločinov aj genocídy.

image

Vojnu v jednej z najväčších krajín Afriky zapálil spojenec Ruska. Hrá sa o zlato aj kľúčový prístav

Následný prechod Sudánu k civilnej vláde zmaril vojenský prevrat z roku 2021. Dagalo a Burhán sa preťahovali o moc pri rokovaniach o obnovení civilnej vlády, rozhovory nakoniec skrachovali a v sobotu prepukli najhoršie násilnosti, ktoré krajina zažila za posledné desaťročia.

Boje ničia krajinu

Terajšie boje v Sudáne si podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vyžiadali už viac ako 400 mŕtvych a vyše 3500 zranených. Obyvatelia krajiny sa tiež stretávajú s výpadkami elektriny a nedostatkom potravín a vody. Denné teploty v krajine tento týždeň presahujú 40 stupňov Celzia.

Satelitné snímky, ktoré analyzovala CNN a skupina All Eyes on Wagner, dokladajú pohyb ruského dopravného lietadla medzi dvoma kľúčovými líbyjskými leteckými základňami patriacimi Haftarovi a využívanými Wagnerovou skupinou.

image

Je to masívna zrada, znie z USA. Škandál Pentagónu bublal pod povrchom dlhšie, koho každého sa týka?

Podľa zdrojov CNN Haftar podporuje RSF, hoci oficiálne popiera, že by v Sudáne niekomu stranil. Zistenia podľa CNN naznačujú, že Haftar a Rusko podporu RSF pripravovali ešte pred vypuknutím terajších násilností.

Podľa satelitných snímok a holandského špecialistu na otvorené zdroje, ktorý vystupuje pod menom Gerjon, začal pohyb dopravného lietadla Iljušin-76 dva dni pred sobotňajším začiatkom sudánskeho konfliktu a pokračoval najmenej do stredy.

image

Žoldnieri odtrhnutí z reťaze. Ako funguje ruská súkromná armáda a v čom sa líši od amerických kontraktorov?

Vo štvrtok 13. apríla lietadlo odletelo z Haftarovej leteckej základne Chádim v Líbyi do sýrskeho pobrežného mesta Latákíja, kde má Rusko významnú leteckú základňu. V piatok sa vrátil do Chádimu. Deň potom odletel na ďalšiu Haftarovu leteckú základňu v líbyjskej Džufre, kde parkoval na odľahlom mieste. Ten istý deň začal v Sudáne konflikt.

Iljušin sa v utorok vrátil do Latákíje, potom odletel späť na leteckú základňu Chádim a následne do Džufry, ako vyplýva z Gerjonovho prieskumu. Ten deň Rusko podľa regionálnych a sudánskych zdrojov dopravilo rakety zem-vzduch na pozície Dagalových milícií v severozápadnom Sudáne.

01 - Modified: 2023-04-17 15:24:48 - Feat.: 1 - Title: Vojnu v jednej z najväčších krajín Afriky zapálil spojenec Ruska. Hrá sa o zlato aj kľúčový prístav 02 - Modified: 2023-04-14 07:00:45 - Feat.: 1 - Title: Ruská armáda je v stave, keď už nezvláda viesť viac veľkých útočných operácií naraz, tvrdia americkí experti 03 - Modified: 2023-04-14 04:43:06 - Feat.: 1 - Title: EÚ sankcionovala ruskú Wagnerovu skupinu za zločinecké aktivity na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 02 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 03 - Modified: 2024-04-12 17:37:53 - Feat.: - Title: Môže Ukrajina nájsť nových vojakov bez toho, aby zdecimovala celú generáciu? Mladých mužov je málo 04 - Modified: 2024-04-12 16:17:36 - Feat.: - Title: Ukrajinská kampaň si berie na mušku výhovorky, s ktorými muži odmietajú narukovať 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:09 - Feat.: - Title: V Sudáne sú ohrozené milióny ľudí kvôli obmedzenej humanitárnej pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:48