Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Na mierovom pláne by sme mali napriek nezhodám spolupracovať s Čínou, tvrdí Zelenskyj

24.02.2023, 17:47
Autor:
ČTKČTK

Čína dnes vyzvala na prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou a na začatie mierových rokovaní a v dokumente nazvanom Čínske stanovisko k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy predstavila 12-bodový plán na ukončenie vojny.

Niektoré body čínskeho plánu na ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dávajú zmysel, s inými ale nesúhlasia. Na tlačovej konferencii k výročiu ruskej invázie na Ukrajinu uviedol, že s Čínou možno spolupracovať. Ak spojenci Kyjeva dodržia svoje slovo a splnia svoje úlohy, ukrajinské víťazstvo bude nevyhnutné, uviedol tiež prezident a zdôraznil, že je potrebné nadviazať bližšie partnerstvo s krajinami Latinskej Ameriky a afrického kontinentu, ktorých podpora Ukrajine chýba.

Zelenskyj na tlačovej konferencii nazvanej Február. Rok nezlomnosti, ktorú začal minútou ticha, okrem iného ocenil, že Peking v dnes predstavenom pláne myslel na jadrovú bezpečnosť aj územnú celistvosť, aj keď o nej hovorí iba všeobecne.

image

Nemecko dodá Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2. Je to viac ako Berlín Kyjevu prisľúbil

"Sú tam určité spoločné body a ďalšie myšlienky, na ktorých sa nezhodneme, ale je to aspoň niečo," povedal Zelenskyj. Dôležitejšie ako slová ale podľa neho budú až konkrétne činy.

Čína dnes vyzvala na prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou a na začatie mierových rokovaní a v dokumente nazvanom Čínske stanovisko k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy predstavila 12-bodový plán na ukončenie vojny. Okrem iného v ňom nabáda, aby sa obe krajiny zdržali útokov na civilné obyvateľstvo, zriadenia humanitárnych koridorov, ale aj na ukončenie západných sankcií proti Rusku.

image

Ukrajinský parlament po korupčnej kauze schválil zákon pre nákupy v obrane, majú byť transparentnejšie

Ruské vojská prekročili hranice s Ukrajinou po mesiacoch stupňujúceho sa napätia presne pred rokom, 24. februára 2022 a začali tak agresiu v plnom rozsahu. Zelenskyj už dnes k výročiu ruskej invázie zverejnil videoposolstvo. Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty, napísal tiež dopoludnia na twitteri.

"Vyhráme, pretože pravda je na našej strane," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii.

image

Posunieme hranice hrozby až k Poľsku, svet tak nájde mier, vyhlásil Medvedev

Prezident tiež vyzval na usporiadanie summitu medzi krajinami Latinskej Ameriky a Afriky, s ktorými podľa nich mala Ukrajina od získania samostatnosti viac spolupracovať. "Myslím, že sme premárnili veľkú časť našej nezávislosti. Ukrajina do tejto doby nemala žiadnych silných partnerov. Chýba nám podpora zo strany Latinskej Ameriky a afrického svetadielu, "uviedol prezident, podľa ktorého mal Kyjev na nadviazanie partnerstva 30 rokov.

Práve prevažne africké a latinskoamerické krajiny sa vo štvrtok zdržali alebo hlasovali proti rezolúcii, ktorú prijalo Valné zhromaždenie OSN. Rusko v nej znovu vyzvalo, aby okamžite stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny. Text schválený vpredvečer prvého výročia invázie podporilo 141 krajín.

01 - Modified: 2023-02-24 16:11:10 - Feat.: 1 - Title: Nemecko dodá Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2. Je to viac ako Berlín Kyjevu prisľúbil 02 - Modified: 2023-02-24 15:47:38 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský parlament po korupčnej kauze schválil zákon pre nákupy v obrane, majú byť transparentnejšie 03 - Modified: 2023-02-24 14:54:29 - Feat.: 1 - Title: Posunieme hranice hrozby až k Poľsku, svet tak nájde mier, vyhlásil Medvedev
01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:27