Reuters
StoryEditor

La Repubblica: Pápež poprel existenciu pekla, hriešne duše podľa neho zmiznú

31.03.2018, 21:20
Vatikán popiera pápežovo tvrdenie. Tvrdí, že rozhovor nebol správne prepísaný.

Pápež František v rozhovore so zakladateľom talianskeho liberálneho denníka La Repubblica údajne zmienil, že peklo neexistuje a hriešne duše po smrti jednoducho miznú. Zakladateľ denníka Eugenio Scalfaro vo svojom článku píše, že mu pápež pri rozhovore tiež povedal, že dušiam, ktoré sa nekajajú, nemožno odpustiť.

Vatikán pápežovo tvrdenie odmietol. Scalfaro sa podľa cirkvi dopustil dezinterpretácie, pretože rozhovor nebol správne prepísaný.

Článok talianskeho denníka La Repubblica s titulkom "Považujem za česť, keď mi hovoria revolucionár", vzbudil vo Vatikáne silné kontroverzie.

Čo sa stane s dušami po smrti

Jeho autor, zakladateľ denníka Euggenio Scalfaro, v ňom spomína dávnejšie slová pápeža Františka, ktorý podľa neho uviedol, že "dobré duše", ktoré hľadajú pokánie u Boha, by mali byť prijaté do neba.

Keď sa Scalfaro pápeža opýtal na to, čo sa naopak stane s hriešnikmi, hlava cirkvi napriek všetkým tradičným kresťanským predstavám o posmrtnom živote odpovedala, že ich duša zmizne a nie sú podrobené žiadnemu vyššiemu trestu.

"Duše, ktoré robia pokánie, nie sú potrestané. Boh im odpustí a ony sa zaradia medzi ostatné duše a rozjímajú s ním. Na druhú stranu hriešnym dušiam, ktoré pokánie nerobia, nemožno byť odpustené a tie zmiznú," uviedol v rozhovore pápež František.

Autor článku už raz pochybil

Vatikán sa proti článku ohradil. Podľa tlačového oddelenia nie je "verným prepisom" rozhovoru. Stretnutie medzi pápežom Františkom a Scalfarim vraj bolo považované za súkromnú schôdzku a nie formálny rozhovor.

"To, čo autor uvádza v článku, je len jeho rekonštrukcia, v ktorej však slová vyslovené pápežom nie sú doslovne citované. Žiadna z tých citácií by nemala byť považovaná za verný prepis slov pápeža Františka," napísal vo svojom tlačovom vyhlásení Vatikán.

Katolícka tlačová agentúra poukázala na to, že Scalfaro pochybil aj v roku 2013, kedy po vydaní iného článku o pápežovi sám priznal, že niektoré z citovaných slov "pápež František nepovedal doslova".

Pokus o zmenu Otčenáša

Podľa konzervatívnych katolíkov pápež František konal v rozpore s kresťanskými tradíciami aj vlani v decembri. Vtedy vzbudil na verejnosti rozruch, keď navrhol zmenu jednej časti základnej kresťanskej modlitby Otčenáš, pretože nebola presná.

Nepáčila sa mu veta "neuveď nás do pokušenia". Pápež uviedol, že ju je potrebné zmeniť, pretože v tejto podobe naznačuje, že Boh ľudí nabáda k hriechu.

Hlava katolíckej cirkvi v rozhovore s talianskou televíziou vtedy povedala, že súčasné znenie Otčenáša nie je dobre preložené a mala by ho nahradiť prosba: "Nenechaj nás upadnúť do pokušenia". Pápež vtedy povedal, že rímskokatolícka cirkev už nové znenie používa ako alternatívu a že by sa podobne mali zachovať aj ďalšie cirkvi.

01 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia 02 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 04 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 05 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:20