Poľské bezpečnostné jednotky blokujú migrantov na hraniciach s Bieloruskom v dedine Usnarz Gorny.TASR/AP
StoryEditor

K východnej hranici Únie putujú stovky migrantov. Poľsko sa už pripravuje

08.11.2021, 11:41
Autor:
TASRTASR
Na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom Poliaci vyslali posily pohraničnej stráže, polície a armády. Reagujú tak na príchod migrantov smerujúcich k priechodu Kužnica na severovýchode Poľska.

Poľsko zvyšuje bezpečnosť na svojej hranici s Bieloruskom, ktorá je súčasne aj východnou hranicou Európskej únie. Predchádzali tomu správy, že sa k hraničnému priechodu s Poľskom vydala veľká skupina migrantov.

Podľa internetového portálu Onet.pl ide väčšinou o Kurdov zo severného Iraku, ktorých k poľsko-bieloruským hraniciam previezli z Minska v uplynulých 24 hodinách.

Varovanie pred provokáciami 

Z videozáznamov vyplýva, že imigrantov sprevádzajú a koordinujú "vojaci a dôstojníci bieloruskej pohraničnej stráže", uviedol Onet.pl. V súvislosti s najnovším vývojom na poľsko-bieloruských hraniciach sa v pondelok o jednej hodine popoludní uskutoční zasadnutie štábu krízového manažmentu.

Schôdzka sa bude konať za účasti predsedu vlády Mateusza Morawieckého, podpredsedu vlády Jaroslawa Kaczyňského, vedúcich predstaviteľov ministerstva vnútra a správy, ministerstva národnej obrany a predstaviteľov príslušných služieb, uviedol vláda hovorca Piotr Müller.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s výbojom na hranici s Bieloruskom varovalo pred provokáciami, dodal Onet.pl.

Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Ewelina Szczepanská podľa agentúry AP uviedla, že na hraniciach Poľska s Bieloruskom boli vyslané posily pohraničnej stráže, polície a armády. Dodala, že na videách zverejnených online vidno, ako zástupy migrantov smerujú k priechodu Kužnica na severovýchode Poľska.

Blokáda s tisícami vojakov 

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na Twitteri oznámil, že "na hraniciach je v službe viac ako 12-tisíc vojakov". Dodal, že spolu s ostatnými zložkami "sme pripravení brániť poľskú hranicu".

Aj hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn zverejnil na sociálnej sieti Twitter video, na ktorom vidno stovky ľudí kráčajúcich po ceste medzi lesmi. "Veľmi znepokojujúce informácie z hraníc," komentoval Zaryn.

Poľsko je od leta pod čoraz väčším náporom migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať do Európskej únie. Poľsko tieto pokusy blokuje alebo tých, ktorí cez hranicu prechádzajú, posiela späť do Bieloruska.

Varšava a Únia tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, brutálnym potlačením následných protestov i prenasledovaním bieloruskej opozície.

Poľská pohraničná stráž už viackrát informovala o incidentoch a vyhrážkach, ktorým boli zo strany bieloruských zložiek vystavení príslušníci poľských bezpečnostných síl.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

01 - Modified: 2021-10-08 11:37:36 - Feat.: 0 - Title: Tucet krajín vrátane Slovenska žiada Eurokomisiu o hraničné bariéry proti vstupu migrantov 02 - Modified: 2021-10-13 14:25:36 - Feat.: 0 - Title: Nie len Trumpov a Orbánov múr. Aj Poľsko plánuje postaviť bariéru a zabrániť prílevu nelegálnych migrantov 03 - Modified: 2021-10-15 06:32:40 - Feat.: 0 - Title: Rýchle rande s miestnym, miešanie detí. Belgické mesto integruje migrantov po svojom 04 - Modified: 2021-11-05 05:26:13 - Feat.: 0 - Title: Oceľový plot za viac ako 150 miliónov. Aj takto sa bráni Litva proti migrantom
01 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 02 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:02