Instagram/visitmechelen
StoryEditor

Rýchle rande s miestnym, miešanie detí. Belgické mesto integruje migrantov po svojom

iDnesJan Hron17.10.2021., 16:00h
Premiešavanie žiakov rôzneho pôvodu, lákanie príslušníkov strednej triedy do imigrantských komunít alebo systém „kamaráta“, ktorý cudzinca uvedie do belgického života. Takýmito spôsobmi sa snaží starosta belgického mesta Mechelen Bart Somers zabrániť segregácii a šíreniu islamského radikalizmu. A zdá sa, že sa mu to darí.
Lajkuj Brainee.sk na

Dvadsaťšesťročný Musawer Ataee sa pravidelne stretáva s päťdesiatdvaročnou Marikou Libbrechtovou. Spoločne varia, jej deti ho poznajú. Zoznámili sa v rámci mestom organizovaného „rýchleho rande“, ktorého cieľom však nebolo vytvoriť nový romantický pár, ale pomôcť utečencovi z afganského Kábulu plne sa zapojiť do belgickej spoločnosti. Píše Idnes.cz.

Buddy systém

V rámci rýchleho rande si každý nový prichádzajúci s migračným pôvodom má vybrať medzi piatimi rodákmi.

Zvolený jedinec potom funguje ako „kamarát“ (buddy), ktorý podobne ako dobrovoľníci z výmenných univerzitných programov Erasmus slúži ako sprievodca, ktorý zoznámi cudzinca s mestom, fungovaním úradov či spôsobom života v danej krajine.

„Nie sú to len ľavicoví či multikultúrni občania, ktorí chcú byť buddy. Starší konzervatívni ľudia si to tiež užívajú,“ pochvaľuje si program Somers, ktorý s ním začal už v roku 2012.

Buddy systém pomáha migrantom nájsť si prácu. Libbrechtová zohnala Ataeemu miesto v miestnom očkovacom centre.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Mechelen (@visitmechelen)

Identifikujú sa ako obyvatelia mesta

Mesto sa pokúša pomôcť integrácii aj ďalšími spôsobmi. Somers so svojim tímom presvedčil 250 rodín strednej triedy, aby poslali deti do škôl v oblasti so silnou migračnej komunitou. A aby naopak rodičia cudzieho pôvodu prihlásili deti do tried určených pre strednú triedu, uvádza denník The Times. Zľavami na nájomnom prilákalo mestečko do predtým segregovaných štvrtí mladých profesionálov

Zdá sa, že takáto stratégia sa mestu v naozaj vypláca. Podľa nedávnej štúdie antropológa Alexandera Van Leuven sa mnohé deti prisťahovalcov vo Flámsku identifikovali ako moslimovia, Turci či Maročania, ale v Mechelene sa väčšina týchto detí označila za „Mecheleňanov".

Cesta proti radikalizácii

Recept proti islamskému radikalizmu? Politik, ktorý pôsobí aj ako minister vnútra v regionálnej vláde verí, že sa mu vďaka programu darí zabraňovať radikalizácii jedincov imigračného pôvodu. Belgicko má dlhodobé problémy s islamizmom, v roku 2016 došlo k teroristickým útokom na letisku v Bruseli, pri ktorých zomrelo 32 ľudí.

V prepočte na počet obyvateľov odišlo z Belgicka bojovať za Islamský štát do Sýrie a Iraku najviac ľudí z európskych krajín. Z Antverp a ďalších flámskych miest sa na cestu za svetovým džihádom vydala stovka ľudí.

Z Mechelen však neodišiel nikto. Napriek tomu, že približne tretina populácie má imigrantské korene. „Vzbudilo to veľkú pozornosť,“ pripúšťa Somers, ktorý sa stal hviezdou médií.

„Sú našimi teroristami,“ povedal starosta o bruselských vrahoch, z ktorých niektorí pochádzali z Belgicka. „Narodili sa tu, vyrástli tu, chodili do našich škôl. Sú naším problémom a my na ňom musíme pracovať.“

Pokles kriminality

Starosta neskrýva, že je liberál oddaný progresivistickým hodnotám, za čo je kritizovaný politickými oponentami. Podotýka však, že v počiatkoch svojej kariéry v zločinom sužovanom meste pristúpil k niekoľkým opatreniam, ktoré ľavicovo orientovaní politici obvykle nepresadzujú. Mesto má jedno z najväčších pokrytí bezpečnostnými kamerami v Belgicku a Somers zaisťuje bezpečnosť aj veľkým policajným zborom. Za jeho éry poklesla zločinnosť v Mechelene o 84 percent. Mesto, ktoré bolo kedysi označované ako najšpinavšie v krajine, teraz patrí medzi najčistejšie. 

Somers chce rozšíriť svoje nápady aj za hranice mesta. Od januára by mali podľa nového zákona noví prichádzajúci vo Flámsku tráviť 40 hodín s „kamarátom“. Niektoré mestá sa však obávajú, že nezoženú dosť dobrovoľníkov, podľa organizátorov by ich malo byť 10-tisíc.

​Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, ktoré vlastní aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:27