TASR/AP
StoryEditor

Nie len Trumpov a Orbánov múr. Aj Poľsko plánuje postaviť bariéru a zabrániť prílevu nelegálnych migrantov

som13.10.2021., 16:00h
Európu pretne ďalší múr. Poliakov má vyjsť na 336 miliónov eur.
Lajkuj Brainee.sk na

Poľsko plánuje nahradiť provizórny plot z ostnatého drôtu na hraniciach s Bieloruskom trvalou bariérou, ktorá má zabrániť prílevu nelegálnych migrantov do krajiny.

Ako priblížil minister vnútra Mariusz Kaminski, v pláne je výstavba „stabilnej, vysokej bariéry vybavenej monitorovacím systémom a detektormi pohybu“. Tento projekt schválila poľská vláda v utorok večer a musí ho ešte podporiť i tamojší parlament. Napriek tomu, že v ňom vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) nemá väčšinu, očakáva sa, že poslanci zahlasujú v prospech tejto iniciatívy, poznamenala DPA.

Poľské bezpečnostné jednotky blokujú migrantov na hraniciach s Bieloruskom v dedine Usnarz Gorny. Poľské bezpečnostné jednotky blokujú migrantov na hraniciach s Bieloruskom v dedine Usnarz Gorny. TASR/AP

366 miliónov eur
   
Na projekt je vyčlenený rozpočet vo výške v prepočte 366 miliónov eur. Na výstavbu trvalej bariéry má dohliadať poľská pohraničná stráž.

Poľskí vojaci začali na hranici s Bieloruskom koncom augusta stavať 2,5 metra vysoký plot z ostnatého drôtu v snahe zastaviť bezprecedentný prílev nelegálnych migrantov, ktorý je podľa Varšavy zámerne podporovaný, respektívne organizovaný režimom autoritárskeho bieloruského lídra Alexandra Lukašenka.

V snahe vyriešiť súčasnú migračnú krízu Poľsko vyhlásilo 2. septembra v oblastiach pri svojich hraniciach s Bieloruskom núdzový stav a jeho platnosť začiatkom októbra predĺžilo o 60 dní.

Bielorusko ako tranzitná krajina

V reakcii na sankcie zo strany EÚ bieloruský líder Lukašenko v máji vyhlásil, že Minsk už viac nebude nelegálnym migrantom brániť v tom, aby jeho krajinu využívali ako tranzitnú trasu na cestu do Európy. Členské štáty EÚ Lukašenka obviňujú, že úmyselne podporuje snahy migrantov z krízových regiónov Blízkeho východu a Afriky, ktorých údajne priváža priamo k hraniciam susediacich krajín EÚ. Poľsko, Litva a Lotyšsko v tejto súvislosti rôznymi formami posilnili ochranu a bezpečnosť svojich hraníc.

Maďarský a americký múr

Podobnú bariéru postavilo v roku 2015 Maďarsko, keď na hraniciach so Srbskom čelilo najväčšiemu náporu migrantov od 2. svetovej vojny, a aj Slovinsko na hraniciach s Chorvátskom. Nie len Orbánove Maďarsko má svoj múr.

Migračnú otázku sa múrom snažil vyriešiť (aspoň v sľuboch) bývalý americký prezident Donald Trump.

Ešte v roku 2016, v čase, kedy prebiehala prezidentská kampaň, sa oháňal vybudovaním veľkého múru. Vyhlásil, že keď sa stane prezidentom na  hranici s Mexickom „vybuduje múr a dá ho zaplatiť Mexičanom.“ Nápad mu pomohol vyhrať voľby, no v skutočnosti vybudoval len asi 20 kilometrov nového plota, ktorý zaplatili Američania.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:34