„Svoj odchod z Paríža určite neľutujem a zároveň sa snažím neľutovať ani návrat na Slovensko,“ vraví Pavol Sekerka po dvoch rokoch doma FOTO: archív P. Sekerku
StoryEditor

Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom

30.05.2025, 00:00
  • Pavol Sekerka mal dobre našliapnutú kariéru. Bol šéfkuchárom v legendárnej reštaurácii s michelinskou hviezdou.
  • Jeho známi si ťukali na čelo, keď všetko zanechal a vrátil sa na Slovensko. No on, čo sa naučil od gastronomickej špičky, využíva u nás.
  • Spolupracuje s lokálnymi farmármi, varí degustačné večere a robí všetko pre to, aby najneskôr do roka a do dňa otvoril vlastnú reštauráciu.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál Kávičkári.
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Čo vám ako prvé napadne, keď poviem Ze Kitchen Galerie?

Majiteľ William Ledeuil, profesionálny tím, záhradníci, chovatelia, rybári a hlavne spokojní hostia.

Pre tých, ktorí nevedia, uvediem, že ide o francúzsku reštauráciu v Paríži s jednou michelinskou hviezdou, v ktorej si sa vypracoval na šéfkuchára. Ale poďme pekne po poriadku. Bolo dobré rozhodnutie odtiaľ pred dvoma rokmi odísť?

Svoj odchod z Paríža určite neľutujem a zároveň sa snažím popri všetkom, čo sa tu teraz deje, neľutovať ani návrat na Slovensko.

To neznie veľmi pozitívne.

Viem. Keď som sa rozhodol pre návrat, všetci mi hovorili, že som sa zbláznil. Povedzme si, že nikde na svete to nie je ideálne, ale nevzdávam sa. Budem robiť, čomu verím a čo ma baví.

image

Ako šéfkuchár michelinskej reštaurácie preferoval v kuchyni priateľskú atmosféru. To sa podľa neho odrážalo aj v jedle. FOTO: archív P. Sekerku

Vrátil si sa s víziou robiť workshopy zážitkového varenia pre kuchárov – amatérov, nadšencov, gurmánov. Ako sa vám tu v tomto darí?

Worskhopy sme robili spoločne s manželkou Lucou. Ja som varil a ona zastrešovala všetko okolo. Zabezpečovala servis, komunikovala s ľuďmi, dohadovala farmárov, ktorých sme navštívili, a následne po skončení vyrobila 100-stranovú brožúru plnú fotiek i receptov, aby účastníci mali pamiatku na tento deň. Vzhľadom na to, že sa nám narodil Palunko, nateraz sme workshopy stopli. Neviem si totiž predstaviť, že by som to robil bez nej.

image

Palo s Lucou organizovali workshopy pre nadšencov dobrých chutí. Teraz si v tom dali pauzu, lebo sa z nich stali rodičia. FOTO: Dominika Behúlová

Čo vám to dalo?

Spoznali sme približne 60 fariem na celom Slovensku, s niektorými spolupracujem doteraz. Mal som možnosť vyblázniť sa v kuchyni tak, ako som bol zvyknutý vo Francúzsku. Tam sme totiž okrem stáleho menu, ktoré sme menili každý mesiac, denne vymýšľali predjedlo a hlavné jedlo. Bavilo ma to napätie, keď som ešte o 10:50 nevedel, aký bude výsledok, no bolo jasné, že 12:15 budú prichádzať hostia. Spontánnosť mám rád. Zároveň som bol milo prekvapený, že na slovenských farmách sa pestujú aj veci, ktoré som vo Francúzsku vôbec nepoužíval.

Čo napríklad?

Rakytník. Na worshopoch som z neho robil napríklad rakytníkovo-mrkvovú zmrzlinu, ktorá pripomínala mangový sorbet, pridával som ho do tekvicovej polievky s kokosovým mliekom, ale ocitol sa aj v hlavnom jedle.

Čo vás zamestnáva teraz?

Degustačné večere na rôznych miestach. Ale pracujem aj ako brand šéfkuchár PHOčkárne, čo sú vietnamské bistrá v Bratislave. Na starosti mám aktuálne skladové hospodárstvo, procesy v kuchyni a chystáme aj spoločný event PHOčkáreň x Sekerka, ktorý do Bratislavy prinesie nielen chuťami atmosféru Vietnamu. Do receptúr, ktoré sú naozaj tradičné, zatiaľ veľmi nevŕtam, na to nie som ešte dosť Vietnamec, ale azda sa ním čoskoro stanem. (Smiech.) A plánujeme aj otvoriť reštauráciu.

Kedy by to malo byť?

Ak pôjde všetko podľa plánu, tak začiatkom budúceho roka. Ak sa to podarí skôr, budem len rád.

Mať vlastnú reštauráciu je viac, ako variť v cudzej, no s michelinskou hviezdou?

Pre mňa samotná hviezda nikdy nebola až taká podstatná. Dôležitejšie bolo

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 48% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-04-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pavel Nikov, víťaz šou Pečie celé Slovensko: Zostávam sám sebou, robotu predsa za mňa nikto neurobí 02 - Modified: 2025-01-14 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Niekoľkonásobný michelinský šéfkuchár pre HN: Čo na neho urobilo u nás dojem a ako hodnotí tunajšiu úroveň?
01 - Modified: 2025-06-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Diagnóza ADHD: Strašiak aj v dospelosti a ako "skrotiť" nezvládnuteľné dieťa 02 - Modified: 2025-06-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Namiesto sladenia, si kávu ľahko osoľte. A „turka“ nepite, hovorí barista a radí, akým kaviarňam sa vyhnúť 03 - Modified: 2025-06-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Barcelona hrá v cestovnom ruchu úplne inú ligu než Bratislava. Výhodou španielskej mentality je flexibilita 04 - Modified: 2025-06-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď máme bolesti 05 - Modified: 2025-06-09 13:54:10 - Feat.: - Title: Z človeka vzpriameného je zhrbený. Neurologička o tom, čo všetko vedieť a nezanedbať pri krčnej chrbtici
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. jún 2025 15:58