StoryEditor

Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť

03.05.2024, 00:00
  • Asi každý cestujúci prechádzajúci Kremnicou si nad hlavnou cestou povšimne mohutný nápis – Atkáryho kremnické Krumple.
  • Málokto však tuší, že so zemiakmi má tento reklamný pútač málo spoločného. Ide o omnoho delikátnejšiu pochúťku.
  • Prečítajte si inšpiratívny článok publikovaný v magazíne Moja chalupa.

Pri zmienke o náročnosti cukrárskeho remesla pravdepodobne preletí nejednému čitateľovi úsmev po tvári. Koláče, zákusky, torty, cukrovinky máme spojené s príjemnými zážitkami i spomienkami, a zrejme preto vnímame všetko okolo ako milú odľahčenú aktivitu. Cukrárske zručnosti však boli oddávna cenené i vnímané s plnou vážnosťou, ktorá im právom patrí.

Toto komplikované remeslo si vyžaduje presnosť gramáže i precízny rez, veľa trpezlivosti, času i umeleckého cítenia. Nehovoriac o kulinárskych zručnostiach a odvahe k novým receptúram. Zároveň platí, že cukrár, tak ako každý iný remeselník, potrebuje mať dostatočnú prax a čo-to odpečené, aby mohol piecť kvalitné a originálne zákusky a torty. Majstrom sa nemožno stať zo dňa na deň.

image

Živé slovenské remeslo: Vďaka svojráznosti a nenapodobiteľnosti slávi táto trstenská keramika úspech i obdiv

Prvé archívne informácie o organizovaní cukrárov v cechu sa na území Slovenska viažu k 16. storočiu, konkrétne k Levočskej župe. Počas novoveku vytvárali cukrári cechy spolu s medovnikármi. Prvý cech medovnikárov, o ktorom máme presnejšie záznamy, bol založený v Bratislave v roku 1681.

Pôsobil ako hornouhorský a za členov mal majstrov aj z Modry, Prešova, Levoče a banských miest. Vrátane Kremnice. A práve v zlatom meste sa začiatkom minulého storočia začalo rodiť ďalšie silné cukrárske dejstvo.

Trpko-sladký príbeh

Moderným schodišťom vystúpame nad turistické informačné stredisko a razom sa ocitáme o storočie späť.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 73% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-26 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ateliér RABADA: Kultúra sa neteší veľkej popularite, verejnosť ju nepotrebuje. Modrotlač nás však pohltila 02 - Modified: 2023-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pamiatkarka Anna Tuhárska: Svetové lokality u nás sú ako maják 03 - Modified: 2023-08-28 12:37:06 - Feat.: 0 - Title: Vyhodené predmety premieňa na originálne, luxusné. Učme sa vidieť skrytý potenciál vecí, tvrdí dizajnér 04 - Modified: 2023-06-30 22:05:48 - Feat.: 0 - Title: Módna návrhárka Beata Rajská: Slovenka, ktorá šila šaty českej prvej dáme
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Záhradný dizajnér: Trend, ktorý nevyprchá? Záhrady blízke prírode a hlavne – nerobiť zo všetkého trávnik 03 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 04 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 05 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. december 2025 06:08