Skúsenosť s chorobou útočníka Pavla Nováka zmenila. Zasiahla ho na začiatku seniorskej kariéry. V sezóne, keď v kanadskom Kelowne (WHL) pozbieral v základnej časti 72 bodov v 62 zápasoch a ako hráč draftovaný Minnesotou sa približoval vysnívanej NHL. FOTO: Petr Lundák, Mf Dnes
StoryEditor

Dobrá skúsenosť, ale nikomu ju neprajem. Spoveď hokejistu, ktorý prekonal rakovinu

28.10.2022, 00:00
  • Mám sa skvelo, sála nadšenie z hlasu mladého človeka, ktorý prešiel veľkou skúškou a chce sa o ňu podeliť.
  • Pred pár mesiacmi sa v tom období dozvedel dvadsaťročný český hokejista Pavel Novák o nepriaznivom náleze.
  • V tele mu našli zhubný nádor. Hodgkinov lymfóm.
  • Prečítajte si rozhovor, ktorý priniesol portál iDnes.cz, v ktorom prehovoril o svojom ochorení, o tom, ako to zasiahlo jeho športový, osobný život a v neposlednom rade jeho samého.

Typ rakoviny, ktorá zostáva bez objasnenej príčiny a vzniká v lymfatickom systéme, sa objavuje najčastejšie práve u mladých dospelých, viac u mužov približne medzi dvadsiatym a štyridsiatym rokom života. Do rizikovej skupiny teda priamo spadá aj mládežnícky reprezentant Novák, známy napríklad aj z pôsobenia v Českých Budějoviciach.

Pred nejakým časom si však od lekárov vypočul tú najlepšiu možnú správu: Ste zdravý. Ešte predtým v septembri zvládol maturitu a prihlásil sa na vysokú školu. „To aby som nemal všetko závislé len od hokeja,“ priznáva rodák z Tábora.

Skúsenosť s chorobou útočníka zmenila. Zasiahla ho na začiatku seniorskej kariéry. V sezóne, keď v kanadskom Kelowne (WHL) pozbieral v základnej časti 72 bodov v 62 zápasoch a ako hráč draftovaný Minnesotou sa približoval vysnívanej NHL.

Mali ste skvelú sezónu v Kelowne, chceli ste bojovať o NHL a zúčastniť sa odloženého juniorského šampionátu. Ako ste sa zrazu dozvedeli, že si musíte dať pauzu?

Bolo to zložitejšie. V play off som mal covid, pri treťom zápase mi nebolo dobre, zle sa mi dýchalo, bol som veľmi unavený. Prehrali sme a do vyraďovacích bojov som už nezasiahol. Dorazil som domov, urobil si test a samozrejme bol pozitívny. Sériu sme stratili, tak som odišiel do Česka a komunikoval s Minnesotou.

Hovorili, že by bolo dobre ísť na krvné testy, či je všetko v poriadku. Dva týždne po prílete som šiel za pani doktorkou. Zavolala si ma na kontrolu, hneď ako dostala výsledky. Veľmi sa jej nepáčili.

Čo nasledovalo?

Poslala ma na pár vyšetrení. Detailnejší rozbor krvi, röntgen hrudníka a asi ešte stery z krku… Práve röntgen ukázal, že sa v tele nachádza niečo, čo by tam byť nemalo. Detailný rozbor krvi vyzeral stále podobne, nelepšil sa. Pre istotu som putoval na odber kostnej drene a PET/CT, diagnostickú metódu počítačovej tomografie s využitím modernej metódy pozitrónovej emisnej tomografie, pri ktorej sa používa rádioaktívna látka. Tá sa nahromadí v bunkách s pozmenenými vlastnosťami, medzi ktoré patria aj bunky nádorové. To ukázalo nádor a bola potrebná biopsia, odber vzorky tkaniva.

Takže ste mali tak trochu šťastie, že ste chytil covid?

Keď tak o tom premýšľam, na rakovinu sa prišlo iba vďaka nemu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-05 09:05:43 - Feat.: 0 - Title: Juraj Rizman: ​Ani mne prezidentka nehovorí všetko 02 - Modified: 2022-10-04 11:25:51 - Feat.: 0 - Title: Hudobník Janek Ledecký: Ak by som mal ležať na pláži, zošalel by som 03 - Modified: 2022-08-01 07:31:10 - Feat.: 0 - Title: Herec Boris Farkaš: Práca je pre mňa dobre vymakaná zábava
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:37