StoryEditor

Hubárčenie, náš národný šport. Kde platia limity na zber a v čom sme sa v hubách mýlili?

03.10.2025, 07:30
  • Budík na piatu, rýchla káva, skok do gumákov, schmatnúť košík, nožík a vyraziť do lesa ešte ponoreného v rannom opare.
  • Veď na hubárskych fórach sa to už hemží plnými košíkmi! Les volá a aj niečo pradávne v nás. Sme jednoducho národ hubárov.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Záľuba slovanských národov v zbieraní húb je zjavná,“ potvrdzuje mykológ Miroslav Kolařík v článku pre prílohu Lidové noviny/Orientace. Máme v sebe kus hubárskej DNA. Hubárstvo sa u nás odovzdáva z generácie na generáciu.

Starí rodičia a rodičia učia deti v lese rozoznávať jedlé huby, prezrádzajú im obľúbené miesta, kde určite rastú,“ píše v rovnakom článku Jiří Kratochvíl. V tomto sa od „bratov“ Čechov asi príliš nelíšime. Zber húb nie je len zberom potravy, ale aj kultúrnym fenoménom.

No kým u nás by sme si za takým hríbom dubovým či sosnovým nohy polámali, v iných krajinách by okolo neho prešli bez povšimnutia. Čím to je, že niekde v Európe je zber húb populárny a inde o lesné huby ľudia nemajú záujem?

Ivan Jablonský, expert na liečivé rastliny z Českej poľnohospodárskej univerzity a spoluautor knihy Huby ako liek, hovorí pre magazín Téma: „Je to dané tradíciou. V našich oblastiach sa asi veľa bojovalo a ľudia viac trpeli hladom, takže nazbierané huby ich často zachraňovali. Východná Európa, sever Talianska, Bavorsko – všade tam sú tzv. mykofilici (mykofília je obľuba húb; opakom je mykofóbia, pozn. red.), zatiaľ čo Dánsko, zvyšok Nemecka, Holandsko a najmä Anglicko – to sú mykofobici. Tam ešte donedávna huby považovali len za jedovaté. V Anglicku kráčate parkom, popri chodníku rastú hríby a nik si ich ani nevšimne, lebo sa ich ľudia boja. A šampiňóny sa kupujú len v obchode.“

Mäso lesa

Huby sa kedysi nazývali „mäso chudobných“. Ak sa človek narodil v chudobnej slovanskej dedine a mäso mal dvakrát do mesiaca, namiesto neho jedol huby. Jozef Marec vo svojej knihe Stravovacie tradície na horných Kysuciach uvádza, že huby boli po čučoriedkach najviac zbieranými lesnými plodmi.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozor na ovocie, zeleninu aj ryby. Ktoré neviditeľné hrozby ukryté v potravinách sa neoplatí podceňovať? 02 - Modified: 2025-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti zápalu, rakovine aj vysokému tlaku? Áno, na to všetko zaberá liečivá sila jedla
01 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí 02 - Modified: 2025-12-11 09:43:34 - Feat.: - Title: Nič krajšie dnes asi neuvidíte: Takto to dopadne, keď mladí Česi spoja drevo a nezameniteľný dizajn 03 - Modified: 2025-12-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Realitný maklér Andrej Grežďo: Ako nájsť dobrú nehnuteľnosť, dobrého makléra a kupovať či vyčkávať? 04 - Modified: 2025-12-01 09:25:00 - Feat.: - Title: Zvieratá v uniforme. Nemé tváre zohrávali vo vojnách dôležitú úlohu, viaceré si vyslúžili aj vyznamenania 05 - Modified: 2025-12-01 11:56:15 - Feat.: - Title: Po komunistických zjazdoch, koncertoch i rokoch úpadku mení legendárny Istropolis tvár. Tu je ochutnávka
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. december 2025 02:15