Pri nákupe potravín očakávate, že za svoje peniaze dostanete kvalitu. Bohužiaľ, zdanie niekedy klame. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Nákupu zeleniny a ovocia sa poobedete vyhnite. Čím sa riadiť, aby sme zachovali ich kvalitu a ušetrili?

08.06.2023, 15:30
  • Boli časy, keď stáli uhorky, paradajky, papriky alebo jablká doslova pár korún.
  • Dnes patria skôr medzi drahší tovar. Je preto dôležité, aby ste pri ich výbere dbali na to, aby ste nekúpili niečo, čo rovno vyhodíte do koša – a s ním aj vaše peniaze.
  • Prípadne kvalita výrobku ani zďaleka nezodpovedá cene.
  • Ako teda správne vyberať, aby ste sa pri výbere jednotlivých druhov zeleniny a ovocia „nespálili“?

Pri nákupe potravín logicky očakávame, že za svoje peniaze dostaneme príslušnú kvalitu. Bohužiaľ, zdanie niekedy klame. V prípade ovocia a zeleniny ide doslova o stávku v lotérii. Žiadny z plodov, teda pokiaľ nie sú balené vo fólii, nemá etiketu o dátume spotreby. Preto sa musíte chtiac či nechtiac spoliehať na svoj zrak, hmat a čuch. 

Tunajšie plodiny sa v obchodoch objavujú pomenej, väčšinu totiž tvorí tovar z dovozu. To znamená, že majú za sebou nielen poriadny kus cesty, ale museli „zvládnuť“ aj skladovanie, ktoré má zaručiť, aby sa ovocie a zelenina dostali na pulty obchodov „ako čerstvé“.

Čo teda môžete robiť, aby ste si medzi nimi vybrali tie najlepšie kusy si prečítajte v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz

Nakupujte ráno

Čerstvosť ovocia a zeleniny vo veľkej miere závisí aj od toho, kedy ju v priebehu dňa kupujete. Najvhodnejší čas je skoro ráno, obchodníci vtedy vykladajú to najčerstvejšie z ponuky. Horšie je to večer, v regáloch sa už nachádzajú nechcení „odpadlíci“, ktorí celý deň stáli v regáloch. Ak nechcete byť tými, ktorí budú jesť a variť zo „zvyškov uplynulého dňa“, radšej si ráno privstaňte.

Kupujte „vráskavé“ paradajky

Vrásky nie sú prejavom staroby len u ľudí, ale aj u staršieho ovocia a zeleniny. Predajcovia veľmi dobre vedia, že takéto plody nevyzerajú dvakrát lákavo, preto ich predávajú za nižšiu cenu. Ak ste ich však našli, pokojne si ich hoďte do košíka.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-21 07:22:03 - Feat.: 0 - Title: Tréner označil najhoršiu potravinu, ktorá vám bráni schudnúť. Kvôli nej sa jedlo netrávi, ale mení na tuk 02 - Modified: 2022-07-17 07:15:13 - Feat.: 0 - Title: Tichý zanášač našich ciev. Ako poraziť zvýšený cholesterol 03 - Modified: 2022-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Genetička: Čo všetko nám o zdraví, talente, chuti či povahe prezradí test DNA?
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:27