Cesnak Pred troma rokmi si vedci z Čínskej lekárskej univerzity 1. nemocnice v Číne zobrali na mušku cesnak a cibuľu. Najmä prvý spomínaný sa považuje za jedno z najúčinnejších prírodných antibiotík. Podľa výsledkov výskumu sa pri oboch plodinách preukázal aj protirakovinový účinok. Štúdia, ktorú uverejnil časopis Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology, sa zamerala na 833 jedincov, ktorým bola diagnostikovaná rakovina hrubého čreva a konečníka, pričom sa hodnotilo, koľko zeleniny Allium, teda druhu, do ktorého spadá cesnak aj cibuľa, mali tendenciu pravidelne konzumovať. Tím potom túto skupinu spojil so skupinou rovnakého počtu jedincov bez rakoviny. Vedci zistili, že účastníci, ktorí jedli najväčšie množstvo cesnaku a cibule, mali o 79 percent nižšie riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali malé množstvo. Na základe týchto výsledkov vyšetrovatelia dospeli k záveru, že „čím väčšie množstvo zeleniny na báze Allium konzumujeme, tým lepšiu ochranu získavame“, ako povedal vedecký pracovník Zhi Li. Vyššiu konzumáciu, ale aj užívanie doplnkov stravy s výťažkom napríklad z cesnaku by mali s lekárom konzultovať ľudia s nízkym tlakom. Pretože práve znižovanie tlaku je ďalším významným účinkom tejto rastliny s typickým odórom. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Liečivá sila potravín: Čo odhaľujú posledné výskumy?

  • Znížiť tlak, upraviť cukrovku, spružniť cievy či naštartovať mozog.
  • A to všetko len s pomocou taniera. Teda presnejšie jeho obsahu.
  • Reč však nebude o žiadnych super potravinách či magických substanciách z útrob dažďových pralesov, ale o tom, čo všetko sa dá vyriešiť vhodnou stravou.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Cesty za poznaním a vedeckým výskumom môžu byť zaujímavé. Na počiatku jednej bolo obyčajné rodinné „zaváranie“. Janet Gutiérrezová sa vybrala za svojou starou mamou do mexického štátu Jalisco, aby ju naučila vyrábať syr a džemy zo sezónneho ovocia, ktorými sa preslávila v blízkom okolí.

Márne sa starkú snažila presvedčiť, že by tieto pochúťky mala vyrábať vo väčšom. „Odvtedy som mala v hlave myšlienku, že niektoré jedlá a potraviny v Mexiku nie sú dostatočne využívané v širšom meradle. A aj to bolo jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodla študovať potravinárske inžinierstvo,“ vysvetľovala pri preberaní ceny Rómulo Garza Award, ktorá patrí k najvýznamnejším technologicko-vedeckým oceneniam v Mexiku.

Mladá žena sa v rámci štúdia a neskoršieho samostatného výskumu začala zameriavať na látky v jednotlivých potravinách, ktoré by sa dali využiť na zdravotné účely. V roku 2000 pri prehrýzaní sa odbornou literatúrou narazila na štúdie, ktoré dávali do súvisu nízky výskyt rakoviny prsníka v Japonsku so sójou, ktorá sa v krajine vychádzajúceho slnka v hojnej miere a v rôznych podobách je.

„Vedúcemu výskumnej skupiny, v ktorej som pôsobila, Sergiovi Sernovi som povedala, že aj v Mexiku by sme mohli možno mať produkt, ktorý sa konzumuje vo veľkom a pomáha predchádzať rakovine,“ pokračuje v spomienkach. „Keď sme sa tým začali podrobnejšie zaoberať, všimli sme si nižší výskyt rakoviny prsníka v štátoch Mexika, kde bola vyššia spotreba čiernej fazule.“ Mali tak základ, od ktorého sa mohli odraziť.

V galérii si pozrite aj potraviny, ktoré môžu liečiť a ako to funguje: 

Začali teda čierne fazule, ich účinné látky a eventuálne pôsobenie na zdravie obracať zo všetkých strán. Postupne k nim pridali ďalšie ako cícer, nopál (jedlý kaktus, ktorý u nás poznáme ako opunciu) a agáve. Výsledky boli povzbudzujúce.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-08 09:51:22 - Feat.: - Title: Nevyrieši ho ústna voda ani žuvačky: Zápachu z úst sa môžete zbaviť takto 02 - Modified: 2023-02-07 22:59:00 - Feat.: - Title: Cenový masaker v Maďarsku. Potraviny zdraželi za päť rokov aj štvornásobne 03 - Modified: 2023-02-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Šatník so závesom aj toaleta bez dverí. Richard Kilo je architekt, ktorý vyvádza ľudí z ich domácej rutiny 04 - Modified: 2023-02-07 16:00:00 - Feat.: - Title: Jete pri diéte nízkotučné jogurty či müsli? Robíte chybu, tieto potraviny vyzerajú zdravo, ale škodia nám 05 - Modified: 2023-02-06 16:00:00 - Feat.: - Title: Pór je podceňovaná zelenina: Je skvelý na vypadávanie vlasov, ale aj žalúdok a črevá
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. február 2023 21:51