Flickr
StoryEditor

Červené a šťavnaté jablká po celý rok. Elixírom mladosti je chemický trik

11.05.2017, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Jablká sú jesennou špecialitou. Ich vôňa sa šíri zo stánkov na trhoch a inšpiruje výrobcov jablčných koláčov aj destilátov. Ale zároveň sú jablká dostupné po celý rok - prakticky neexistuje obdobie, kedy by ste si v obchode nemohli kúpiť jablko.

Sladké a chrumkavé, na ktorom ale vôbec nie je poznať, že bolo odtrhnuté už pred niekoľkými mesiacmi. Zatiaľ čo niektoré krajiny dovážajú mimo sezóny jablká zo zahraničia, na ďalších veľkých trhoch stále dominujú domáce produkty. Napríklad v Spojených štátoch je menej ako jedno jablko z desiatich zo zahraničia, ako uviedla správa amerického ministerstva poľnohospodárstva za rok 2016. Británia je závislá na dovoze zo 70 percent.

Ako môžu farmári neustále dodávať produkciu, keď nemajú čo žať?

Je to vďaka inovácii, ktorá využíva zaujímavý chemický trik: spôsob uskladnenia, ktorý zastaví zrenie jabĺk, uvádza server BBC. Keď sa totiž jablká oberú, sú stále "živé" - ďalej sa v nich viac-menej odohrávajú chemické procesy, ako je to v prípade živých rastlín. Teda prijímajú kyslík, vytvárajú energiu a blížia sa viac a viac k zrelosti.

Chemické reakcie, ktoré vedú k zreniu jabĺk, do značnej miery poháňa hormón zvaný etén. Medzi ovocie, ktoré na neho reaguje, patria nielen jablká, ale aj banány, mango, papája, niektoré hrušky a podobne. Reakcia postupuje rýchlejšie pri vyšších teplotách. Takže ak budete ovocie uchovávať v chlade, v pivnici, potom získate nejaký čas navyše.

Uzavrieť ovocie do tesnej nádoby a nechať ho spotrebovať kyslík tiež pomôže, pretože kyslík je pre priebeh reakcie nevyhnutný. Tieto techniky sa pri uchovávaní ovocia používali od nepamäti.

Avšak v polovici 20. storočia začali vedci experimentovať s niečím o trochu radikálnejším: priamo meniť zloženie vzduchu v skladovacích priestoroch. Zistili, že keď vzduch obsahuje veľmi málo kyslíka, potom etén bude mať na ovocie menší vplyv a prirodzený proces sa spomalí.

Atmosféra, v ktorej každý deň existujeme, obsahuje asi 21 percent kyslíka. V modernom skladisku s regulovanou atmosférou sa množstvo kyslíka pohybuje od troch do jedného a pol percenta. Tieto sklady, kde je kyslík takmer neprítomný, majú tiež regulovanú teplotu a vlhkosť. A môžu byť obrovské. Napríklad v štáte Washington je sklad, ktorý obsiahne polovicu až dve tretiny všetkých jabĺk, ktoré sa v tomto štáte vypestujú, čo predstavuje 900 miliónov až 1,4 miliardy kilogramov jabĺk.

Proces zrenia sa zastaví

Keď je potom čas, aby jablká putovali na trh, vyvezú ich farmári zo skladov v zásade v rovnakom stave, ako keď ich odtrhli zo stromov. Pretože bol proces zrenia umelo zastavený, nikdy sa u nich nevyvinie rovnaká vôňa a chuť, ako má ovocie dozreté na strome. Ľudia ich ale napriek tomu kupujú - a užívajú si, že nie sú sypké ako jablká, u ktorých proces zrenia zašiel až príliš ďaleko. Vyhovuje im vyvážená rovnica hormónov, kyslíka a ďalších faktorov, vďaka ktorým môžu mať jablko prakticky každý deň v roku - aj keď nie je rovnaké, ako keby zostalo a dozrelo na strome.

Priestory s takýmto prostredím sa príležitostne dostanú do médií, keď ich navštívi niekto, kto si myslí, že bude stačiť, keď počas rýchlej návštevy vnútri len zadrží dych. V roku 2013 napríklad boli nájdení mŕtvi dvaja zamestnanci jablkovej farmy v britskom Hampshire.

01 - Modified: 2015-10-21 14:26:58 - Feat.: 0 - Title: Testovali slovenské jablká. Niektoré sú pesticídové koktaily, tvrdí Greenpeace
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:29