Flickr
StoryEditor

Sú granátové jablká prameňom mladosti? Obsahujú zázračnú zložku posilňujúcu svaly

15.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Aj keď vyzerajú granátové jablká skromne, ukrývajú tajomstvo dlhého a zdravého života. Vedci tvrdia, že ovocie zo stredného Východu obsahuje zázračnú zložku, ktorá posilňuje svaly, bojuje proti starnutiu a predlžuje život, píše portál dailymail.co.uk.

Vďaka experimentom na červoch a myšiach vznikli výsledky, ktorú sú „úžasné“ a po zvieratách prišli na rad ďalší testeri. Dokonca aj niečo také jednoduché ako spevnenie svalov by mohlo znížiť počet pádov starších ľudí a zvýšiť nezávislosť ľudí žijúcich vo svojich domovoch. Švajčiarski vedci tvrdia: „Veríme, že tento výskum bude míľnikom v boji proti starnutiu.“

Ich vzrušenie sa sústreďuje predovšetkým na schopnosti v zložkách granátového jablka, ktoré dokážu udržať mitochondrie, teda drobné energetické balíčky, ktoré poháňajú naše bunky a dobíjajú ich. Za normálnych okolností mitochondrie starnú spolu s vekom a v súvislosti s tým dochádza aj k ochabnutiu svalov.

Mladosť vďaka zložke urolitín A
Chemikálie v granátových jablkách sa menia na zlúčeninu urolitín A podobnú chrobákom v črevách. Urolitín A následne pomáha telu recyklovať spomínané odvodnené energetické balíčky, dobíja bunky a starnutie udržiava na uzde.

V jednom z experimentov, v ktorom dali červom urolitín A, sa ich život predĺžil o 50 percent. V ďalšom zas staršie myši fungovali o 42 percent dlhšie a to len vďaka šiestim týždňom liečby. Už aj u ľudí sa začali testy a vzhľadom k tomu, že testy u červovo a myší boli úspešné, vedci predpokladajú úspech.

Granátovým jablkám sa už teraz pripisuje množstvo zdravotných výhod vrátane zníženia krvného tlaku aj posilnenia kostí. Jedno z najstarších ovocí na svete sa považuje aj za symbol plodnosti, smrti a večnosti. Niektorí dokonca veria, že zakázaným ovocím v rajskej záhrade Eden bolo práve granátové jablko.

Ak už teraz chcete vyštartovať do obchodu a nakúpiť si haldy tohto chutného ovocia, spomaľte. Granátové jablko totiž neudrží starnutie pleti tak, ako si to niektorí mylne predstavujú. Dôvodom je, že množstvo urolitínu A v tele po zjedení granátového jablka závisí od toho, ako funguje črevo a jeho chrobáky u každého človeka.

Aj s ohľadom na tieto skutočnosti výskumníci z Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne založili spoločnosť vyrábajúcu kapsule s urolitínom A. aj tu sú experimenty na ľuďom v plnom prúde. 30 testerov si každé ráno dá jednu kapsulu spolu s raňajkami. Ak bude štúdia úspešná, kapsule sa uvedú na trh ako doplnok na udržanie svalov u ľudí nad 50 rokov.

Výskumník Patrick Aebischer sa vyjadril, že ide o úplne prírodnú látku, ktorej vplyv je silný a merateľný. Spoluautor štúdie Johan Auwerz ho doplnil: „Nutričné prístupy otvárajú územia, ktoré tradičná farmácia nikdy preskúmala. Je to pravda a posun vo vedeckej paradigme.“ Tí, ktorí nemajú radi granátové jablká, môžu na výmenu skúsiť vlašské orechy, maliny aj černice, keďže všetky tieto potraviny obsahujú zázračnú prísadu, aj keď len v menších množstvách.

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 02:42