StoryEditor

8 japonských jedál, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli

07.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Keď sa aj do našich končín dostala japonská kuchyňa, spoznali sme sushi, ramen, karí aj knedličky gyoza. Ale japonská kuchyňa je aj niečo viac. Existuje hneď niekoľko regionálnych variácií a špecialít, ktoré sú typické pre jednotlivé prefektúry a sú ich znakom.

Tohoku, najsevernejší región japonského ostrova Honšú, je už čiastočne zrelý na kulinárske objavovanie. Tamojšia expertka na jedlo Elizabeth Andoh je autorkou knihy „Kibo – Prekypujúce nádejou“, ktorá je kolekciou receptov a príbehov z Tohoku.

Knihu publikovala v roku 2011 po tragédii japonského zemetrasenia a výťažok z nej šiel na hospodársku obnovu. Po piatich rokoch táto krásna, hornatá oblasť opäť víta turistov a dáva ďalšie dôvody na objavovanie kuchyne. A v článku z portálu edition.cnn.com nájdete 8 japonských špecialít populárnych v Tohoku.

01 - Modified: 2025-12-22 09:07:20 - Feat.: - Title: Japonsko sa pripojí k výskumnému programu Horizont Európa, dohodu by mali podpísať v budúcom roku 02 - Modified: 2025-12-22 08:47:55 - Feat.: - Title: V Japonsku sa schyľuje k reštartu najväčšej jadrovej elektrárne na svete, má podporu premiérky Takaičiovej 03 - Modified: 2025-12-19 08:17:28 - Feat.: - Title: Japonská centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 30-ročné maximum 04 - Modified: 2025-12-15 08:00:00 - Feat.: - Title: TikTok znovuobjavil starý japonský koncept, ktorý si zamiluješ aj ty. Wabi-sabi mení pohľad na krásu 05 - Modified: 2025-12-13 08:36:36 - Feat.: - Title: Čína si pripomenula Nankinský masaker počas rastúceho napätia medzi Pekingom a Japonskom, Si sa nezúčastnil
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. december 2025 18:33