StoryEditor

8 japonských jedál, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli

07.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Keď sa aj do našich končín dostala japonská kuchyňa, spoznali sme sushi, ramen, karí aj knedličky gyoza. Ale japonská kuchyňa je aj niečo viac. Existuje hneď niekoľko regionálnych variácií a špecialít, ktoré sú typické pre jednotlivé prefektúry a sú ich znakom.

Tohoku, najsevernejší región japonského ostrova Honšú, je už čiastočne zrelý na kulinárske objavovanie. Tamojšia expertka na jedlo Elizabeth Andoh je autorkou knihy „Kibo – Prekypujúce nádejou“, ktorá je kolekciou receptov a príbehov z Tohoku.

Knihu publikovala v roku 2011 po tragédii japonského zemetrasenia a výťažok z nej šiel na hospodársku obnovu. Po piatich rokoch táto krásna, hornatá oblasť opäť víta turistov a dáva ďalšie dôvody na objavovanie kuchyne. A v článku z portálu edition.cnn.com nájdete 8 japonských špecialít populárnych v Tohoku.

01 - Modified: 2025-12-11 11:16:01 - Feat.: - Title: Lietadlá pri Japonsku, spoločné vojenské hry. Rusko a Čína znepokojujúco posilňujú spoluprácu 02 - Modified: 2025-12-09 10:00:43 - Feat.: - Title: Studená sprcha pre Brusel. Japonsko odmietlo použiť ruské aktíva na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2025-12-09 05:38:01 - Feat.: - Title: Japonsko hlási po zemetrasení 30 zranených, úrady varujú pred ďalšími otrasmi 04 - Modified: 2025-12-08 06:32:58 - Feat.: - Title: Japonsko si predvolalo veľvyslanca Číny po incidente medzi stíhačkami 05 - Modified: 2025-12-07 07:51:10 - Feat.: - Title: Tokio obvinilo Peking z provokácie, čínské stíhačky mierili na japonské lietadlo
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. december 2025 05:43