StoryEditor

Nebojte sa kalórií. Takto sa stravujú top fitnes tréneri

27.05.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Osobní tréneri nie sú fit len vďaka nadpriemernému množstvu pohybu. Pri sile sa udržiavajú aj za pomoci stravy. Dokonca jej pripisujú rovnaký podiel na svojej forme ako samotnému cvičeniu, píše huffingtonpost.com.  

Prinášame vám tipy od špičkových amerických trénerov, cvičiteľov fitnesu a majstrov v oblasti telesnej výchovy. Vo všeobecnosti sa zhodujú v tom, že jesť by sme mali celistvé potraviny v surovom stave, veľa bielkovín a zdravých tukov pochádzajúcich z orechov, rýb a olivového oleja. Naopak, dôrazne radia vyhýbať sa alkoholu, bežnej čokoláde, pekárenským lahôdkam a sladkostiam. Inak sa ale ich jedálne lístky líšia rovnako ako konkrétne pracovné náplne.

Charley Atkins, fitnes inštruktor z New Yorku
Atkins je fanúšikom mnohých dobrých vecí. Nedá dopustiť na ovsené vločky, ryby, quinou a jogurty. Rovnako rád si však dopraje aj čokoládé koláčiky z bio surovín či kvalitnú kávu. Charley o sebe vraví, že je staromódny, pretože deň začína ovsenými vločkami. Najradšej si do nich pridáva škoricu, hrozienka a mandľové mlieko. Ráno vypije dva až tri poháre vody a jednu šálku čaju z cezmíny paraguajskej. Na desiatu si bez najmenších výčitiek dopraje ľadovú káva a potom si dá mufin s kúskami čokolády. O dve hodiny nasleduje ďalšia ľadová káva a k nej proteínová tyčinka alebo grécky jogurt, dve varené vajcia  alebo melón a ananás. Na obed sa Atkins uchyľuje k dvom variantom. Buď si kúpi sendvič s vajcom alebo avokádový toast s vajcom. Na olovrant prichádza na rad čerstvé ovocie, jogurt, celozrnná tyčinka alebo kešu orechy. Typickou Charleyho večerou je ryža, quinoa, ryby, fazuľa, zemiaky alebo sladké zemiaky.

Flickr

Adam Friedman, fitnes expert z Los Angeles
Friedman v bežný deň športuje so svojimi klientmi šesť až osem hodín. Jeho nabitý, vysoko aktívny pracovný deň si vyžaduje najmenej sedem jedál. Všetky musia byť stopercentne bio a obsahovať  vysoko kvalitné bielkoviny. Friedman má rád čerstvé mäso a tučné ryby z divokého lovu, ktoré mu dopĺňajú nielen hladinu proteínov, ale aj prispejú k stabilizácii hladiny cukru v krvi.
Friedman vstáva o trištvrte na šesť ráno, potom medituje a popíja horúcu vodu s citrónovou šťavou a zelený čaj matcha. Na raňajky zje dve celé vajcia, šesť bielok a špenát. Na desiatu si dá jedno jablko a slnečnicové semiačka. O niekoľko hodín neskôr nasleduje kokosový jogurt zmiešaný so srvátkovým práškom, orechmi a kakaovými zrnami. Adam zvyčajne obeduje morčacie mäso a restovanú zeleninu. Na olovrant si zvykne dať puding zo semiačok chia a ďalšiu dávku kokosového jogurtu. Na večeru má najradšej lososa s rímskym šalátom.

Holly Rilinger, fitnes majsterka z New Yorku
Holly má deň nabitý aktivitami, a to väčšinou fyzickými. Tomu zodpovedá aj jej jedálny lístok. Raňajkuje kávu s mandľovým mliekom a k tomu za hrsť černíc. Následne si doplní energiu desiatou vo forme zeleného smoothie s konopným proteínom, mandľovým maslom a mandľovým mliekom. K nápoju si zvykne objednať malý kurací šalát. Na obed si Holly dopraje veľký kus grilovaného kurčaťa s brokolicou, cícerom, kapustou a sladkými zemiakmi. O tri hodiny nasleduje olovrant, a to zvyčajne vo forme grilovanej zeleniny a proteínového koktailu. Na večeru si trénerka zvykne spraviť steak, špenát a ružičkový kel. Keď má náladu, zapíja ich tequilou so sódou.

Flickr

Akin Akman, inštruktor boxu z New Yorku
Celý deň je v pohybe. A nie len v takom ledajakom. Boxuje, behá, skáče, trénuje. Jeho menu preto musí byť nielen zdravé, ale aj dostatočne kalorické. Akin raňajkuje ako kráľ – dopraje si vajcia na slanine, syr a zeleninový sendvič. Na olovrant pije kokosovú vodu. Obeduje opäť sendvič. Len tentokrát s grilovaným kuracím mäsom a zeleným šalátom. Na olovrant nasleduje miska bobuliek acai a banánov s trochou mandľového masla. Večera sa zvykne niesť v duchu japonského jedla – teda lososa s teriyaki omáčkou, ryžou, miso polievkou a suši.

Caroline Ficksman, osobná trénerka z Los Angeles
Caroline sa v svojich cvičeniach zameriava na tvarovanie ramien a na posilňovanie chrbtového svalstva za pomoci dvíhania činiek s nízkou hmotnosťou. Na tanieri rada vidí bielkoviny. Preto raňajkuje tri vajcia natvrdo a štvrtinu avokáda. Dopoludnia sa ešte zasýti banánom a trochou mandľového masla. Dopustiť nedá ani na banán s javorovým sirupom alebo kokosovým cukrom. Na obed má najradšej vegetariánsky burger alebo kurča v sladkej omáčke. Olovrantuje surové mandle. Na večeru si zvykne dať pečeného lososa s omáčkou, grilovanou špargľou a sladkými zemiakmi.

Flickr
Joey Gonzalez, riaditeľ fitnescentier z Hollywoodu
Človek vo vedúcej funkcii, ktorý sa však doteraz venuje trénovaniu fitnes, začína deň už o pol piatej ráno. Energiu mu na ďalšie hodiny dodá káva, voda, vaječný bielok, sendvič s morčacím mäsom a slaninou a anglický mufin. Desiatu Joey vynecháva. Na obed si dá šalát zo pšena, mandlí, kuracieho mäsa, rukoly a kelu. Olovrantuje proteínový kokteil. Na večeru zvyčajne opäť neodolá kuraciemu mäsu. Najčastejšie ho dopĺňa paradajkami, mrkvou, paprikou a cibuľou.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:20