Dokonalé spojenie chutí matcha a čokolády. Snímka: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
StoryEditor

Kult menom matcha. Zelený prášok pili mnísi, pomôže aj vám

15.03.2016, 23:00
Superpotravina matcha vás nadchne nielen v šálke, ale aj na tanieri.

Matcha čaj je nádherne zelený, na jemno namletý druh zeleného práškového čaju, ktorý je unikátny nielen svojím spôsobom pestovania a spracovania, ale aj svojou chuťou a pôsobením na ľudské zdravie. Pre portál lidovky.cz o ňom píše Dagmar Heřtová.

V Číne a v Japonsku je pitie čaju tradične spojené s obradom podávania čaju, ktorý má svoje pevné pravidlá, ktorých dodržiavanie vyjadruje úctu k tým, ktorým sa čaj podáva, aj k samotnému nápoju. Pre svoju žiarivo zelenú farbu a jemnú púdrovú štruktúru sa tento čaj často používa na ochutenie zmrzlín, cestovín, piškótových a trených ciest, krémov a medov a môžu sa ním ozvláštniť jogurty, koktaily, aj smoothie. V Japonsku sa matcha prášok pridáva do obľúbených a známych ryžových zákuskov a cukríkov. Nie je však lepšieho spôsobu ako si vychutnať chlebíček s matchou a čokoládou, s ktorou si chuťovo veľmi rozumie. Avšak nie je od veci začať šálkou matcha čaju.

Žiadna vriaca voda
Matcha čaj znamená doslovne práškový čaj. Jeho príprava nie je taká jednoduchá, ako keď hodíte do hrnčeka čajový sáčok a zalejete ho vriacou vodou. Prípravu matcha čaju si vychutnajte, berte ju ako súčasť tradičného rituálu, prášok obradne rozmiešajte s vodou a našľahajte. K tomu slúžia špeciálne bambusové šľahače, ktoré sa nazývajú Chasen. Pre skutočných fajnšmekrov je nutné ešte použiť sitko, aby sa do misky nedostali žiadne hrudky, a bambusovú lyžičku na odmeranie prášku. Potom už len potrebujete misku a vodu. A samozrejme ten najlepší matcha čajový prášok.

Práškový matcha čaj je ako púder. Snímka

Najskôr sa čajový prášok odmeria, stačí jedna malá lyžička na šálku, a cez sitko sa preleje do misky. Zaleje sa trochou teplej vody, teda nikdy nie vriacou vodou, je lepšie nechať ju v šálke asi minútu odstáť a vychladnúť, inak by sa mohlo stať, že čaj zhorkne. Bambusovým šľahačom sa čaj vyšľahá do hladka, a to pohybom opisujícím písmeno W alebo M. Mieša sa až do okamihu, kedy sa začnú tvoriť jemné bublinky a čaj získa žiarivo zelenú farbu miesto svojej pôvodnej nefritovo temne zelenej. Potom sa čaj naleje do malej šálky a usŕka sa či len sa obradne pije. Dodatočne doň môžete pridávať horúcu vodu, ako keď riedite espresso.

Čaj sa má piť práve v jeho vrcholnej kráse, kedy je žiarivo zelený, po chvíľke totiž farbu zmení, akonáhle sa prášok opäť začne usadzovať na dno šálky.

Pre silnejšiu verziu matcha čaju sa pridávajú až 3 lyžičky špeciálneho silnejšieho čaju a menej vody, potom sa mieša iba pomalšími kruhovými pohybmi do hladka, ale nie do bubliniek, a potom sa preleje do menších šálok. Táto koncentrovaná verzia je hustejšia, asi ako tekutý med, a má sýto tmavozelenú farbu jadeitu.

Trocha dávnej histórie
Matcha čaj siaha do čínskej a japonskej histórie veľmi hlboko, dokonca až k siedmemu storočiu nášho letopočtu, kedy sa prvýkrát objavil spôsob spracovania čajových lístkov do podoby práškov, neskôr sa po ich upražení tvaroval ako tehličky. Spôsob prípravy práškového čaju šľahaním s vodou bol veľmi obľúbený už okolo roku 960 a je veľmi úzko spojený s Chan a Zen budhizmom, kedy sa čaje podávané v budhistických kláštoroch stali súčasťou rituálov, kedy pomáhali pri meditácii.

Príprava matcha čaju šľahaním bambusovým chasen. Snímka

Až v roku 1191 bol matcha čaj predstavený v Japonsku budhistickým mníchom menom Eisai, ktorý sem priniesol tradíciu pitia zeleného čaju z Číny a roku 1214 napísal pojednanie O liečbe pitím zeleného čaju. Paradoxne bol na čas v Číne matcha čaj pozabudnutý, teraz je však vďaka svojej sile znovu vzkriesený a obľúbený snáď po celom svete. Japonsko svojej tradícii pitia matcha čaju zostalo po celé stáročia verné. Stalo sa symbolom Zen budhizmu a od štrnásteho až po sedemnáste storočie sa čaj pil prakticky vo všetkých vrstvách spoločnosti. Matcha čaj je neodmysliteľne spojený s obradom podávania čaju, teda čajovou etiketou, ktorá je odrazom krásy, filozofie, úcty a rituálneho upokojenia tela i duše.

Naozaj zázrak?
Matcha čaj sa veľmi často nazýva superpotravina. Nepochybné je, že celý spôsob jeho pestovania a spracovania je unikátny, do rastliny sa preukázateľne koncentrujú všetky výživné látky. Tento práškový čaj je priamo nabitý neuveriteľným množstvom katechínov a iných zdraviu prospešných látok. To, čo sa dostane do nášho tela, je vlastne celý čajový lístok vrátane jeho výživných nutričných látok, z bežného čaju sa totiž vylúhuje len časť zdravých látok, zvyšok zostane uzamknutá v listoch. Tvrdí sa, že práškový matcha čaj má 137x viac antioxidantov než bežný zelený čaj, preto sa porovnáva, že jedna šálka matcha čaju je ekvivalentom 10 šálok čaju zeleného.

Veda potvrdila stáročnú tradíciu
Prítomné významné látky v matcha čaji sú katechíny, najmä tzv. EGCG (epigallocatechingallate), majú protirakovinové účinky, ale zaujímavé je pôsobenie aminokyselín a vzácnej látky L-theanin, kedy telu na jednej strane dodáva energiu, pomáha detoxikácii a spaľovaniu kalórií, a na druhú stranu upokojuje. Je to tým, že pomáha dosiahnuť čistú myseľ bez vedľajších účinkov kofeínu, teda nervóznej energie prítomnej v káve.

Každodenné pitie matcha čaju teda podporuje zotavenie a zachovanie vnútornej rovnováhy a pocitu pohody. O zdravotných benefitoch matcha čaju pochybuje málokto, jednoducho má svoju silu, pretože je koncentráciou všetkého najlepšieho zo zeleného čaju. Je ideálnym čajom k rannému prebudeniu aj povzbudeniu počas dňa.

Zahalený tajomstvom
Príprava na zber čaju prebieha asi tri týždne pred vlastným zberom. Čajovníky sú zatienené, aby boli ochránené pred priamym slnkom. Tým sa síce spomalí ich rast, ale súčasne sa stimuluje zvýšenie prítomnosti chlorofylu a aminokyselín, špeciálne theanínu v lístkoch. Čajové lístky získajú hlbšiu, tmavšie zelenú farbu, vďaka ktorej je čaj taký špecifický. Zbierajú sa ručne a zásadne iba tie najjemnejšie mladé lístky, ktoré sa nechajú voľne uschnúť, niektoré sa predtým rolujú ako bežný čaj a vznikne tzv. Jade tea (Jadeitový čaj). Lístky sa pri voľnom sušení síce tiež samy zrolujú, napriek tomu sa potom odstráni ich žilkovanie a stonky a vznikne žiarivo zelený matcha čaj, ktorý sa najemno rozomelie. Veľmi jemný, zamatový prášok je ako púder. Vzhľadom na to, že neexistuje jednotná kvalifikácia štandardu matcha čaju, je vhodné sa riadiť aj podľa čajov odporúčaných jednotlivými čajovými majstrami a taktiež sa pozerať po bio kvalite. Pravdou však zostáva, že tie najlepšie matcha čaje sú pod prísnou kontrolou svojich pestovateľov a ich pestovanie a príprava je často zahalená tajomstvom.

Matcha do dezertov
Chuť matcha čaju je veľmi špecifická. Výrazne dobre sa však prejaví aj nápojoch, ako je matcha laté alebo matcha milkshake. Výborný je v zmrzline a úplne bežný je v sladkých dezertoch.  Vychutnajte si trený chlebíček s matcha čajom s kúskami čokolády. Neodolateľná kombinácia.

Dokonalé spojenie chutí matcha a čokolády. Snímka

Chlebík s matcha čajom, horkou a bielou čokoládou
3 vajcia veľkosti L
200 g hladkej múky
200 g práškového cukru
200 g masla
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžica matcha čaju
100 g kúskov tmavej a bielej čokolády
kúsok masla na vymastenie formy
podlhovastá forma o veľkosti 30 x 12 cm

Postup: Najskôr si rozohrejeme rúru na 170 ° C. Vymastíme podlhovastú formu na biskupský chlebíček maslom a vysypeme hrubou múkou. V mixéri vyšľaháme zmäknuté maslo a cukor asi 5 minút. Potom postupne pridávame vajcia, potom znížime rýchlosť a postupne lyžicou vkladáme sypkú, dobre premiešanú zmes múky, prášku do pečiva a matcha čaju. Tmavú a bielu čokoládu ostrým nožom nakrájame na kocky a vmiešame do cesta. Cesto preložíme do formy a pečieme 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a krájame na plátky. Pocukrujeme.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 03:26