StoryEditor

Aktuálne najmódnejší dezert na svete? Pražský trdelník so zmrzlinou

03.03.2016, 17:41

Ak milujete jedlo, choďte do Prahy. A keď tam budete, dajte si trdelník plnený zmrzlinou. To je teraz najmódnejší a najdiskutovanejší dezert na svete. Aspoň z pohľadu sociálnych sietí, ktoré plnia stovky fotiek spájajúcich túto gastronomickou novinku s krásou pražských pamiatok, píše idnes.cz.

Trdelník už dávno nie je žiadnou novinkou a stánky zamerané na obľúbený sladký dezert stoja po celej Českej republike. Boduje aj v metropole a na Kráľovskej ceste nájdete niekoľko malých bistier, ktoré sa na jeho prípravu zamerali. Hoci sa pomaly prepracoval do pozície jedného z najobľúbenejších kúskov pražského streetfoodu, doteraz nebol dôvod z neho šalieť. Ale to sa teraz zmenilo, pretože jeden z predajcov dostal geniálny nápad a začal trdelník plniť najrôznejšími náplňami.

Zázrak je na svete. "Kúpte si letenky a vydajte sa do Prahy," radia čitateľom gastronomicky orientované médiá. Prečo? Predsa na trdelník so zmrzlinou. A velebia unikátnu kombináciu dvoch obľúbených sladkostí, zmrzliny a ´donutu´, teda šišky s otvorom uprostred, pretože trdelník cudzincom väčšinou pripomína práve svetovo obľúbený ´donut´.



Prstence sladkého cesta, tradične pečené na otáčajúcich sa tyčiach a následne posypané cukrom a škoricou, sa začali plniť zmrzlinou, nugátom či jahodami so šľahačkou. Kreatívny nápad zabral a fotografie sladkej novinky ovládli Instagram a ďalšie sociálne siete. O pražskom trdelníku sa píše aj v denníku International Business Times, serveri Elite Daily, britskom denníku Metro a mnohých ďalších zdrojov. Na fotkách je zachytený západ slnka nad Pražským hradom pozorovaný cez trdelník s nutelou, trdelník so šľahačkou a so sochami Karlovho mosta, trdelník sa zmrzlinou a Mostecké veže. Jeden z nadpisov hlása, že láska k Prahe prechádza žalúdkom.

Ako prvé túto novinku začalo predávať pred niekoľkými mesiacmi bistro Good Food Coffee and Bakery na Karlovej ulici. Tu ponúka približne desať verzií kreatívne poňatých trdelníkov. Nazývajú ich chimney, teda komín, v slovenčine by bol asi vhodnejší názov komínok. Oproti klasickému trdelníku má dva hlavné rozdiely. Jednak sa predáva s náplňou a po druhé, nie je to klasická trubička, ale kornútok, aby náplň nevypadla. Tiež cena je oproti bežnému trdelníku, ktorý v centre Prahy stojí zvyčajne päťdesiat až šesťdesiat českých korún (1,85 - 2,20 eura), približne dvojnásobná, teda 110 až 120 českých korún (4 - 4,40 eura).




Medzi najobľúbenejšie patrí ten so zmrzlinou, komín s jahodami a šľahačkou či novinka so štrúdľovou náplňou. A tiež konzervatívnejšia verzia s čokoládou a orechami. Typickou zákazníčkou je mladá, zhruba dvadsaťpäťročná cudzinka. Jedinou Češkou, ktorá bola v čase našej prítomnosti v tejto trdelníkovej kaviarni, bola študentka estetiky na pražskej univerzite Ester Bezděk, ktoré si práve pochutnávala na trdelníku so štrúdlovou náplňou. "Oproti normálnemu trdelníku, ktorý je suchý a má konštantne jednu sladkú chuť, mal tento veľa chutí, ktoré krásne spájala šľahačka a škoricová príchuť štrúdlovej náplne. Bolo to síce veľmi sladké, ale zároveň šťavnaté. A to skvelé cesto, proste mňam," chválila svoj komínok.

Trdelníky majú všeobecne v Česku veľký úspech. "Vždy je najväčší rad na trdelníky, nech ich predávajú kdekoľvek. Aj na koncerte Kabátov bola väčšia fronta na trdelníky ako na pivo," hovorí mladá manažérka bistra Lina Jirková. "Vždy chcem vyskúšať aj ich slanú verziu, so syrom, šunkou a rukolou, ale nakoniec neodolám sladkému," zverovala sa mladá pani, ktorá si túto novú pochúťku dopraje aspoň raz za týždeň.

Trdelník nie je samozrejme českým vynálezom, pretože sa objavuje v mnohých krajinách strednej Európy. Nielen na Slovensku, veľmi obľúbený je v Nemecku, Rakúsku či v Maďarsku. V rakúskom Tirolsku sa stále pripravuje tradičným spôsobom, keď dvaja muži sedia pri vonkajšom ohnisku, nad ktorým je otáčacia tyč a postupne pridávajú cesto na dlhý prstenec a pozvoľna s ním otáčajú. Výroba takéhoto domáceho trdelníka je časovo veľmi náročná, výsledok je však oveľa chutnejší a tiež mnohonásobne drahší ako bežná verzia, ktorá ovládla české ulice. Aj tento trdelník sa zvyčajne servíruje so šľahačkou.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:42