StoryEditor

Aj hipsteri by závideli. Ekologické recepty našich babičiek

01.03.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Veľa kuchárskych kníh z 19. a začiatku 20. storočia obsahuje okrem receptov tiež kapitolu, ako naložiť s prebytkami v kuchyni. Mrazničky, ktoré predtým neboli a ktoré dnes aspoň čiastočne zachraňujú navarené jedla pred odpadkovým košom, museli nahradiť vynaliezavosť a fantázia.

Prečítajte si doslovné ukážky z Veľkej vzornej českej kuchárky Bohumily Jermářovej, vydanej v roku 1899, ktoré prináša portál lidovky.cz.

Odrezky mäsa a kosti
Užívame ich na zápražku (myslený silný vývar určený na zosilnenie polievok a omáčok, podlievanie mias a k ich dusenie. V dnešnom poňatí demi-glace – pozn. autora). Zápražku robíme vyváraním kostí a odrezkov mias. Kosti sa odkrajujú tiež od rošteniek a odrezkov všelijakých. Korienky zelenín, cibuľa, zvyšky z hydiny, teľacieho či iného mäsa sa dajú na rajnicu, pridá sa kus masla alebo masti a dá sa variť. Dlhším varením zbytkov zápražku vyparujeme a zahusťujeme.

Syrovky
Zo zvyškov syra robia sa syrovky. Akýkoľvek syr, hoci aj zvyšky, zvar s rovnakým množstvom čerstvého masla. Vymaž hrnčeky olejom, naplň ich vareným syrom, postav na studené miesto a nevyklápaj ich, kým to nie je potrebné. Natri syr na kružalky (pozri nižšie) a môžeš podávať k čaju alebo k pivu.

Bavlnená polievka
Zvyšný hrách hodí sa k príprave takzvanej bavlnenej polievky. Rozkrájaj jeden petržlen, zeler a mrkvu, daj ich na rajnicu a dus ich na masle; pridaj k tomu vodu, hrnček hrachu a var 1,5 hodiny. Preceď. Daj do hrnčeka múku, rozmiešaj ju so sladkou smotanou na spôsob riedkeho kvapkania, vraz do nej tri celé vajcia, rozšľahaj dobre a vlej do precedenej, osolenej, vriacej polievky. Rozmiešaj ju náležite na ohni.

Kružalky
Ostrúhaj žemle od minulého dňa, rozkrájaj ich na lístky, rozpusť v smotane, troche cukru a soli, polej kružalky, nenechaj jich však rozmočiť, aby sa nerozpadli; potom ich obaľ v rozklepanom vajci a v žemli a usmaž ich v prepustenom masle. (Robili sa aj slané kružalky - s lososom, sardelami, ančovičkami, kaviárom - alebo existovali kružalky s plnkou z bielych mias.) Vezmi dlhú úzku žemľu, vydlabe ju, naplň plnkou z usekanej bielej pečene, sardelového masla a rozrezaných oliviek. Poriadne ju do vnútra stlač. Žemle nakrájaj.

Štvrťkilová torta
Zvyšky bielkov sa hodia napríklad na štvrťkilový tortu: 1/4 kg práškového cukru, 1/4 kg strúhaných mandlí, 1/4 kg píniových orieškov a hrsť strúhanej múky vmiešaj do snehu z ôsmich bielkov. Daj cesto do prichystanej formy a peč tortu hodinu. Potri tortu zaváraninou a citrónovým ľadom (vezmi naň z polovice citróna šťavu a potrebný cukor).

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 17:17