StoryEditor

Ako správne piť pri diéte. Vyskúšajte domáce rastlinné mlieko

03.01.2015, 07:00
Poradíme vám tiež kapucínkové smoothie, ktoré ocenia najmä zaneprázdnení ľudia.

Celý deň je dôležité dodržiavať pitný režim. To je síce všeobecne známe, ale mnohí ho vôbec nedodržiavajú. Ideálnym pomocníkom je džbán alebo fľaša vody v zornom uhle na stole. Budete tak mať prehľad o tom, koľko ste naozaj vypili. Ideálne je, ak rovnomerne popíjate počas celého pracovného času.

Do hydratácie tela sa neráta káva a sladené nápoje ani polievky a alkohol. Naopak, ak sa napijete spomínaných tekutín, je nutné ich rehydratovať čistou vodou alebo čajom. A ako koľko ich treba? „Tri litre tekutiny je denný prísun pre dospelého človeka s váhou okolo 60 kg a aktívnym pohybom,“ upresňuje lektorka varenia a odborníčka na výživu Henrieta Peškovičová. „Viac piť je potrebné pol hodiny pred jedlom. Naopak, vôbec alebo minimálne počas jedla ani priamo po jeho konzumácii.“

Zbaviť by ste sa mali všetkých sladených nápojov a džúsov z koncentrátov. „Na pitie vám stačia smoothies, šťavy, voda a napríklad prirodzené nápoje, ako je kokosová voda,“ vyratúva. Pri mlieku sa názory odborníkov rôznia. „Ja ho piť neodporúčam, zahlieňuje. Na argument, že ho pili aj naši starí rodičia, odpovedá, že ho pili čerstvé, nepasterizované a od kráv, ktoré sa pásli na tráve, a nie na sóji zavreté vo výrobnej hale,“ dôvodí Peškovičová. Odporúča ho preto nahradiť rastlinnými mliekami, ktoré sú dnes už bežným artiklom. Nemali by ste to však preháňať s asi najrozšírenejším sójovým. „Jeho konzumáciu skúste minimalizovať, ako i výrobky zo sóje. Sója mení hormóny v organizme. V Číne ju dávajú napríklad ženám v menopauze, aby sa im vyrovnala hladina hormónov,“ upozorňuje.

Tip HN:

Vyrobte si rastlinné mlieko doma, napríklad z kešu orieškov alebo ovsa. „Obe ingrediencie na dve-tri hodiny namočte a zlejte. V mixéri rozmixujte na kašu, ktorú môžete jesť na raňajky,“ radí Henrieta Peškovičová. Na mlieko ju rozrieďte odstátou alebo filtrovanou vodou. Vydrží približne 4-5 hodín, potom ingrediencie začnú kvasiť, takže je praktické prichystať si kašu do chladničky a počas dňa podľa potreby riediť vodou. „Pokojne do zmesi primiešajte dve lyžice zeleného jačmeňa. Ten je superpotravinou a okrem vysokého podielu bielkovín pôsobí proti anémii, pretože obsahuje organické železo, a to telo ihneď absorbuje.“

 

Smoothie, najlepší priateľ biznismena

Smoothie je u nás v posledných rokoch trendom, s ktorým by ste sa mali skamarátiť. Najmä ak sa vám často stáva, že neviete, kde vám hlava stojí. Je to vlastne rozmixované ovocie alebo zelenina, orechy či jadierka spojené s tekutinou. Obsahuje vlákninu a okrem šupiek a odrezkov z neho nevzniká žiaden odpad ako pri odšťavovaní. „Pitie smoothie má svoj význam, pretože pri správnej kombinácii obsahuje veľa živín potrebných na naštartovanie tela, ako i jeho celodenné fungovanie,“ vysvetľuje Henrieta Peškovičová. Do nápoja je vhodné dať čo najviac možných kombinácií napríklad proteínov a vitamínov. Keďže smoothie je v surovej (alebo takzvanej raw) kvalite, živiny sa dostanú po vypití rýchlo do obehu a dodajú energiu. Za najzdravšie sa považujú zelené smoothies, pre ich obsah chlorofylu. Toto zelené farbivo, ktoré prirodzene obsahujú rastliny a riasy, pomáha metabolizmu brániť sa pred rakovinovými bunkami. Posilňuje tiež imunitný systém, pomáha pri tvorbe červených krviniek a bráni zápalom.


Prečítajte si aj to, ako by mal vyzerať váš denný jedálniček, ak chcete schudnúť. A tiež ktoré najčastejšie gastrochyby vám v tom bránia.


Výhodou smoothie je, že v prípade núdze môže nahradiť jedlo a rýchlo poskytnúť energiu, čo ocenia najmä zaneprázdnení ľudia. Okrem toho, že vám pomôže naštartovať organizmus ráno, vybavíte ním aj ľahký obed alebo olovrant.

 

Tip HN: Kapucínkové smoothie podľa Henriety Peškovičovej

Pitie rozmixovaných listov a kvetov kapucínky zabraňuje alebo minimalizuje respiračné ochorenia. Kapucínka pôsobí ako jedno z našich najsilnejších organických antibiotík. I keď by sa mohlo zdať, že je to v zime výstrel naslepo, táto vzácna rastlinka sa dá pestovať po celý rok v interiéri. Listy majú mierne pikantnú chuť s nádychom reďkovky. Preto je na začiatku lepšie kombinovať listy v šaláte, alebo pri smoothie s niečím sladkým, ako je napríklad banán. Pije sa napríklad liter ráno, ale množstvo si môžete upraviť podľa vlastnej chuti. Okrem listov sú jedlé tiež kvety, ktorými môžete ozdobiť dezerty.

Potrebujete: 4 listy kapucínky, hrsť špenátu, 2 banány, 1 jablko, 1 PL zeleného jačmeňa, 2 datle, odstáta voda

Ako na to: Namixujte a vypite ráno nalačno a aspoň pol hodiny po smoothie nič nejedzte. Keď si zvyknete na takýto rituál, postupne pridávajte čoraz hustejšie smoothie a pite väčšie množstvá. Potom vás zasýti aj na niekoľko hodín a dodá energiu aj pri aktívnejších povolaniach.  

 

Kto je HENRIETA PEŠKOVIČOVÁ

Je autorkou takmer tisíc originálnych receptov. K zdravšej a čistej strave ju viedli práve stresujúce životné situácie a zdravotné problémy. Je zakladateľkou jednej z prvých online stránok s receptami na komunitnom portáli (My First Cooking Book, 2005). Založila projekt na výmenu surovín Fresh Barter a projekt pre zmenu stravy Food and Figure R-evolution.

 

 

 

01 - Modified: 2007-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Symbol úspechu mení vlastníka
01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo potrebujete vedieť predtým, ako si zabezpečíte vlastný zdroj vody? Odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 04 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:51