StoryEditor

Na toto si dajte pozor. 5 nebezpečných gastro zlozvykov

06.05.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Do škodlivých stravovacích návykov dokážu ľahko padnúť aj tí najzdravší jedáci. Pozrite sa, čoho sa treba vyvarovať.


Takto to nerobte. Snímka: archív

Náš vzťah s jedlom býva zložitý. Dokonca aj tí najzdravší jedáci bývajú náchylní na príležitostné prehrešky. Problémom je, že tieto drobné priestupky sa v nás môžu ľahko a nebadane zakoreniť a zmeniť na návyky. Bez toho, aby sme si to vôbec všimli. Prečítajte si teda, na čo si treba dať pozor.
 

1. Rýchle jedenie
Žijeme príliš rýchlo, kráčame príliš rýchlo, hovoríme príliš rýchlo... Prečo by to vo vzťahu s jedlom malo byť inak? " pýta sa Marc David, zakladateľ a riaditeľ Inštitútu pre psychológiu jedenia a autor knihy s názvom The Slow Down Diet. „Naučiť sa jesť pomalšie je metafora pre spomalenie života."
Príliš rýchla konzumácia jedla nás totiž oberá o plnú spokojnosť z jedenia. Samotné trávenie totiž začína v mozgu ako zmyslový zážitok – vizuálny aj čuchový. To môže mať okrem iného za následok spomalenie metabolizmu.

Príliš rýchle jedenie tiež komplikuje trávenie. Akákoľvek príliš rýchla činnosť totiž spúšťa v tele stresovú reakciu (príprava na boj alebo útek). Výsledkom je plytkejší dych a krv nasmerovaná do rúk a nôh. A pravdaže: vypnuté trávenie a slabšie vstrebávanie živín. Myslite na to, keď sa v dopravnej špičke napchávate za volantom majonézovým sendvičom.
Tri kroky k pomalšiemu jedlu:
1. Kultivujte svoje právo na večeru. Naplánujte si vyhradený čas, kedy si sadnete k stolu a vychutnáte si jedlo. A zažeňte nutkanie „spráskať“ raňajky či obed pri počítači.
2. Pred každým jedlom sa zhlboka rozdýchajte.
3. Predĺžte čas jedla. Ak normálne raňajkujete päť minút, predĺžte ich aspoň na desať.


2. Tajné vyjedanie zásob
Ak si schovávate čokoládu či lupienky vo vašom nočnom stolíku, je to znamenie, že ich konzumáciu považujete za zlú. A pri ich jedení sa cítite previnilo. A to má negatívny vplyv nielen na psychiku, ale aj na trávenie.
Pri takomto jedení sa na rozdiel od vedomého vychutnávania jedla vylučuje v dôsledku zmiešaných pocitov menej endorfínov, ktoré pomáhajú pri vstrebávaní živín a spaľovaní kalórií. Potešenie z jedla má totiž naozaj aj metabolický význam.

Navyše – keď jeme s pocitmi viny, máme tendenciu jesť viac.


3. Hladovanie a prejedanie sa. Na striedačku
Pokiaľ si počas dňa odopierate jedlo, je takmer isté, že na večer vám to telo spočíta v podobe až nekontrolovateľnej túžby po napchatí sa všetkým, čo vám príde pod ruku.
Keď totiž telo hladuje dlhšie ako pár hodín, hladinu cukru v krvi klesá strmhlavo nadol a vyvoláva neukojiteľnú chuť na vysokoenergetické potraviny (sacharidy).
Najhoršie sú nočné vyjedania chladničky – vtedy je totiž telo v spánkovom režime a ťažšie spracúva potraviny.
Pokiaľ chcete voči tomuto zradnému kolobehu zabojovať, začnite si poctivo plánovať raňajky, obed aj večeru. Doprajte si počas dňa malé porcie bielkovín, ktoré pomôžu udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Dobrou záchranou je hoci aj tucet mandlí. Najmä pre workholikov, ktorí pre svoju zaneprázdnenosť úplne zabúdajú jesť.


4. Kŕmenie v strese
Všimli ste si niekedy, že stresujúca situácia vo vás vyvoláva nutkanie jesť? Pravdepodobne to súvisí s kortizolom, hormónom, ktorý upozorňuje telo na blížiacu hrozbu. A to zvyšuje chuť na jedlo. Navyše, štúdie dokazujú, že kortizol zvyčajne nasmeruje kalórie do mäkkého brušného tuku, ktorý je najškodlivejší.
Pokiaľ sa pustíte do najbližšej kalorickej bomby, spýtajte sa sami seba, či nemôžete emóciu stresu zmierniť aj iným spôsobom. A uvedomte si, že jedlo váš stres tak či tak nezaženie. Niekedy postačí len hlbšie dýchanie.


5. Bezmyšlienkovité prejedanie sa
Určite to poznáte. Sadli ste si ku stolu so sendvičom, začítali ste sa do mailu a ani ste sa nezbadali a sendvič bol fuč.
Bezmyšlienkovité jedenie je prirodzený vedľajší produkt hyperstimulácie – o našu pozornosť súperí príliš veľa vecí a potraviny klesnú na spodnú časť zoznamu. Okrem toho, že jete prakticky bez potešenia, môžete toho skonzumovať oveľa viac: nedokážete totiž včas zachytiť pocit plnosti.
Riešenie? Proste len jesť. A nerobiť popri tom nič iné. Nečítať, nepozerať televíziu... Vyvarovať sa treba aj jedenia priamo z obalu či hrnca. Lepšou voľbou je naložiť si porciu rovno na tanier.

Zdroj: care2.com
 

01 - Modified: 2006-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Británia pripravuje deportácie cudzincov
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:17