StoryEditor

Hadie víno a iné pochúťky. Najčudnejšie jedlá sveta

24.09.2013, 00:01
Iný kraj, iný mrav. A tiež iná kuchyňa. Vybrali sme osem jedál z celého sveta, ktoré by vás na tanieri zrejme prekvapili.

Hadie víno, juhovýchodná Ázia


Obľúbený posilňujúci prostriedok napríklad v Číne alebo vo Vietname. Snímka: Shutterstock

 

Hákarl, Island


Na Islande nechávajú kusy žraločieho mäsa mesiace visieť na na vzduchu, kde fermentujú na pochúťku zvanú hákarl. Snímka: Wikimedia commons

 

Beondegi, Kórea


Varené larvy sú tradičným pokrmom v Kórei. Snímka: Shutterstock

 

Shiokara, Japonsko


Ide o rôzne druhy morských plodov marinované vo svojich vlastných vnútornostiach. V uzavretej nádobe tento pokrm zreje až mesiac. Snímka: Shutterstock

 

Kohútie hrebienky, južná Európa


Ozdoba kohútej hlavy má svoje miesto v tradičnej francúzskej alebo talianskej kuchyni. Taliani z nej pripravujú preslávené cibreo. Snímka: Shutterstock

 

Vyprážaní pavúci, Kambodža


Kambodžskou špecialitou sú vyprážané pavúky. Veľmi cenenou pochúťkou sú napríklad tarantuly. Snímka: Shutterstock

 

Tepa (Stinkheads), Aljaška


K tradičnej aljašskej desiate patria sekané rybie hlavy, ktoré odpočívali zahrabané pod zemou tak dlho, až sa dopracovali k žiaducemu zápachu. Snímka: Wikimedia Commons


Stáročné vajcia


Číňania takto pripravenú špecialitu nazývajú "tisícročné vajcia" alebo "storočné vajcia". Väčšina vajec vyrábaných vo veľkom "zreje" štrnásť dní. Vajcia, ktoré zrejú tradičným spôsobom, odpočívajú zabalené v popole, čaji, hasenom vápne, soli a často íle približne tri mesiace.


ihned.cz

 

01 - Modified: 2025-06-13 08:53:38 - Feat.: - Title: Máte chuť na sladké? Jogurtový dezert s malinami ho určite zaženie 02 - Modified: 2025-06-13 08:36:49 - Feat.: - Title: TIP na super ľahký obed: Pečený losos s kelom 03 - Modified: 2025-06-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Trdelník, alebo odveká bitka medzi nami, Čechmi a Maďarmi, ktorú nakoniec aj tak vyhrávajú Rumuni 04 - Modified: 2025-05-21 11:10:57 - Feat.: - Title: Čo budú Slováci jesť o 100 rokov na obed a na večeru? Takto si naše jedlá predstavuje umelá inteligencia 05 - Modified: 2025-05-15 19:00:00 - Feat.: - Title: NAJDRSNEJŠIE zábery: Za jedlo takmer čokoľvek. Gazu sužuje obrovská potravinová kríza
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. jún 2025 08:36