StoryEditor

Dnes je svetový deň cestovín. Urobte si ich, ako nikdy predtým

25.10.2015, 12:06
Autor:
TASRTASR

Dnes oslavujeme Svetový deň cestovín (World Pasta Day). A v talianskom meste Miláno je na 26.- 27. októbra naplánovaný aj Svetový kongres o cestovinách (World Pasta Congress). Odborníci z talianskeho Združenia cestovinárskeho a cukrovinárskeho priemyslu (AIDEPI), z Medzinárodnej organizácie cestovinárskeho priemyslu (IPO) pozvali popredných špecialistov na výživu i výrobcov cestovín, aby diskutovali na globálnej úrovni o cestovinách - symbolickom pokrme stredomorského priestoru.



V talianskych obchodoch sa v súčasnosti predáva vyše 300 druhov cestovín. Je to výsledok priemyselnej výroby, v ktorej na seba nadväzujú tradícia a pokračujúci výskum. Najpredávanejšími cestovinami na Apeninskom polostrove ostávajú špagety, aj keď krátke cestoviny - v akejkoľvek forme - tvoria 70 percent predaja cestovín, uviedla webová stránka magazine.expo2015.org. Tento zdroj ďalej podotkol, že Svetový kongres o cestovinách sa po 20 rokoch vracia do Talianska. Predchádzajúci sa konal 25. októbra 1995 v Ríme, teraz je zorganizovaný na 26.-27. októbra v Miláne.

Aj Slováci, ak ste si dnes na obed dopriali alebo si ešte len na večeru doprajete špagety, široké rezance, penne, vrtuľky, farfalle, tortellini, tagliatelle, rezance, motýliky, makaróny, lasagne či niťovky, stanete sa účastníkmi Svetového dňa cestovín.
 


Ponúkame vám zaujímavé recepty:

Tortellini s brokolicovým pestom

Potrebujeme:
1 zväzok brokolice (asi pol kila), nakrájanej na ružičky
soľ a korenie
1 hrnček čerstvej petržlenovej vňate
štvrť hrnčeka olivového oleja
2 lyžice pražených píniových orieškov
¼ šálky strúhaného parmezánu, plus ďalší na servírovanie
500 g čerstvých alebo mrazených syrových tortelli

Ako na to: Vložte brokolicu do osolenej vriacej vody a povarte asi 2 až 4 minúty. Vyberte brokolicu a vodu si odložte na tortellini. Brokolicu spolu s ostatnými prísadami najemno rozmixujte. V osobitnej vode uvarte tortellini, zmiešajte s pestom, časťou vody z brokolice a posypte parmezánom.



A ďalšie, ktoré sa výborne hodia k zime:





Prvý Svetový deň cestovín sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín (UNIPI) a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii (Union of Organizations of Manufactures of Pasta Products of the E.U., UN.A.F.P.A.) 25. októbra 1998 v Neapoli a odvtedy sa tento deň pripomína každý rok. Cieľom tohto dňa je podpora konzumácie cestovín, poukázanie na význam kultúrnych a sociálnych hodnôt pri spoločnom stolovaní, na zvýraznenie nutričných hodnôt pokrmov z cestovín a v neposlednom rade aj ekonomický prínos - pri pestovaní plodín a výrobe samotných cestovín.

Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný pre zdravie človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu, pri ktorej sa dá uplatniť fantázia.

Cestoviny majú starobylú tradíciu siahajúcu do čias, keď človek opustil kočovný spôsob života a začal žiť z práce na poli a pestovania obilnín. Podľa tradície cestoviny na európsky kontinent priviezol Marco Polo pri návrate do dnešného Talianska z Číny v roku 1271. Podľa názoru členov IPO vznik cestovín sa datuje do skorších čias a spomínajú staré civilizácie Etruskov. Aj iní bádatelia vraj zistili, že cestoviny predsa len majú kolísku na území krajiny, ktorú dnes nazývame Taliansko. Portál jedného zo slovenských výrobcov cestovín sa odvolal na britský časopis Nature z októbra 2005, ktorý uverejnil správu, že archeológovia objavili najstaršiu misu cestovín práve v Číne. Misa bola dobre zachovaná napriek svojmu veku, 4000 rokov. Obsahovala cestoviny široké 03 centimetra a 50 centimetrov dlhé. Misa bola desať metrov pod zemou v dôsledku povodní z toho obdobia.



 

01 - Modified: 2007-10-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hudobný salón
01 - Modified: 2024-01-11 10:32:26 - Feat.: - Title: Kvíz: Ste skutočný expert na cestoviny? Otestujte sa, či poznáte ich správne názvy 02 - Modified: 2023-06-21 14:11:59 - Feat.: - Title: Taliani zvažujú cestovinový štrajk. Veľkí výrobcovia čelia kritike za výrazné zdraženie produktov 03 - Modified: 2023-06-22 14:01:08 - Feat.: - Title: Boj alebo hlad 04 - Modified: 2023-03-11 08:33:01 - Feat.: - Title: Čo jedáva budúci kráľ? Tieto jedlá obľubujú deti princa Williama a Kate. Mnohé z nich mávaš na tanieri aj ty 05 - Modified: 2023-02-20 14:27:48 - Feat.: - Title: Chcete ušetriť pri varení cestovín? Talian radí, ako na to (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:12