StoryEditor

Zrnková či mletá? Káva, ktorá nesklame

17.03.2014, 23:00
Čerstvo pomletá káva je základom pre vynikajúci výsledok.

Prečo je dôležité čerstvé mletie kávy a neoplatí sa namlieť do zásoby? Prečo uprednostňujeme pohodlnosť pred kvalitou? Vieme o tom, že hrúbka mletia rozhoduje nielen o chuti, ale najmä adekvátnom extrakte? V dnešnej časti seriálu o káve poradíme, po akej káve siahnuť a tiež to, koľko stojí tá noazaj kvalitná.

Aj vy ste sa niekedy už pristihli ako stojíte pred regálom v obchode, kde si idete vybrať kávu, no zrazu ste zmätení. Niekde v podvedomí sa už ozýva, že instatné voľby nie sú to najlepšie a tak vás začínajú lákať zaujímavé obaly mletých káv s názvami ako 100% Arabika, Guatemala, či Espresso Blend. S očakávaním prídete domov, otvoríte kávu a v prípade, že ste siahli po kvalitnejšom vákuovom obale, tak určite ucítite silnejšiu arómu ako z instantej. Začínate ju chystať a netrpezlivo sa už mysľou prenášate do vulkanického pohoria Guatemaly... Ochutnáte, ale nejak to nie je ono a vy sklamane kávu odkladáte. Nieže by nebola v poriadku, ale predsa len ste za tú cenu čakali. Možno silnejšiu arómu, intenzitu, telo či aj nejaký ten charakter. Práve charakter, ktorý sa už vraj teraz veľmi nenosí, je podľa mňa to čo v káve hľadáme. Samozrejme, ak nehovoríme o povzbudení v zmysle správnej dávky kofeínu, minima plesní a toxínov z procesu praženia.

Kde sa teda stala chyba? Veď obal sľúbil jemnú kyselkavosť, čokoládu a silné telo a ja cítim len tú klasickú horkú chuť kávy. Nevadí asi to tak má byť poviete si. Ale nemá. Len sme veci nedotiahli do konca.

Od prášku po hrubé zrno

Ako sme si povedali v predchádzajúcom dieli, pri výbere kávy je veľmi dôležité, aby sme vedeli, akú čerstvú kávu dostávame a pri najlepšom aj to, akým spôsobom bola pražená. Problémom mletých káv je tak nielen ich čerstvosť, keďže z obalu sa sotva dozviete, kedy bola pražená, ale aj hrúbku mletia. Hrúbka mletia je totiž jedným z najdôležitejších krokov pri príprave vašej kávy. Prečo? Pretože každá príprava si vyžaduje rôznu hrúbku mletia od jemného prášku, vhodného na espresso, až po hrubšie mletie, ktoré je príznačné napríklad pre populárny a jednoduchý French Press.

V klasickej ponuke obchodov a supermarketov tak často dostávame mix rôznych mletých káv a my nesprávne siahame po káve, z ktorej nikdy nedostaneme jej plný potenciál. Preto môžeme povedať, že čerstvé zrno je vždy vyššou zárukou kvality.

Nezabudnite na kyslík

Určite sa už nájdu výrobcovia, ktorý sa snažia na obal uviesť približnú hrúbku mletia, avšak tu sa dostávame k druhému problému mletej kávy: oxidácia. Predstavte si, že si nakrájate čerstvé ovocie ráno a necháte odstáť, aby ste si na ňom pochutili večer. To isté sa deje s kávou, ktorá už po 10 minútach od mletia výrazne stráca na aróme a intenzite chuti. Áno, máme tu vákuové balenia, ale priznajme si…čo je lepšie? Čerstvé jablko zo záhrady, či hneď po zbere vákuovo balené krájané kúsky? Nebuďme pohodlní a zabezpečme si za pár eur ručný mlynček. Priprava trvá len o minútu viac, no efekt je dvojnásobný. Alebo už radšej investuje do automatu s mlynčekom.

Koľko za kvalitu?
Rozprávanie o kvalite je obyčajne krásne dovtedy, kým nedôjde na cenu. Bohužiaľ, hoci sa stretneme s mnohými ľuďmi, ktorí sa radi dušujú ako im záleži na kvalite, v realite oveľa častejšie siahnu po produkte, ktorý je lacnejší. Veď káva ako káva, hlavne nech „šlape“. Našťastie, tak ako u slovenských vinárov, aj u slovenských pražiarov môžeme sledovať trend pohybu k stopercentnej kvalite, pretože všetkým je jasné, že veľkoprodukcii zo zahraničia sa cenami nikdy konkurovať nebude dať. Preto si treba uvedomiť, že ak chcem skutočne kvalitnú kávu, tak začíname, niekde od 29 eur za kg  (neberte to doslovne, možno niekde pod pultom a cez vašich známych, alebo kamaráta v Brazílii máte prístup k lacnejšiemu kilu, ale v rámci trhu je to pribižne tak). No skúste si osvojiť zásadu: jedzte a pite radšej menej, ale plnohodnotne a s pôžitkom. A vaše telo sa vám poďakuje.

 

KTO JE DUŠAN PLICHTA
Výživový poradca, nadšenec gastronómie, bývalý tanečník a triatlonista. V rámci projektu Powerfood Chef sa snaží ku kvalitnej a plnohodnotnej výžive pristupovať z pozície gurmána a experta na tradičné jedlá svetových kuchýň. Ďalšou jeho vášňou je káva, ktorej skúmaniu a štúdiu sa venuje už niekoľko rokov. Ako Coffee Chef organizuje tiež prednášky a kurzy na spoznanie dobrej a kvalitnej kávy spojené s praktickými ukážkami. 

01 - Modified: 2006-03-02 09:05:00 - Feat.: 0 - Title: Severná a Južná Kórea začali vojenské rokovania na vysokej úrovni
01 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme praktický Ford v životnej forme: Skvelý šesťvalec a luxus ako v SUV 02 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá 03 - Modified: 2024-05-03 10:07:01 - Feat.: - Title: Terénna beštia z USA je prvýkrát k dispozícii aj na slovenskom trhu. Čo ponúka, ako jazdí a koľko stojí? 04 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 05 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 00:57