StoryEditor

Tieto plodiny vás ochránia počas zimy. A všetky sú zdravé

18.12.2015, 17:13

Ovocie a zelenina sú najdôležitejším základom každého zdraviu prospešného stravovania. Pri ich výbere sa však skúste orientovať aj podľa farieb. Jednou z najzdravších je aj oranžová. Prečo sa oplatí zaradiť do jedálnička viac oranžových potravín, napr. batátov, papáje či menej známeho hurmikaki? Oranžová zelenina a ovocie totiž obsahuje betakarotén, dôležitý provitamín, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Okrem iných dôležitých vlastností je betakarotén skvelý pre zrak a elimináciu voľných radikálov, píše nutričná špecialistka Nikoleta Rebrová.


Batáty (sladké zemiaky)
Sú jedným z najlepších potravín oranžovej farby. Obsahujú veľké množstvo betakaroténu, vlákniny, a dôležitých minerálov - mangánu, medi, draslíka a železa. Hrajú dôležitú úlohu v prevencii rakoviny niektorých orgánov a žliaz vďaka ich vysokému obsahu vitamínu A. Vysoký obsah vitamínu C zase pomáha odstrániť voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky. Batáty sú skvelé aj pre ľudí s cukrovkou, pretože pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Skúste nahradiť klasické zemiaky batátmi, určite neoľutujete.

 

 

Papája
Obsahuje dôležité tráviace enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať niektoré z ťažších jedál v našom žalúdku, ako sú strukoviny, mliečne výrobky, a dokonca aj mäso. Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny pomáha pri zápche a podráždení žalúdka. Je známa po celom svete svojou schopnosťou predchádzať nevoľnosti. Skombinujte ju s inými oranžovými druhmi ovocia alebo zeleniny do lahodného smoothie a pomôžete svojmu žalúdku s trávením.

 

 

Hurmikaki
Hurmikaki je ovocie nabité živinami. Je plodom stromu s názvom ebenovník rajčiakový, no s rajčiakom nemá toto ovocie nič spoločné. Dozretý plod je sladký, pripomínajúci chuť jabĺk, melónu a marhúľ. Pochádza z Číny, kde poznajú až 900 druhov tohto ovocia. Hurmikaki je skvelý zdroj vitamínov skupiny B, tiamínu, riboflavínu, niacínu, vitamínu C a najmä vitamínu A. Dužina, ktorá obsahuje až osemdesiat percent vody, je plná vlákniny, prírodných antioxidantov a dôležitých mimerálnych látkok, ako sú železo, horčík, draslík a vápnik. Má močopudné účinky, takže sa odporúča pri problémoch spojených so zadržiavaním vody v tele. Vhodný je aj pre ľudí s artritídou, dnou či anémiou, pomáha udržiavať pod kontrolou hladinu cholesterolu a vďaka antibakteriálnym látkam zlepšuje mikroflóru čriev.
 

 

Tekvica
Niektoré druhy tekvice svojím tvarom aj farbou pripomínajú slnečný lúč. V Strednej a Južnej Amerike si na tekvici vážili predovšetkým jadierka. Tie majú nielen močopudné účinky, no sú aj afrodiziakom. Listy tekvice možno použiť ako obklad na vyvrtnutý členok alebo koleno. U Mayov bola zase obľúbená liečivá tekvicová šťava, Aztékovia z nej dokonca pripravovali liečivú potravinovú zmes. Tvorili ju semená, hrozno a cibuľa. Tekvicu je vhodné pridať si do jedálnička, ak trpíte poruchami funkcie žalúdka, ochoreniami pankreasu či sleziny. Jej konzumácia pomáha očistiť organizmus. Práve prišiel čas tekvíc, tak neváhajte a pripravte si ju nejakým zdravým spôsobom. Jej hlavnou sezónou je jeseň, ale keď ste si pár kúskov napríklad zmrazili, skvele poslúži aj teraz.
 

 

Mrkva
Surová mrkva je považovaná za najbohatší zdroj provitamínu A. Okrem toho je bohatá aj na vitamíny skupiny B, vitamíny C, D, E a K, z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síra. Za jej lahodnú chuť môže vysoký obsah sacharidov, ktorý sa však počas zrenia a rastu mrkvy postupne znižuje. Vedci dokonca predpokladajú, že svojou reakciou posilňuje ľudské tkanivá v organizme a tie sú následne menej náchylné na rakovinové bujnenie. Pripravte si pravidelne mrkvový fresh, napríklad na raňajky, posilníte tým svoje unavené oči pred prácou na počítači.

 

 

Tip pre vás:

Z výživového hľadiska je dôležité vedieť, že karotenoidy sa lepšie vstrebávajú z tepelne upravených potravín než zo surových. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje ich vstrebávanie, je ich rozpustnosť v tukoch. Tuk je teda potrebný, aby naše telo dokázalo prijaté karotenoidy zo stravy najefektívnejšie využiť. Všetky tieto potraviny je preto ideálne konzumovať spolu so zdravými tukmi (ryby, oriešky, semená, avokádo, kokos...).

Správne kombinácie:
Pečený losos + omáčka z tekvice Hokkaido + batáty
Pečená tekvica plnená quinou, zmesou semienok (slnečnicové, ľanové) a syrom feta
Fresh z mrkvy, pomarančov, hurmikaki a papáje + kokosové mlieko


Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.



 

01 - Modified: 2007-12-11 13:02:25 - Feat.: 0 - Title: Radim Hreha skončil na čele STV
01 - Modified: 2023-10-30 12:00:00 - Feat.: - Title: Tekvice nemusia byť len halloweenska dekorácia. Ide o super potravinu budúcnosti, ktorá môže zachrániť svet 02 - Modified: 2023-10-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Tekvica nie len v jedálničku, ale aj na vlasoch a na tvári. Čím vás ešte prekvapí? 03 - Modified: 2022-11-05 09:00:00 - Feat.: - Title: Využite plody jesene nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. Prekvapia vás účinky tekvicového peelingu, aj jablkovej masky 04 - Modified: 2022-10-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Tekvica nie je len ozdobou jesene, ale aj liečivou potravinou: Takéto zdravotné výhody v sebe ukrýva 05 - Modified: 2022-09-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Polievky z tekvice na mnoho spôsobov: Uvarte si ju s pečenú či na spôsob gulášu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 17:03