StoryEditor

Radim Hreha skončil na čele STV

11.12.2007, 11:37
Autor:
šaošaoSITASITA

Rada Slovenskej televízie dnes odvolala Radima Hrehu z postu generálneho riaditeľa STV. Na rokovaní boli prítomní dvanásti členovia, z nich desiati hlasovali za odvolanie a dvaja sa hlasovania zdržali. Členovia rady vyčítali Hrehovi neplnenie zákonných povinností ako napríklad nepredloženie viacerých strategických dokumentov ako aj prehlbovanie ekonomického a programového dlhu. Rada momentálne rozhoduje o štatutárovi verejnoprávnej televízie.
Rada Slovenskej televízie zvolila deviatimi hlasmi Radima Hrehu za generálneho riaditeľa STV 11. decembra 2006, teda presne pred rokom. Na zvolenie mu vtedy stačilo osem z 15 hlasov všetkých členov rady. Hreha pred svojim zvolením do čela verejnoprávnej televízie podnikal ako externý mediálny poradca. Pred tým bol riaditeľom sekretariátu generálneho riaditeľa Českej televízie Jiřího Janečka a zakladateľom a riaditeľom mediálnej agentúry a internetového portálu Česká média.
Hreha do čela STV prišiel aj s hlavným analytikom Českej televízie a odborníkom na digitalizáciu Nikolajom Savickým a bývalým výkonným riaditeľom Produkčného domu Forza Romanom Liptákom. Savický sa stal zástupcom generálneho riaditeľa a riaditeľom strategického rozvoja. Jeho úlohou bola najmä príprava televízie na prechod na digitálne vysielanie. Lipták bol štatutárom, súčasne aj výkonným riaditeľom a šéfom programu. Z tohto postu odišiel k 30. júnu a stal sa projektovým manažérom pre strategické projekty v televízii Markíza. Vedenie programu po ňom prevzala Mária Sedláková. Krátko po svojom zvolení oznámil Hreha Rade STV zmenu na poste šéfredaktora spravodajstva STV. K 31. decembru 2006 z tejto funkcie odvolal Rolanda Kyšku a od 1. januára 2007 na jeho miesto nastúpil dovtedajší zahraničný spravodajca Slovenského rozhlasu v Prahe Ján Šmihula.
Hreha začiatkom januára 2007 odvolal šéfa publicistickej relácie Reportéri Eugena Kordu. Mal výhrady voči Kordovej profesionalite, najmä v reportážach Hedviga I. a Hedviga II., ktorými mal Korda porušiť Chartu spravodajstva a publicistiky STV. Korda však tvrdil, že Hreha pri jeho odvolávaní z vedenia reportérov argumentoval politickými tlakmi. Téme sa chcel venovať 11. januára v relácii Pod lampou Štefan Hríb, ale zrušil plánovanú tému a skrátil vysielanie relácie. Na základe toho Hreha 19. januára oznámil, že relácia Pod lampou je definitívne zrušená a pripravuje sa jej inovovaný formát. Novú diskusiu na Dvojke zatiaľ STV nepriniesla.
Radim Hreha (1953) do roku 1994 pôsobil v Košiciach, najprv ako vedúci zásobovania Hutných stavieb Košice (1978-1983), neskôr v rokoch 1983 až 1988 bol vedúcim autoservisu, potom až do roku 1994 riaditeľom závodu Drobný tovar Košice. V rokoch 1994 až 1996 pôsobil na mestskom úrade Českého Krumlova a v spoločnosti Služby mesta Český Krumlov. Mediálnej problematike sa začal profesionálne venovať v Pragobanke (1997 - 1998), kde medzi jeho kompetencie ako obchodného námestníka riaditeľa pobočky patrila i komunikácia s médiami. V rokoch 1998 až 2001 bol vrchným mediálnym analytikom spoločnosti CEPRA (Central European Public Relations Agency), ktorej klientom bola aj TV Nova.

Správu aktualizujeme.


Viac o téme nájdete v stredajších Hospodárskych novinách.

Prečítajte si aj:

Ministerstvo financií nedalo STV dotáciu, Hreha požiada o novú

Ministerstvo financií odmietlo poskytnúť Slovenskej televízii (STV) 350-miliónovú dotáciu na pokrytie plánovanej straty a na program. Televízia však chce požiadať rezort financií o nové dve dotácie ... ... , o 100 miliónov korún na pokrytie strát z prehier STV na súdoch, pokút a ďalšie straty z minulých rokov a o necelých 70 miliónov korún na budúcoročné spustenie tretieho športového kanála. Generálny riaditeľ STV Radim Hreha to pre médiá povedal po tom, ako dnes Radu STV informoval o tom, že ministerstvo financií STV zamietlo žiadosť STV o 350-miliónovú dotáciu na prevádzkové náklady a program. Pripustil, že prvá žiadosť o dotáciu nebola kompetentne napísaná, lebo dostatočne nepreverili podmienky jej prijatia.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:

Hreha dal Šmihulovi rok na zvýšenie sledovanosti

Šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Slovenskej televízie Ján Šmihula dostal od generálneho riaditeľa televízie Radima Hrehu za úlohu zvýšiť do roka sledovanosť a dôveryhodnosť svojich relácií. Hreha to uviedol po dnešnej Rade STV. Šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Slovenskej televízie (STV) Ján Šmihula dostal od generálneho riaditeľa televízie Radima Hrehu za úlohu zvýšiť do roka sledovanosť a dôveryhodnosť svojich relácií. Hreha to uviedol po dnešnej Rade STV. Prvé výsledky chce vidieť do konca roka, v ďalšom polroku bude vyhodnocovať, či sa spravodajstvu darí tieto dva parametre zlepšovať.

Celý článok >>


Šmihula: Spravodajstvo nie je o jednom človeku, je to tímová práca

Rada STV sa na dnešnom zasadnutí zaoberala okrem iného aj analýzou mediálnej odborníčky Stanislavy Benickej o situácií v spravodajstve, ktorú nazvala Kríza ako príležitosť k zmene. Tá považuje riadenie spravodajstva STV za neefektívne, úradnícke a zlyhávajúce.
Ako riešenie vzniknutej situácie Benická odporúčala urýchlené vypracovanie krízovej koncepcie riadenia spravodajstva. Ku kritike sa pre TASR vyjadril aj šéfredaktor spravodajstva STV Ján Šmihula. Za najväčší nedostatok analýzy považuje jej neobjektivitu.

Pokračovanie článku >>


Vláda chce mediálny komplex pre STV a SRo

Vybudovanie nového spoločného mediálneho komplexu pre Slovenskú televíziu (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) je najvýhodnejším variantom riešenia vysokej miery nehospodárnosti STV a SRo. Z dokumentu je tiež zrejmé, že do úvahy pripadá aj možnosť modernizácie súčasných priestorov týchto verejnoprávnych médií, prípadne prebudovanie STV pre potreby oboch inštitúcií. "Na základe analýz uskutočnených v rámci spracovania materiálu možno variant vybudovania nového spoločného mediálneho komplexu hodnotiť ako najvýhodnejší," uvádza sa v dokumente s tým, že napriek náročnosti jeho realizácie z pohľadu vlastníckeho, právneho a procesného prináša jednoznačné ekonomické efekty.

Pokračovanie článku >>

 

01 - Modified: 2003-06-27 07:22:45 - Feat.: 0 - Title: M. Chudovský: Novostavbu Národného divadla možno otvorí Krútňava
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 18:18