StoryEditor

Táto desiatka superpotravín je síce hitom, ale nezachráni vás

21.01.2020, 23:00
Autor:
apnapn
Sú síce zdravé a prospešné, ale len ich jedením nemôžete čakať zázraky.

Neexistuje žiadna úradná alebo právna definícia pojmu superpotravina, ide iba o módne slovo v oblasti potraviny verzus zdravie. Takto to stojí aj v materiáloch Európskej rady pre informácie o potravinách EUFIC. Táto nezisková organizácia chce zrozumiteľne poskytovať vedecky podložené informácie o kvalite a bezpečnosti potravín.

Čo je na prvom mieste v rebríčku takzvaných superpotravín? Vedci merali množstvo antioxidantov a zistili, že toľko, ako potraviny označované za super, ich majú napríklad červená fazuľa, divoko rastúce čučoriedky či artičoky. Nie je preto nutné jesť výhradne exotické superpotraviny.

​V HN magazíne vyšiel pred časom článok, ktorý priniesol prehľad desiatich z nich, ktoré sú síce zdravé a prospešné, ale len ich jedením nemôžete čakať zázraky. V galérii si pozrite, o ktoré ide:

01 - Modified: 2018-05-17 09:32:52 - Feat.: 0 - Title: Šesť vecí, ktoré sa vám stanú, keď prestanete jesť cukor 02 - Modified: 2018-06-29 13:10:14 - Feat.: 0 - Title: Biele jedy. Ako na nás vplývajú mlieko, múka a cukor 03 - Modified: 2019-01-15 12:14:22 - Feat.: 0 - Title: Jednu ingredienciu by ste si do kávy nikdy nedali, ale mali by ste. Má lepšie účinky ako cukor 04 - Modified: 2019-07-23 12:22:44 - Feat.: 0 - Title: Je čas si to ujasniť: Je mäso pre nás dobré alebo zlé?
01 - Modified: 2025-06-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Nafukovanie, bolesti, pálenie záhy, nadmerná únava: Týmto bojkotujeme trávenie a škodíme žalúdku a črevám 02 - Modified: 2025-06-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Namiesto sladenia, si kávu ľahko osoľte. A „turka“ nepite, hovorí barista a radí, akým kaviarňam sa vyhnúť 03 - Modified: 2025-06-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Trdelník, alebo odveká bitka medzi nami, Čechmi a Maďarmi, ktorú nakoniec aj tak vyhrávajú Rumuni 04 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom 05 - Modified: 2025-05-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Ako skrotiť nadúvanie a plynatosť? Osvojte tieto jednoduché a účinné rady pre pokojnejšie trávenie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. jún 2025 01:18