StoryEditor

Preplnení a bez energie? Očistu organizmu dosiahnete aj týmto drobnými zmenami v životospráve

01.01.2022, 06:00
Pod termínom „detoxikácia“ sa v odbornej a vedeckej literatúre myslí niečo úplne iné, než sa traduje v širokej verejnosti. Pojem „Očistný detox“, niekedy aj „Jarný detox“ je to skôr téma z „internetu“ a „dámskych“ magazínov.

Táto téma slúži pravdepodobne najskôr iba ako marketingový „magnet“, čiže spôsob na pritiahnutie pozornosti čitateľov, divákov, poslucháčov a hlavne konzumentov a zákazníkov.

Očistné kúry za nemalé peniaze. Prečo?

V úplnej väčšine služby spojené s „detoxikáciou“, s „jarným detoxom“ a s obdobnými službami ponúkajú nemedicínske zariadenia.

Mnohí ľudia však ľahko uveria a podstupujú rozličné "očistné" kúry, často za nemalé peniaze. Populárne sú predovšetkým na jar.

Ak chcete vylúčiť potrebu výraznejších jarných a letných ozdravných kúr, stačí ak budete dodržiavať niekoľko elementárnych zásad, ktoré si pozriete v galérii:

Voči týmto metódam mám oddávna istý odborný odstup a radšej propagujem všeobecné zásady zdravej životosprávy, pre ktoré nachádzam vo vedeckej literatúre a na odborných kongresoch a konferenciách „hmatateľné“ dôkazy.

Takýchto vedecky potvrdených postupov s pozitívnym vplyvom na ľudské zdravie je dostatok na to, aby sme sa nemuseli obracať na nepotvrdené, a preto možno že aj neúčinné smery.

Zásady zdravej životosprávy majú za cieľ podporiť zdravie jedinca a znížiť riziko závažných chorôb s následným znížením kvality života alebo predčasnej smrti.

Takýmto opatreniam v životospráve sa hovorí aj primárna prevencia. Princípy zdravého životného štýlu však treba dodržiavať počas celého roka. Nielen na „jar“, nielen po vianočných alebo veľkonočných sviatkoch a podobne. Ten, kto sa zdravo stravuje po celý rok, ten sa nepotrebuje na jar "očisťovať".

80 percent zdravej stravy, 20 percent prehreškov

Súčasťou zdravej a prospešnej životosprávy je rozumná striedmosť a priemerný poriadok vo všetkom, čo robíme. Zlatú strednú cestu si však netreba vysvetľovať tak, že jeden deň sa prejedáme a/alebo opíjame alkoholom a na druhý deň sa za to vytrestáme hladom a smädom.

Ak chceme zdravo žiť a nepremárniť šancu na dlhý a kvalitný život, mali by v našej životospráve prevažovať zdravé prvky. Pravidlo 80 : 20 platí aj pre každodenné stravovanie.

Znamená to, že 80 percent potravín, ktoré skonzumujeme, by malo zodpovedať zásadám zdravej výživy a zvyšných 20 percent „prehreškov“ zdravému človeku neuškodí, skôr naopak, môže byť tou esenciou, ktorá urobí jedlo pestrejším a zaujímavým zážitkom.

Samozrejme že prísnejšie pravidlo 90:10 (90 percent „zdravia“, 10 percent „hriechov“) bude ešte lepšie. 100 percentný však nie je nikto.

Téma dôkladnej „jarnej očisty“ alebo „detoxikácie organizmu“ sa v médiách objavuje pravidelne. Vychádza sa z predstavy, že počas zimných mesiacov jeme menej ovocia a zeleniny, viac mäsa a múčnych výrobkov, a máme aj menej pohybu, než v ostatných ročných obdobiach.

Poradca internet

Počas vianočných sviatkov sa prejedáme množstvom kaloricky výdatného jedla a priberáme na váhe. Autorom z toho logicky vyplýva, že po „náročnej“ zime sa s nástupom jari musíme prebytočných kilogramov a „toxínov“ zbaviť.

Internet, časopisy aj knihy sú plné návodov, ako si treba na jar očistiť telo. Patria sem predovšetkým „detoxikačné“, „ozdravné“ alebo „očisťujúce“ diéty, kúry a programy.

Radia čitateľom, aby pestrú stravu dočasne nahradili ovocnými a zeleninovými šťavami a na „dokonalú očistu“ používajú aj rôzne bylinné látky, ktoré majú „detoxikovať celý organizmus“, „očistiť črevo od starých nánosov, usadenín, toxických látok a parazitov“ a zbaviť nás nadváhy, ktorú sme nadobudli počas zimy a Vianoc.

V ponuke sú dokonca aj vaničkové kúpele chodidiel, v ktorých sa údajne toxíny pod vplyvom slabého elektrického prúdu vo vode vyplavujú z nôh do vodného kúpeľa.

MUDr. Peter Minárik, PhD.

  • Lekár so špecializáciou internista, geriater a gastroenterológ.
  • V posledných rokoch podrobne sleduje témy, týkajúce sa životosprávy a jej súvislosti s ľudským zdravím i chorobami (obezita, podvýživa, celiakia, výživa pri nádorových ochoreniach, pri poruche tukového metabolizmu ai.).
  • Okrem ambulantnej gastroenterologickej praxe v Onkologickej nemocnici svätej Alžbety v Bratislave sa v Centre zdravia a výživy ONLIFE venuje aj komplexnej liečbe obezity.
  • Dôraz kladie na manažment životného štýlu (lifestyle management) a na klinicky a vedecky overené metódy liečby.

01 - Modified: 2019-10-28 08:30:21 - Feat.: 0 - Title: Vedci sa zhodli. Toto sú najzdravšie potraviny sveta a bravčová masť je v top desiatke
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-23 15:31:30 - Feat.: - Title: Epidémia ohrozuje aj nás. Prípady čierneho kašľa pribúdajú, môže byť smrteľný, tvrdí detská pneumologička 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:07