StoryEditor

Milujete med aj syr? Dajte ich dohromady, radí známy slovenský včelár

31.01.2018, 08:00
Pri tomto originálnom párovaní jedál však platí zopár pravidiel.

U včelára Štefana Slezáka je med aj syr mimoriadne obľúbený. Keďže má päť detí, v rodine prišlo ku kombinovaniu rôznych chutí prirodzene: "Všetci sme boli prekvapení ako vynikajúco sa tieto chute dopĺňajú."

V ich rodinnom včelárste Včely svätého Ambróza majú deväť druhov medov a obchody ponúkajú množstvo syrov. Takže kombinácií na experimentovanie bolo neúrekom. 

"Mäkké syry ako encián, camembert, brie alebo kozí syr sa najlepšie dopĺňajú s agátovým a citrusovým medom. Med z bieleho agátu má jemnú kvetovú vôňu s ovocným nádychom a jeho chuť má sladké vanilkové tóny.

​​ Citrusový med má vôňu, v ktorej poznať kvety z ktorých pochádza - pomaranče, citróny, limetky, grep a mandarínky. Chuť má ovocné a kvetové tóny," vysvetľuje Slezák. 

Naopak, polotvrdé a tvrdé syry ako eidam, gouda, čedar alebo aj orieškovo voňajúci ementál sa najlepšie dopĺňajú s medmi s veľmi intenzívnou vôňou. "Napríklad s tymiánovým (materina dúška). Tento med je známy svojou veľmi intenzívnou arómou so živicovými, bylinnými, slanými chuťami; pripomínajú tropické ovocie, datle a biele korenie. K tvrdému čedaru ani nepotrebujete chlieb - odlomte si kúsok syra a naberte si naň trošku medu."

Včely sv. Ambróza

​V rodine Štefana Slezáka vyskúšali aj syry s modrou plesňou ako niva, roquefort a gorgonzola. Po experimentovaní a "výskume" zistili, že najlepšie pasujú s levanduľovým medom, ktorý je veľmi jemný a nevtieravý.

Včely sv. Ambróza

"Tento med má kvetovú, veľmi príjemnú vôňu a jeho chuť má tóny figy a marakuje. Je to vynikajúca kombinácia intenzívnej chuti syra s jemnou sladkosťou medu."

​Ak sa chystáte experimentovať, no máte strach, na začiatok platí, že s medom to netreba preháňať. Stačí iba zopár kvapiek. Tie vhodne doplnia slanú chuť syra: "Nebojte sa experimentovať ani s výraznými alebo "smradľavými" druhmi syra ako limburger - levanduľový med bezpečne skrotí ich intenzitu."

01 - Modified: 2024-04-23 13:50:29 - Feat.: - Title: Červený kov je na svojom dvojročnom maxime 02 - Modified: 2024-02-13 16:05:26 - Feat.: - Title: Med na vrásky či akné? Táto sladká pochúťka dokáže s vašou pleťou naozajstné divy 03 - Modified: 2024-01-03 09:30:50 - Feat.: - Title: Ceny medi sa v najbližších dvoch rokoch môžu zvýšiť o viac ako 75 percent 04 - Modified: 2023-12-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Včelár Tibor Vargapál: Svet finančníctva ho zrazil na kolená, včely a med ho však zachránili 05 - Modified: 2023-12-19 13:13:48 - Feat.: - Title: Lyžička medu denne: Ochrana pred vírusmi je len jeden z mnohých benefitov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 07:37