StoryEditor

Mladí Slováci očarili Čechov. Priniesli im poctivé jedlo, ktoré vyrábajú podľa starého rodinného receptu

21.01.2018, 23:01
Autor:
apeape
Bravčová s chilli, kačacia či jelenia.

Neobsahujú žiadny lepok ani škroby a sú vyrobené iba z mäsa a korenia? O čom je reč? O paštétach. Mladí manželia Tomáš a Zuzana Babincovci sa zo Slovenska presťahovali do Prahy. So sebou priviezli aj tradičný domáci recept na paštéty, píše portál Lidovky.cz. 

"Okrem paštét robíme aj mäsá vo vlastnej šťave, mäsové pomazánky a rozbiehame rad ochuteného sadla. Do budúcnosti plánujeme tiež vyrábať hotové jedlá, omáčky alebo klasické údeniny," hovorí Tomáš Babinec. 

Keď sa povie paštéty, väčšine ľudí určite napadne, že to nie je veľmi zdravá pochúťka. Ako sa vlastne vyrába? A kde vznikol tent predsudok? 

Paštétu až zo 40 percent tvorí tuk. Možno preto si väčšina ľudí myslí, že nejde o zdravé jedlo. Ale treba sa na to pozrieť inak. Tuky v malej miere sú telu prospešné. Samozrejme, netreba to s nimi preháňať. S tým súvisí aj druhá otázkach o predsudkoch voči paštétam. My sa snažíme našou prácou tento mýtus vyvrátiť. Do našich paštét nemelieme žiaden odpad, ale prvotriedne mäso. Tiež nepridávame vodu, ani žiadne syntetické či chemické látky. 

Práve preto, že v minulosti sa kvalita paštét na našom trhu rapídne prepadla, dnes paštéta nie je považovaná za delikatesu. Čo je škoda. Verím, že sa to zmení. Vlastne, už sa to pomaly mení. 

Dnes si už ľudia vyberajú. Sú zvedaví, zaujímajú sa, odkiaľ sú použité suroviny, akú majú kvalitu. Do paštét používame presne také mäso, aké si kúpite na nedeľný obed. Spolupracujeme s farmármi, a všetky suroviny si dôkladne vyberáme. 

Čongrády

V čom sa tie vaše odlišujú od ostatných?

Naše paštéty sú ako domáce. Presne takto sme si ich vyrábali doma s dedkom pre vlastnú spotrebu. A tak to robíme aj pre našich zákazníkov. Sme malou manufaktúrou, máme pod kontrolou každý krok výroby, každú surovinu.

Je to o individuálnom prístupe nielen k výrobkom ale tiež k našim zákazníkom. Je to o kvalite, nie o kvantite. Chceme byť menším výrobcom, lokálnym výrobcom, tak ako to majú nastavené malé firmy v Taliansku, Francúzsku, Škandinávii či v Chorvátsku.

Nadväzujete na rodinnú tradíciu, skúste nám ju priblížiť. 

Dedko, Štefan Čongrády, bol rovnako ako my, nadšenec do jedla. Dnes by sme ho nazvali "foodie". Nebol vyučeným mäsiarom ani kuchárom. Bol to len vášnivý kuchár-amatér. Desiatky rokov robil na dedine zabíjačky, ročne mu cez ruky prešlo desiatky prasiat. 

Za tie roky, dá sa povedať, sa z vodiča autobusu stal mäsiar, bez vyučenia.  My dnes pokračujeme v jeho stopách. Stále s ním preberáme naše produkty, ktoré plánujeme vyrábať. 

Chceme prispieť k tomu, aby naša tradícia a hrdosť nezanikli. Aby tiež naše deti a vnúčatá poznali svoju identitu. Ako tu v kuchyni, tak aj v kultúre. Aby sme boli hrdí na poctivú manuálnu a remeselnú prácu. 

Ako vyzerali vaše začiatky?

Myslím si, že rovnako ako u každého začínajúceho podnikateľa. Veľké plány, veľa elánu a chute niečo vytvoriť, prospieť spoločnosti. Samozrejme začiatky nie sú jednoduché, keď nemáte neobmedzený budget a ste limitovaní výrobnými a časovými kapacitami. 

Rozbiehal som Čongrády popri svojej práci. Zuzka bola na materskej so synom a čakali sme druhé dieťa. V Prahe sme sami, bez rodiny, takže sme sa museli poriadne obracať. 

Nechceli sme, aby za našou firmou stál niekto iný, mimo rodiny. Bol to taký malý podnikateľský zámer nadšeného blogera, ktorý chcel vytvoriť niečo hmatateľné, nielen písať o jedle a dávať rozumy. 

Sny sú dôležité, ale pri podnikaní potrebujete riešiť aj realitu, nájsť priestor pre výrobu, platiť nájom, energie, nájsť si zákazníkov, dopraviť im výrobky, budovať si dobré meno. 

Čongrády

​Keď sa na to pozriem, tak stále sme na začiatku. Vždy budeme na začiatku niečoho ďalšieho, nového, čo budeme chcieť rozbehnúť a urobiť. Dôležité je konať. Občas zariskovať, skúsiť veci a i keď nevychádzajú, tak sa otriasť a ísť ďalej. 

Porovnávajú vaše paštéty zákazníci s Májkou? Čo im na to hovoríte?

Samozrejme, občas sa niekto nájde. My naše paštéty balíme do plechových obalov ale aj do skla. Väčšinou nás porovnávajú dobrom slova zmysle. A to tak, že keď ochutnajú, tak hovoria: "To nie je ako Májka, toto chutí úplne inak, ako keď robila paštétu moja babička". A my im odpovedáme: "Presne tak, takto to robil náš dedko Štefan Čongrády."

Čo všetko vyrábate?

Naša firma je konzervárňou. Okrem paštét robíme mäsá vo vlastnej šťave, mäsové pomazánky, rozbiehame ochutené sadlá. Do budúcna plánujeme tiež hotové jedlá, omáčky alebo výrobu klasických údenín. 

Vaše výrobky sa objavili aj na rôznych dizajnérskych prehliadkach, napríklad na LeMarkete. Ako ste sa tam dostali s jedlom?

Hovoril som, že sme malá manufaktúrna výroba, naše výrobky vyrábame prevažne ručne. Práve na dizajnérskych prehliadkach majú takéto výrobky svoje miesto. Nie je to len o ručne vyrábaných šperkoch, oblečení či maľbe. 

Dizajnérskym kúskom môže byť aj výroba jedla. Pekne zabalená, čistá konzerva s poctivým obsahom, môže byť pokojne sortimentom, ktorý môže stáť na rovnakom mieste ako iné kreatívne a umelecké výrobky.

LeMarket je naša srdcovka. Boli sme pri rozbehu tejto skvelej akcie a skamarátili sme sa s organizátormi. Už sme tam zabezpečovali aj občerstvenie pre hostí a návštevníkov. 

Máte v pláne aj nejaké nové príchute?

Určite áno. Chcem ísť ďalej a rozvíjať sa. V týchto dňoch púšťame na trh naše nové paštéty v rade Delikates/Finest – jeleniu paštétu so sušenými slivkami, králičiu paštétu s tymiánom, paštétu s údenými kačacími prsiami.

Na tento rok máme naplánovaných viac sezónnych limitovaných výrobkov. Chceli by sme rozbehnúť výrobu hotových jedál. Vyzerá to tak, že máme pred sebou veľa práce. Už si iba vyhrnúť rukávy a pustiť sa do práce.

Môžu si ľudia kúpiť vaše paštéty v bežných supermarketoch?

Od začiatku sú naše výrobky v predajniach farmárskych potravín Sklizeno. Okrem toho sa dajú kúpiť v menších predajniach. Minulý rok sme rozbehli náš vlastný eshop.

To je tiež jeden z kanálov ako sa k našim výrobkom dostať. Na našom webe je zoznam všetkých predajní, s ktorými spolupracujeme, rovnako aj zoznam našich výrobkov.

Čongrády

Konzervované výrobky Čongrády vychádzajú z rodinnej receptúry. Dedičstvo vo forme receptov a rád dostala Zuzka od svojho dedka Štefana Čongrádyho. Tomáš k tomu privoňal pri brigádach, ktoré u pána Čongrádyho absolvoval. Kde sú kvalitné výrobky, tam to praje láske. Zuzka a Tomáš Babincovci spojili svoje životy a teraz spoločne budujú značku, ktorá si zakladá na skutočnej remeselnej výrobe, najviac s istou dávkou moderného dizajnového šmrncu.

01 - Modified: 2019-10-10 11:47:05 - Feat.: - Title: Pomáhala Jankovská trenčianskej mafii? Gál si posvieti na prípad Fatima 02 - Modified: 2018-03-27 11:10:15 - Feat.: - Title: Vážne obvinenia voči štátnej tajomníčke Smeru. Mala pomáhať mafii a zobrať vysoký úplatok 03 - Modified: 2018-02-21 12:11:55 - Feat.: - Title: Odsúdili Ukrajinca za pokus o vraždu mafiánskeho bossa Čongrádiho 04 - Modified: 2015-06-08 08:47:20 - Feat.: - Title: Z vraždy mafiánskeho bossa Čongrádyho obvinili ďalších ľudí 05 - Modified: 2014-09-30 18:36:09 - Feat.: - Title: Desaťročná kauza sa skončila. Vrahov mafiánskeho bosa Čongrádyho odsúdili
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:11