TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vážne obvinenia voči štátnej tajomníčke Smeru. Mala pomáhať mafii a zobrať vysoký úplatok

27.03.2018, 12:36
Autor:
chocho
Sudkyňa Monika Jankovská mala pomáhať trenčianskej mafii, aby sa zmocnila reštaurácie Fatima.

V práci, ktorú už nestihol dokončiť zavraždený novinár Ján Kuciak, pokračuje medzinárodný investigatívny tím. Do projektu sa zapojili Aktuality.sk, denník Sme, Denník N, Nový Čas, Hospodárske noviny, denník Postoj, týždenník TREND, televízia Markíza, televízia Joj, Aliancia Fair-play, Český rozhlas, švajčiarsky Blic, poľský Onet a nemecký Die Welt. Článok o obvinení z korupcie štátnej tajomníčky spracoval Denník N, televízia Markíza a TV Joj.

Vysokopostavená štátna úradníčka mala spolupracovať s mafiou a zobrať vysoký úplatok. Vážne obvinenia súvisia s prípadom, ktorý sa začal odvíjať v roku 2000 v Trenčíne.

Monika Jankovská, súčasná štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer, na začiatku milénia sudkyňa okresného súdu v Trenčíne, mala pomáhať vtedajšiemu trenčianskemu mafiánskemu bossovi Petrovi Čongrádymu zmocniť sa reštaurácie Fatima.

Vo videách zaslaných do redakcií niektorých médií to tvrdia Ondrej Janíček, majiteľ reštaurácie, ktorého mali mafia a sudcovia pripraviť o majetok a Michal Vida, ktorý tvrdí, že bol súčasťou Čongrádyho skupiny. Jankovská, ktorá v parlamentných voľbách v roku 2016 kandidovala za Smer, však všetky obvinenia odmieta.

Policajti ho mali zbiť, okradnúť a uväzniť

Janíček popisuje, ako sa všetko malo začať. Tvrdí, že v roku 2000 získal Fatimu v dražbe a následne ju zrekonštruoval. Nevedel však o tom, že o reštauráciu mal záujem aj Čongrády. Krátko po tom, ako so do jej priestorov nasťahoval, prišla policajná razia.

Podľa Janíčka ho policajti zbili, okradli a spolu s jeho obchodným partnerom Jozefom Strelčíkom zatkli a obvinili z vydierania, píše Denník N.

Situáciu z Čongrádyho pohľadu približuje Vida, ktorý sa rozhodol urobiť nahrávku z bezpečnostných dôvodov.  "Lebo sa môže stať, že budem násilne alebo nenásilne perzekuovaný," vyhlásil.

Mafiánsky boss mal mať dve alternatívy, ako sa reštaurácie zmocniť. "Jednou bola fyzická likvidácia majiteľov Janíčka a Strelčíka, ale keďže tento variant by bol náročnejší vzhľadom na to, že sa jednalo o osoby, ktoré sú tu v regióne pomerne známe, tak sa rozhodol, že týchto dvoch podnikateľov dá zavrieť do vyšetrovacej väzby," hovorí Vida vo videu.

Do hry vstupuje Jankovská

Ďalej podľa webu TV Markíza tvrdí, že si Čongrády mal nájsť človeka - Tibora Jurisu, ktorý Janíčka a Strelčíka obvinil z vydierania, na základe čoho boli podnikatelia vzatí do väzby. 

Plán Čongrádyovcov mal spočívať v tom, že budú dvojicu držať vo väzbe dovtedy, kým Janíčkova manželka nebude súhlasiť s tým, že presvedčí svojho muža, aby previedol Fatimu na nich. Keď sa to trenčianskej mafii podarilo, mala do deja vstúpiť Jankovská. Podľa Vidu mala zabezpečiť, aby podnikateľov z väzby prepustili. Docieliť to mala tak, že dávala tresty, ktoré boli zhodné s dĺžkou odpykanej väzby.

"Ja som sa s touto menovanou sudkyňou v doprovode pána Čongrádyho stretol trikrát osobne. Dokonca som bol za Jankovskou v Trenčíne, kde som išiel za ňou služobným výťahom. Pán Čongrády sa tam pohyboval ako doma, vďaka jej dobrým kontaktom," povedal Vida vo videu.

V marci 2002 Jankovská odsúdila Janíčka a Strelčíka na 15 mesiacov. Tie si už však odsedeli, takže išli na slobodu.

Jankovská si mala vypýtať tri milióny korún

Dohoda medzi sudkyňou Jankovskou a mafiánom Čongrádym znela, že sa voči jej rozsudku nikto neodvolá, tvrdia Janíček a Vida. Dôvodom malo podľa nich byť, aby ho nikto nepreskúmaval.

Janíček to však nedodržal, za čo ho chcel podľa Vidu Čongrády "fyzicky zlikvidovať". Vida tvrdí, že "zúrila" aj Jankovská. Mal byť dokonca svedkom telefonátom medzi sudnyňou a Čongrádym, v ktorom Jankovská veľmi kričala.

Jankovskej rozsudok však potvrdil senát sudcu Jozefa Janíka na krajskom súde. Jankovská a Janík mali podľa Janíčka a Vidu dostať za verdikty úplatky. Obaja tvrdia, že Jankovská si vypýtala tri milióny korún (takmer 100-tisíc eur).

Po prerustení na slobodu mali priamo z väzby doviesť Janíčka a Strelčíka za Čongrádym, kde pod vyhrážkami smrťou súhlasili s prepisom Fatimy.

Janíček a Strelčík chcú očistiť svoje meno

Spomínaný Tibor Jurisa, ktorý obvinil dvojicu podnikateľov z vydierania, neskôr vyhlásil, že tak urobil na nátlak policajtov. Tvrdí, že v skutočnosti vydieraný bol, ale mafiou, nie Janíčkom a Strelčíkom. 

"Prišli za mnou policajti a povedali, že pokiaľ to neurobím, že nemám nárok na ochranu svedka a vypadávam z toho a som na ulici, tak preto som to podpísal," povedal pre Markízu ešte v roku 2014.

Aj na základe týchto tvrdení žiadajú Janíček a Strelčík už tretíkrát obnovu konania. Chcú očistiť svoje meno. 

"Šesť rokov dookola vysvetľujem, že sa nepoznám s Čongrádyovcami"

Jankovská všetky obvinenia, ktoré sa okolo jej osoby objavujú od roku 2012, odkedy je štátnou tajomníčkou, odmieta. "Šesť rokov dookola vysvetľujem, že sa nepoznám s Čongrádyovcami. Nemám k nim žiaden vzťah, nie som ich švagriná, nikto od nich nebol na mojej svadbe a nikdy ma nekontaktovali,“ povedala pre Denník N. Funkciu v rezorte spravodlivosti opustiť neplánuje. 

Videá, ktoré poslali do médií Janíček a Vida, môžu podľa nej súvisieť s tým, že na súde v Trenčíne by sa mala začať obnova konania, na začiatku ktorého ona rozhodovala ako prvá. "Viem si predstaviť, že to môže slúžiť aj na vytvorenie mediálneho tlaku na sudcu, ktorý to má rozhodnúť,“ povedala. Zároveň Jankovská zvažuje, že podá trestné oznámenie na Vidu. 

O prípade verejne hovoril aj syn Ondreja Janíčka Rafael. Vážne obvinenia vzniesol v piatok 23. marca na proteste v Trenčíne a v pondelok 26. marca na proteste v Bratislave pred parlamentom. 

"Jankovská najskôr dala môjho otca do väzby, aby sa Čongrádyovci a mafia zmocnili nášho majetku. Časť výťažku išla priamo Monike Jankovskej, štátnej tajomníčke. Jankovská si na pleciach nevinných dokázala vydláždiť cestu na ministerstvo a aj vďaka tejto kauze je tam, kde je," vyhlásil.

Podľa Jankovskej Rafaela Janíčka už právoplatne odsúdili za ohováranie sudcu Janíka. Takisto ho súdia aj za ohováranie Jankovskej a jej švagra, sudcu Róberta Jankovského.

01 - Modified: 2024-02-23 15:43:06 - Feat.: - Title: Projekt ako v Bratislave. Mesto na západe Slovenska získa takmer 300 nových bytov 02 - Modified: 2024-02-15 10:11:16 - Feat.: - Title: Železnice zakúpili nové vlakové súpravy, pri skúšobnej jazde sa dve pokazili. Vlaky posilnia spoje do týchto miest 03 - Modified: 2024-02-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Sudkyňa počas súdu o vražde poslala vyše 500 SMS-iek. Vysmievala sa v nich prokuratúre, obhajcom a nadržiavala jednej strane 04 - Modified: 2024-01-17 09:21:01 - Feat.: - Title: Polícia obvinila tínedžera, ktorý sa v Trenčíne spolužiakom vyhrážal postrieľaním 05 - Modified: 2024-01-15 16:48:00 - Feat.: - Title: Polícia obvinila 18-ročného mladíka z prečinu násilia proti skupine obyvateľov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:41