MIlan Kaliňák. FOTO: Jana Birosova
StoryEditor

Hlas kritizuje výzvu na Centrá zdieľaných služieb, žiada ju vyhlásiť nanovo

02.08.2023, 11:44
Autor:
TASRTASR

Strana chce, aby sa v novej výzve financie z Operačného programu Slovensko vyčlenili na mzdy odborných zamestnancov, ktorí budú v centrách pracovať, nie vybavenie či obnovu budov.

Strana Hlas žiada Ministerstvo vnútra, aby zrušilo výzvu na Centrá zdieľaných služieb a vyhlásilo ju nanovo. Podľa strany nezodpovedá potrebám miest a obcí.

Chcú, aby sa v novej výzve financie z Operačného programu Slovensko vyčlenili na mzdy odborných zamestnancov, ktorí budú v centrách pracovať, nie vybavenie či obnovu budov. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"Potrebujeme ľudí, nie elektroinštaláciu. Oprávnenými aktivitami projektu sú napríklad rekonštrukcia a modernizácia vnútorných priestorov obecných budov vo vlastníctve žiadateľa, ako je výmena podlahových materiálov, výmena elektrických rozvodov, či rekonštrukcia sociálnych zariadení, ale aj nákup interiérového vybavenia, výpočtovej techniky. Samosprávy však majú problém s odborne zdatnými ľuďmi a tu mala byť podstata celej výzvy," uviedol člen predsedníctva Hlasu Michal Kaliňák.

Ako komentoval Kaliňák, centrá zdieľaných služieb majú byť strechou pre odborníkov, ktorí budú svoju prácu robiť na úrovni mikroregiónov. "Aby viaceré samosprávy mali spoločnú ekonómku, mzdárku, experta na verejné obstarávania, projektového manažéra, stavebný dozor či právnika," vysvetlil.

V susedných krajinách podľa neho vidieť, ako sa odborne zdatní ľudia vrátili z ministerstiev alebo krajov domov, lebo na úrovni regiónov mohli robiť prácu, za ktorou dovtedy cestovali na týždňovky. Hlas-SD by chcel po voľbách presadiť systematickú podporu medziobecnej spolupráce.

Vyhlásená výzva je podľa Kaliňáka výsledkom nastavovania projektov bez diskusie s dotknutými samosprávami. "V každom regióne na konkrétnych príkladoch počúvame, ako im ciele z plánu obnovy ubližujú. Ako komplikujú život mestám a obciam, ako komplikujú životné situácie ľudí," poznamenal. Hovorí o fatálnom zlyhaní ľudí zodpovedných za plán obnovy.

Na výzvu ministerstva na vznik centier zdieľaných služieb pôjde z plánu obnovy viac ako 11 miliónov eur. Centrá majú pomáhať združovať kapacity na miestnej úrovni pri poskytovaní základných verejných služieb občanom. Výzva je určená pre obce v najmenej rozvinutých okresoch. Vzniknúť má 22 centier.

01 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 02 - Modified: 2024-04-26 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa stranám splnili tajné sny 03 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 04 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 05 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 10:22