StoryEditor

Kriminalisti zasahovali vo výrobni nelegálnych cigariet, zadržali sedem ľudí. Išlo o medzinárodnú akciu

11.07.2023, 12:10
Autor:
TASRTASR

V rámci razie na Slovensku zadržali sedem osôb, z toho šesť občanov Bieloruska a jedného Poliaka. Všetci sú aktuálne vo väzbe.

Českí colníci v spolupráci so slovenskými a poľskými kolegami odhalili medzinárodnú organizovanú skupinu, ktorá vo viacerých krajinách nelegálne vyrábala tabakové výrobky. Kriminalisti počas razií v Česku, Slovensku a Poľsku zaistili milióny kusov cigariet, desiatky ton tabaku a únik na spotrebnej dani vyčíslili na milióny eur. Zadržali desiatky osôb. V utorok to uviedli zástupcovia vyšetrovacích orgánov Česka, Slovenska a Poľska, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na Slovensku prípad riešil Kriminálny úrad Finančnej správy. K výrobe nelegálnych cigariet dochádzalo v okrese Bardejov. "Podarilo sa nám zaistiť jednu kompletnú výrobnú linku na cigarety a jednu, ktorá bola v štádiu inštalácie," uviedol prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka.

Kriminalisti tiež zaistili takmer 1000 kilogramov tabaku a asi 7,3 milióna kusov nelegálnych cigariet, ktoré mali podľa Žežulku skončiť v západných krajinách EÚ, mobilné telefóny, komponenty na výrobu cigariet a fotopasce, ktoré slúžili na ochranu objektu a vchodu do areálu.

V rámci razie na Slovensku zadržali sedem osôb, z toho šesť občanov Bieloruska a jedného Poliaka. Všetci sú aktuálne vo väzbe. Čelia obvineniu zo zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru páchaného formou spolupáchateľstva v súbehu s nepovolenou výrobou tabakových výrobkov. Predbežne vyčíslená škoda, ktorú mali touto nelegálnou činnosťou spôsobiť štátu, predstavuje milión eur. V prípade preukázania viny im hrozí až osemročné väzenie.

Žežulka sa v mene Finančnej správy SR poďakoval českým a poľským kolegom za spoluprácu. "Medzinárodný daňový zločin nepozná hranice a ak my ako zložky, ktoré majú túto kriminalitu potierať, nebudeme schopní operatívne spolupracovať, nemáme proti tomuto organizovanému zločinu šancu," dodal.

Českým colníkom sa podarilo zadržať 13 osôb gruzínskej, litovskej a ukrajinskej národnosti. Zaistili viac než osem miliónov cigariet, 22 ton tabaku a kompletné výrobné linky. Výšku škody odhadli na 4,6 milióna eur. Systém výroby a prepravy cigariet mala skupina podľa českých colníkov prepracovaný. "Celá výrobňa bola chránená detektormi pohybu, rádiového signálu, rušičkami mobilných sietí, GPS lokátormi a kamerovým systémom, ktorý bol napojený na niekoľko monitorov," spresnili českí kriminalisti. Robotníci mali podľa ich zistení priamo v objekte aj ubytovanie.

V Poľsku zadržali 17 podozrivých osôb, zničili dve nelegálne plne vybavené továrne na výrobu cigariet, 70 ton tabaku a 13 miliónov kusov cigariet. Miestne úrady odhadli škodu na 16,7 milióna eur. Celkovo tak bolo vo všetkých krajinách zadržaných až 37 osôb.

01 - Modified: 2024-04-26 10:00:46 - Feat.: - Title: Finančná správa zbiera údaje o príjemcoch cezhraničných platieb do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 03 - Modified: 2024-04-25 11:27:24 - Feat.: - Title: Podvodníci mali získať deväť miliónov. Finančníci odhalili nové zneužívanie daňového bonusu 04 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 15:09