Marek Madro, riaditeľ OZ IPčko. FOTO: HN/Martin Daňo
StoryEditor

Rodičia, nehľadajte vinníka, tvrdí IPčko. Trestať deti za vysvedčenie nevedie k pozitívnej zmene

30.06.2023, 13:29
Autor:
TASRTASR

Pri zhoršených známkach podľa odborníkov netreba hneď hľadať vinníka v podobe lenivosti, hry na počítači či flákania sa s kamarátmi.

Trestať deti za vysvedčenie nie je účinná metóda na dosiahnutie pozitívnej zmeny. Pri príležitosti konca školského roka to pripomína občianske združenie IPčko. Rodičia by sa mali namiesto toho v ďalšom školskom roku zamerať na príčiny horších výsledkov, prípadne spoločne s dieťaťom naplánovať kroky, ako ich zmeniť.

"Trestaním sa nedosahujú pozitívne a užitočné zmeny. Keď fungujú, tak iba krátkodobo, vedú k bojom o moc a k narušeným vzťahom a podkopávajú vnútornú motiváciu vášho dieťaťa dosahovať lepšie výsledky. Vo všetkom, čo robíme, teda aj v učení je dôležitá práve vnútorná motivácia," upozornilo IPčko. Dodalo, že trestaním sa v dieťati umocňuje pocit zlyhania a krivdy.

image

Učitelia sa potrebujú pripraviť na výzvy. Bútora dúfa, že nový minister bude šéfom rezortu štyri roky

Pri zhoršených známkach podľa odborníkov netreba hneď hľadať "vinníka" v podobe lenivosti, hry na počítači či "flákania sa" s kamarátmi. "To môže byť ich stratégia, ktorou sa pokúšajú zvládnuť to, čo ich trápi a ťaží. Možno práve vďaka tomu, majú známky takéto a nie ešte horšie," vysvetlili.

Odporúčajú podporiť dieťa aj ak vysvedčenie nevyšlo podľa predstáv. "Povedať mu, že do toho dalo maximum a maximum je u každého iné," spresnilo. Radí tiež nekonfrontovať dieťa, ale pýtať sa a počúvať, ako situáciu vníma ono. "Ak vám záleží na tom, aby malo dobré vzdelávacie výsledky, povedzte mu prečo, pomôžte mu to pochopiť," dodali.

image

Šimečka pre HN: Človek z PS vo Vlčanovej kauze? Dva roky má pozastavené členstvo, lebo si ho vybralo OĽANO

Rodičia by sa mali podľa IPčka zamerať na to, aby sa deti nebáli prísť s vysvedčením domov, hľadať príčiny horších výsledkov a spolupracovať s dieťaťom. "Ak spoločne prídete na to, čo je za tým, využite to ako príležitosť do budúceho roka," radí. Pozitívny a podporujúci vzťah s dieťaťom je podľa združenia hnacou silou na zlepšenie sa v škole.

Dôležité je tiež normalizovať, že niektoré predmety či učivo dieťaťu "nesedia" a neporovnávať ho s inými. "Pretože sa v ňom vytvára pocit, že je pre vás nedostatočné, neúspešné, znižuje sa mu sebahodnota, sebavedomie, motivácia a nadobúda pocit, že by ste chceli iné dieťa," upozornili odborníci. Naopak, odporúčajú poukazovať na to, v čom je dieťa dobré, ako aj na to, že hodnota jeho je aj v niečom inom ako v známke.

01 - Modified: 2023-06-30 09:34:55 - Feat.: 1 - Title: Učitelia sa potrebujú pripraviť na výzvy. Bútora dúfa, že nový minister bude šéfom rezortu štyri roky 02 - Modified: 2023-06-15 10:12:53 - Feat.: 0 - Title: Po absolvovaní školy nemusíte štátu všetko hlásiť. Patria sme iba tieto výnimky 03 - Modified: 2023-05-24 14:00:00 - Feat.: 1 - Title: Švédske deti majú v škole len „šťastné známky“. Negatívne hodnotenie sa nenosí
01 - Modified: 2024-03-10 21:35:00 - Feat.: - Title: Deň pred maturitou je dobré naplánovať si cestu do školy a pripraviť sa 02 - Modified: 2024-02-09 12:42:27 - Feat.: - Title: Zabudnite na jednotkárov či štvorkárov. Česi zásadne menia vyučovanie, hodnotiť budú aj rodičia 03 - Modified: 2024-01-25 13:26:03 - Feat.: - Title: IPčko spúšťa aktivity na prevenciu radikalizácie mladých. Potrebujeme, aby sa k nám pridali aj ďalší, vyzýva 04 - Modified: 2023-12-25 23:00:30 - Feat.: - Title: Na Vianoce sú linky pomoci maximálne vyťažené. Slovákov trápi najmä pocit osamelosti 05 - Modified: 2023-11-24 14:35:29 - Feat.: - Title: Občianske združenie pomáha v najťažších chvíľach. Tento rok riešili tisícky pokusov o samovraždu, niektoré priamo z koľajníc
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 20:44