V súčasných podmienkach pozorujeme, že realitný trh, na aký sme boli zvyknutí, zamrzol. FOTO: BDO
StoryEditor

Na Slovensku začnú rásť nájomné byty. Masívnu výstavbu však očakávajme až o rok (rozhovor)

27.04.2023, 08:00
  • Dopyt po nájomných bytoch v okolí veľkých miest je spôsobený dlhodobým nedostatkom výstavby.
  • Narastá skupina obyvateľstva, ktorá si za súčasných podmienok nemôže dovoliť kúpiť nehnuteľnosť.
  • Proces výstavby môžu urýchliť alebo spomaliť aj jednotlivé samosprávy.

Aký je súčasný stav štátom podporovaného nájomného bývania? Podľa predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára by mohli prvé takéto byty stáť ešte tento rok. Je to reálne?

Legislatíva na začatie výstavby alebo priameho obstarávania v rámci modelu štátom podporovaného bývania je účinná. Vláda schválila vzorec na určenie výšky regulovaného nájomného, ako aj podmienky toho, kto bude mať na bývanie nárok. Okrem toho už boli podpísané investičné zmluvy s dvomi veľkými investormi, pričom sa očakáva, že k schváleniu tejto schémy Európskou komisiou by malo dôjsť v najbližších mesiacoch. Takže ak ju Komisia odobrí, nič už nebude brániť tomu, aby sa minimálne výstavba začala v tomto roku. Odpoveď na vašu otázku, či môžu stáť už tento rok, je preto teoreticky áno. Konkrétne čísla síce odhadnúť nevieme, no musíme byť realisti. Ide o projekt, ktorý môže zabezpečiť masívnu výstavbu skôr až od budúceho roka. A hoci predpokladám, že niektorí z investorov už majú v súčasnosti existujúce nájomné byty, ktoré by vedeli relatívne rýchlo zaradiť do systému, bavíme sa skôr iba o desiatkach bytov.

Ekosystém bývania na Slovensku má len jeden pilier. Vlastné bývanie. Majú sa u nás nájomné byty šancu etablovať pri takomto zmýšľaní našincov?

Áno, súkromné vlastníctvo je na Slovensku dominantný pilier, pri ktorom sme dlhodobo na čele Európskej únie. Je tu však aj malá skupina takzvaných investičných bytov, ktoré sa poskytujú ako nájomné bývanie, a veľmi limitované sociálne bývanie podporované Štátnym fondom rozvoja bývania. Podiel nájomných bytov tvorí teda iba okolo deviatich percent z celkového bytového fondu. Dnes tu však máme nový vznikajúci pilier – nájomné bývanie pre širokú verejnosť vlastnené skúsenými inštitucionálnymi investormi. Podľa nás v BDO oň bude veľký záujem, pričom vychádzame už z terajšieho dopytu, ktorý sledujeme, a tiež z ďalších faktorov. Z dôvodu externých vplyvov, ako sú napríklad rastúce úrokové sadzby, vysoké ceny bytov či vojna na Ukrajine, sa ponuka existujúcich nájomných bytov znižuje. V niektorých krajoch sa dokonca bavíme len o jednotkách alebo o desiatkach voľných nehnuteľností. A ak k tomu prirátame pomerne slabú a pomalú výstavbu či rýchlo sa rozrastajúcu skupinu ľudí, ktorí si nemôžu a nebudú môcť dovoliť hypotéku, predpokladáme, že záujem o nájomné bývanie bude rýchlo narastať. V súčasných podmienkach pozorujeme, že realitný trh, na aký sme boli zvyknutí ešte pred rokom, zamrzol a developeri hľadajú nové možnosti, ako umiestniť rozostavané byty na trh. Riešenie pre nich bude aj ich predaj veľkým hráčom v segmente nájomného bývania, čo je bežný štandard zo západnej Európy.

Vaše slová potvrdzuje aj prieskum rezortu práce, z ktorého vyplýva, že eminentný záujem by bol najmä vo veľkých mestách ako Bratislava, Košice a Prešov. Prečo?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-28 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Omrzelo ťa platenie nájomného a hypotéka nehrozí? Presťahuj sa na miesta, kde ti budú platiť za to, že tam budeš bývať 02 - Modified: 2023-04-22 13:53:16 - Feat.: 1 - Title: Vo viacerých častiach Bratislavy zlacneli nájmy. Nižšie sú aj o desať percent 03 - Modified: 2023-04-18 22:01:40 - Feat.: 1 - Title: Nečakaný zvrat na realitnom trhu. Nájmy sú po novom lacnejšie v dvoch mestách (+ grafy)
01 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Novostavba nad Žilinou: Pozrite si úchvatnú a premyslenú realizáciu domu, ktorý spolupracuje s terénom 02 - Modified: 2024-05-09 12:55:20 - Feat.: - Title: Nový model nájmu bytov pomôže riešiť najčastejšie problémy pri prenájme, tvrdí Realitná únia 03 - Modified: 2024-05-09 21:42:21 - Feat.: - Title: Predaj realít po páde komunizmu? Žiadne hypotéky, cash a kto mal farebnú tlačiareň, bol "kráľ " (rozhovor) 04 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Byt si šikovná žena zrekonštruovala aj bez búrania, stačili jej dobré nápady 05 - Modified: 2024-05-07 06:00:00 - Feat.: - Title: Zaži japonský sen na vlastnej koži. V krajine je deväť miliónov prázdnych domov a pribúdajú ďalšie, má to bizarný dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 14:21