Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Žaloba Európskej komisie za segregáciu Rómov v škole je dôsledkom toho, že sa roky nič nerobilo, tvrdí Heger

19.04.2023, 22:29
Autor:
TASRTASR

Šéf povereného kabinetu Eduard Heger zároveň zdôraznil, že Európska komisia ocenila súčasné vedenie štátu za kroky, ktoré podniklo v tejto oblasti.

Žaloba Európskej komisie za nedostatočné riešenie segregácie Rómov v školách je dôsledkom toho, že sa v tejto otázke roky nič nerobilo. V reakcii na aktuálne  rozhodnutie Európskej komisie obrátiť sa na Súdny dvor Európskej únie to po stredajšom rokovaní vlády skonštatoval dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Šéf povereného kabinetu zároveň zdôraznil, že Európska komisia ocenila súčasné vedenie štátu za kroky, ktoré podniklo v tejto oblasti. "Dobre si uvedomujú, že to nie možné vyriešiť hneď, rovnako aj to, že do intenzity riešenia vstúpila aj pandémia a energetická kríza, ktorej sme museli čeliť. No rozumiem, že i tak, vzhľadom na danú situáciu, musia mať kritický postoj," dodal dočasne poverený premiér.

Zaobchádzanie vo vzdelávaní

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero uviedol, že dlhodobo upozorňujú na potrebu rovnakého prístupu vo vzdelávaní na školách. "Problematika rovnakého zaobchádzania vo vzdelávaní je problém, ktorému sa Slovensko dostatočne a systematicky nevenovala. Súčasná vláda sa od roku 2020 snažila o nápravu tejto situácie a k návrhom riešení prispel aj Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity," povedal. Poukázal pritom na viacero opatrení, ktoré v tejto oblasti zrealizovali.

Hero konanie Európskeho súdu považuje za dôležité z hľadiska súdneho výkladu smernice o rovnakom zaobchádzaní. Deklaroval súčinnosť pri snahách štátu o napravenie súčasného stavu. Vyhlásil, že sú pripravení spolupracovať na prípadných nápravných opatreniach.

image

Pomôžu učitelia učiteľom? Reforma zavádza mentorov

Poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák starší a poslanec Národnej rady Peter Pollák mladší však kritiku smerujúcu k vedeniu rezortu školstva namierili aj na ministrov v aktuálnom volebnom období. "Tak ako ostatní, ani ministri Gröhling a Horecký v tejto veci neurobili absolútne nič, a to aj napriek tomu, že v programovom vyhlásení vlády mali presný návod, čo majú urobiť," uviedol europoslanec, ktorý si myslí, že za posledných osem rokov, odkedy vedie v tejto Európska komisia voči Slovensku konanie, neprišiel žiadny systémový krok, ktorý by situáciu zmenil.

Pollák mladší upozorňuje, že za nečinnosť hrozia Slovensku nielen pokuty, ale aj prehlbovanie problému rómskej komunity. Obaja preto vyzvali súčasného ministra školstva Horeckého, aby začal konať. "Aby zastavil zbytočnú pokutu, ktorá nad nami visí za dlhoročné pochybenia a aby zastavil diskrimináciu, ktorá kradne rómskym deťom ich budúcnosť," zdôraznil Pollák mladší.

Žaloba na Slovensko

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu upozorňuje, že zatiaľ nemá k dispozícii ani len notifikáciu o žalobe, nepozná teda ani jej obsah. "Nie je zrejmé, z akého dôvodu sa Európska komisia žalobu rozhodla podať, keďže Slovensko pravidelne Komisiu informovala o nových legislatívnych a aplikačných opatreniach zabraňujúcich segregácii v školách," dodal rezort.

Opozičná SaS reagovala, že problematika diskriminácie rómskych detí sa prvýkrát začala na rezorte školstva riešiť pod vedením Branislava Gröhlinga (SaS). Poukázala na to, že sa vytvoril manuál desegregácie či záväzný systém na zníženie opakovania ročníka.

image

Diaľničiari budú pykať za bezdôvodné obohatenie pri Višňovom. Finálny účet pôjde do miliónov

Gröhling skonštatoval, že školám preplácali doučovanie a letné školy aj účasť v školskom klube detí pre deti zo znevýhodneného prostredia. Poukázal i na zavedenie pozície pomocných vychovávateľov v materských školách, ktorí pomáhali deťom zo znevýhodneného prostredia. Vytvorili sa podľa neho tiež štandardy diagnostiky, aby sa zabránilo falošnému diagnostikovaniu detí.

Podotkol, že nové vedenie ministerstva zastavilo všetku prácu na pomoci deťom z vylúčených komunít. "Neprepláca sa doučovanie, letné školy, nekomunikuje sa so školami a štandardy diagnostiky nie sú podpísané," povedal. Vyzval Horeckého, aby pokračoval v práci v oblasti odstraňovania diskriminácie.

Európska komisia viedla od roku 2015 konanie voči Slovensku za nedostatočné riešenie segregácie Rómov v školách. V roku 2019 adresovala Slovenská republika odôvodnené stanovisko. V súčasnom rozhodnutí obrátiť sa na súd v Luxemburgu komisia konštatuje, že Slovenská republika síce urobila viacero opatrení, považuje ich však za nedostatočné.

01 - Modified: 2023-04-19 19:12:59 - Feat.: 1 - Title: Európa v minulosti predala hodnoty za lacný plyn a ropu z Ruska, povedal Heger vo Viedni 02 - Modified: 2023-04-20 16:26:18 - Feat.: 0 - Title: Investície z plánu obnovy narazili na zmluvy so štátom. Sú tam nášľapné míny, tvrdia nemocnice 03 - Modified: 2023-04-19 16:15:17 - Feat.: 1 - Title: Matovičov daňový návrh viac pomôže lepšie zarábajúcim. Ja s ním súhlasím, tvrdí jeho poslankyňa Andrejuvová
01 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 05 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 02:05