Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). FOTO: TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Európa v minulosti predala hodnoty za lacný plyn a ropu z Ruska, povedal Heger vo Viedni

19.04.2023, 21:12
Autor:
TASRTASR

Eduard Heger varoval, že Rusko by sa v prípade vojenského víťazstva na Ukrajine ocitlo na východných hraniciach Slovenska a zároveň by sa zásadne zmenila bezpečnostná štruktúra Európy.

Európa v uplynulých rokoch predala svoje hodnoty za lacný plyn a ropu z Ruska. Demokraciu, slobodu, ľudské práva a právny štát však nemožno predať za pohodlie – čo Európe ukázala Ukrajina po tom, ako ju Rusko vojensky napadlo. V prednáške o vízii Slovenska pre Európu a susedstvo to v stredu na pôde Diplomatickej akadémie vo Viedni povedal dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Vízia, ktorú mali v uplynulých rokoch európske štáty, sa v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu podľa Hegera zmenila. Z hospodárskeho rastu ako hlavného cieľa sa pozornosť presunula na bezpečnosť, pričom členské štáty NATO už v súčasnosti hovoria o vyčlenení dvoch percent HDP na obranu ako o minime.

image

Investície z plánu obnovy narazili na zmluvy so štátom. Sú tam nášľapné míny, tvrdia nemocnice

Heger varoval, že Rusko by sa v prípade vojenského víťazstva na Ukrajine ocitlo na východných hraniciach Slovenska a zároveň by sa zásadne zmenila bezpečnostná štruktúra Európy. Po ruskej invázii na Ukrajinu sa pre Slovensko ako jediná ochrana ukázalo členstvo v NATO, zdôraznil premiér. Zároveň ocenil spojencov za vyslanie vojakov i systémov protivzdušnej obrany na Slovensko.

V rámci vízie Slovenska pre Európu Heger ďalej vyzdvihol dobré susedské vzťahy a jednotu v Únii. Pripomenul, že EÚ už prijala desať balíkov sankcií proti Rusku. Európa pomáha Ukrajine okrem sankcií aj vojensky a humanitárne, čím "oceňuje statočný boj Ukrajincov aj za nás".

image

Matovičov daňový návrh viac pomôže lepšie zarábajúcim. Ja s ním súhlasím, tvrdí jeho poslankyňa Andrejuvová

Pri téme rozširovania Európskej únie Heger upozornil, že ak euroblok nebude mať dobré vzťahy s okolitými krajinami, "bude ich mať niekto iný". Preto je podľa neho potrebné hovoriť otvorene o rozšírení aj s krajinami západného Balkánu.

"Je to nielen vec rastu a investícií, ale aj bezpečnosti," poznamenal Heger na margo možného vstupu týchto krajín do Únie. Pripomenul, že počas migračnej krízy práve z juhovýchodu prichádzalo do EÚ množstvo migrantov, avšak ako kľúčová sa ukázala najmä ochrana Schengenského priestoru s nasadením moderných technológií.

Heger pripomenul aj problematiku klimatickej zmeny a otázku, "aký svet chceme zanechať budúcim generáciám". Skonštatoval, že s výnimkou opatrení proti klimatickej zmene sa medzi členskými štátmi EÚ v uplynulých rokoch ťažko hľadala jednota, avšak v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu sa jej rozhodnutia zrýchlili a trvajú často týždne alebo len dni či hodiny.

01 - Modified: 2023-04-20 16:26:18 - Feat.: 0 - Title: Investície z plánu obnovy narazili na zmluvy so štátom. Sú tam nášľapné míny, tvrdia nemocnice 02 - Modified: 2023-04-19 16:15:17 - Feat.: 1 - Title: Matovičov daňový návrh viac pomôže lepšie zarábajúcim. Ja s ním súhlasím, tvrdí jeho poslankyňa Andrejuvová 03 - Modified: 2023-04-24 07:53:25 - Feat.: 1 - Title: Malé aj veľké firmy budú mať lacnejšiu elektrinu. Biznis volal po opatrení celé mesiace
01 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 03 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 04 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:03