Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Pekári reagujú na Vlčana. Odmietajú populistické predvolebné potravinové kampane

20.03.2023, 09:54
Autor:
TASRTASR

Príkladom populistickej politickej aktivity je podľa pekárov aj akcia ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana s obchodnými reťazcami.

Členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov nebudú žiadnym spôsobom doplácať na snahu o vyššie zisky dodávateľov energií ani obchodných reťazcov.

Zároveň verejne odmietajú akékoľvek predvolebné potravinové kampane založené na populistických návrhoch. Uviedol to predseda predstavenstva zväzu pekárov Milan Lapšanský v súvislosti s piatkovou dohodou ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a reťazcov na trojmesačnom zmrazení cien potravín.

image

Zastropujú potraviny ako Francúzi. Osem veľkých reťazcov na Slovensku bude garantovať ceny 400 produktov

"Pekári, cukrári a cestovinári zažili v roku 2022 vôbec najťažší rok od vzniku samostatnej SR. Štát nás nijako nepodporil a bol doslova slepý a hluchý. Sme však z dobrého cesta, a preto sme sa nevzdali a bojujeme za našich viac ako 12.200 zamestnancov a milióny slovenských spotrebiteľov ďalej. Nebudeme však akceptovať žiadne vysávanie našich rozpočtov špekulatívnymi praktikami dodávateľov energií, nenásytnými obchodnými reťazcami či populistickými návrhmi politikov," povedal Lapšanský.

Príkladom populistickej politickej aktivity je podľa neho aj akcia ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana s obchodnými reťazcami.

Agrorezort síce s nimi 17. marca uzavrel dohodu o zastropovaní pultových cien vybraných výrobkov (protiinflačná garancia) na dobu troch mesiacov, počas posledných dní pred podpisom dohody však pekári zaznamenali neodôvodnené zdraženie ich výrobkov na pultoch viacerých zahraničných reťazcov dosahujúce takmer 10 percent.

Podčiarkol, že sa tak dialo dokonca aj len jeden deň pred piatkovou tlačovou konferenciou. Dokonca išlo vo viacerých sieťach o rovnaké zdraženie identického pekárskeho sortimentu, čo môže vytvárať podozrenie z kartelovej dohody a toto konanie by mal preveriť Protimonopolný úrad.

Agrorezort tak zabezpečil dočasné zamrazenie zvýšených cien, ktorými si tesne pred uzavretím dohody zabezpečili reťazce ďalšie zvýšenie svojich ziskov.

Lapšanský zdôraznil, že sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov po dvoch rokoch pandémie nemá žiadnu schopnosť absorbovať zvýšenie nákladov, a preto musí každý rast vstupov premietať do odbytových cien. Stovky členov zväzu preto veľmi pozorne sledujú aktivity poverenej vlády aj poslancov Národnej rady.

V prípade, že dôjde k ďalšiemu zhoršeniu podnikateľského prostredia alebo neoprávnenému nátlaku na potravinárov, sú pripravení prehodnotiť štrajkovú pohotovosť, v ktorej sa stále nachádzajú.

Upozornil, že najbližšie zdražovanie spotrebiteľov pritom čaká už k 1. júlu, keď nadobudnú účinnosť zvýšené príplatky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky. Až 80 percent práce chlebového odvetvia sa totiž realizuje práve v tomto období.

"Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári upozorňujú spotrebiteľov, že ak sa ceny potravín stanú témou predvolebného boja a politici začnú voličom ťahať pod nos medové motúzy vo forme memoránd či populistických návrhov s dosahmi na náš sektor, nenecháme si to pre seba a budeme ukazovať verejnosti konkrétnych patrónov týchto opatrení. Veríme, že voliči sa radi dozvedia, komu poďakovať za drahší chlebík," dodal Lapšanský.

01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 03 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 04 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 05 - Modified: 2024-03-13 13:24:20 - Feat.: - Title: Humennému hrozil čierny scenár. Multimiliónový problém na východe napokon hasí až ministerka Saková a vláda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:47