Profesor Vladimír Krčméry. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Mikas: Krčméry bol výnimočný človek, charizmatická osobnosť a uznávaný odborník

21.12.2022, 16:31
Autor:
TASRTASR

Hlavný hygienik zdôraznil, že Vladimír Krčméry zohral nezastupiteľnú úlohu v boji proti ochoreniu covid-19.

Slovensko prišlo úmrtím Vladimíra Krčméryho o výnimočného človeka, charizmatickú osobnosť a uznávaného odborníka. Poukázal na to hlavný hygienik Ján Mikas.

Zdôraznil, že Krčméry zohral nezastupiteľnú úlohu v boji proti ochoreniu covid-19.

image

Zomrel profesor Vladimír Krčméry, uctili si ho viacerí slovenskí politici

"Neváhal nezištne ponúknuť svoje neoceniteľné odborné skúsenosti pri riešení problémov počas pandémie. Navyše dokázal dať ľuďom nádej, ktorú v ťažkých časoch potrebovali počuť, – a ako múdreho a láskavého človeka ho počas pandémie spoznala aj široká verejnosť," priblížil Mikas.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pripomenula, že Krčméry sa výrazným spôsobom pričinil sa o rozvoj univerzitného vzdelávania sestier na Slovensku.

"Zaslúžil sa aj o vznik niekoľkých vzdelávacích inštitúcií na Slovensku so zdravotníckym zameraním," doplnilo Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek. Dodalo, že pomáhal nielen na Slovensku, ale i v zahraničí, ako napríklad v Keni či Kambodži.

Informáciu o jeho smrti so zármutkom prijala aj Lekárska fakulta Univerzity Komenského, kde v minulosti pôsobil. "Stal sa vyhľadávaným zdrojom informácií počas pandémie koronavírusu. Ako prvý na Slovensku bol zaočkovaný proti ochoreniu covid-19," poznamenala fakulta.

Vedec Robert Mistrík vyzdvihol jeho odbornú aj ľudskú stránku. "Nebolo možné ho nemať rád. Sotva sa v našom malom slovenskom svete našiel taký veľký dobrák, taký obetavý lekár, taký charizmatický človek. Stále nosil pri sebe odborné články, neuveriteľne zanietene o nich diskutoval a nesnažil sa svojimi znalosťami nadraďovať nad iných," uviedol.

Úprimnú sústrasť vyjadril Krčméryho rodine aj predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober. Zároveň poďakoval za jeho službu cirkvi a v mene cirkvi.

"Ďakujem mu za jeho ľudskosť a službu. Svojím dielom zanechal veľké dedičstvo, v ktorom prepojil svet lekára, misionára a kresťana. Vždy žil pre tých, ktorí boli na hranici. Vždy stál v prvej línii a slúžil tým, ktorí si často nevedeli pomôcť sami," uviedol Bober v kondolenčnom liste.

Vo veku 62 rokov v utorok zomrel profesor, lekár a odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 03 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 04 - Modified: 2024-03-05 10:04:34 - Feat.: - Title: Biely dom zrušil pravidlo testovania na covid pre ľudí okolo Bidena 05 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:59