StoryEditor

Súd poslal sériového vraha na doživotie. Zabil pumpára, strieľal aj na snúbencov

13.10.2022, 13:55

Kežmarčan Ján Románek dostal za dve vraždy a ďalšie pokusy o vraždu doživotný trest odňatia slobody.

Na prvý pohľad nenápadný muž Ján Románek z obce Vojňany pri Kežmarku bol odsúdený na doživotie ako sériový vrah.  Štvrtkový rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nie je zatiaľ právoplatný, Románek sa priznal celkovo ku trom streľbám, pri ktorých zahynuli dve osoby a ďalšie dve boli zranené. 

Doživotný trest odňatia slobody by si mal odpykať v maximálnom stupni stráženia. Dostal tiež trest prepadnutia veci, konkrétne osobného automobilu i povinnosť nahradiť škodu poškodeným.

Zhabali zbrane a strelivo

Súd rozhodol aj o zhabaní viacerých zbraní či streliva. Ján Románek je vinný tiež za zadovažovanie a prechovávanie strelných zbraní i streliva. „Existuje rozumný predpoklad, že po prepustení na slobodu by si ich mal tendenciu opätovne zadovažovať," podotkol predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Jozef Pikna, ktorý nevidí priestor na prevýchovu Jána Romámenka. Preto mu udelil doživotné odňatia slobody.

Muž svoje skutky oľutoval už v septembri v úvode procesu. Súd preto vykonával len dokazovanie vedúce k uloženiu trestu, náhrade škody či prípadnému uloženiu ochranného opatrenia.

Vraždy a pokusy o vraždu

Prvýkrát zabíjal Románek v decembri 2015. Na čerpacej stanici vo Veľkej Lomnici namieril zbraň na zamestnanca benzínky a chcel od neho peniaze. O niekoľko okamihov neskôr Románek vystrelil na 24-ročného muža, ktorého zasiahli dve guľky. Pumpár na mieste zraneniam podľahol.

Polícia o niekoľko dní neskor, v reakcii na lúpež, urobila veľkú raziu u iného obyvateľa Veľkej Lomnice. Toho najskôr ráno pri ceste do práce vytiahli z vozidla, neskôr mu rozbili dvere na dome baranidlom. Následne sa ukázalo, že nejde o skutočného páchateľa. 

S vraždením však Románek neprestal. O dva roky neskôr si počkal medzi obcami Jurské a Holumnice na svoje ďalšie obete. 

Snúbenci Štefan a Dana sa viezli počas májovej noci domov, keď si všimli, že pri prejazde im bránia kamene. Štefan vystúpil z auta a išiel ich odsunúť mimo vozovku, v tom začal po nich Románek strieľať.

Muža zasiahol do hrudníka a ženu, ktorá sedela vo vozidle do krku. Dvojica sa pokúsila následne o útek, no pre zranenie o niekoľko metrov ďalej havarovali.  Po zásahu záchranárov obaja incident prežili. 

image

Archívna snímka z roku 2015, kedy polícia zaistila miesto činu po prvom útoku Jána Románeka. FOTO: TASR/O. Ondráš.

Zadržali ho vlani

Tretí útok spáchal odsúdený opäť v tejto lokalite. V Levočských lesoch zasiahol dvanástimi výstreľmi zo samopaľu 77-ročného Jaroslava. Bola to Románekova posledná obeť.

Zadržať sa ho podarilo až vlani v júni pri rutinnej dopravnej kontrole neďaleko Liptovského Hrádku. Vodič namiesto dokladov namieril na hliadku samopaľom a začal po nich páliť. Muži zákona sa stihli ukryť a zapamätali si časť poznávacej značky strelca. V októbri už prišla Románeka zadržať hliadka. V dome mu okrem pištole a samopalov našli aj granát. 

Podľa znaleckého posudku bol charakterizovaný ako „citovo chladný, permanentne zlostný a nepriateľsky nastavený“. Znalci tiež pred súdom uviedli, že žil „čudáckym životným štýlom“ a mal výkyvy nálad. Do zadržania nemal žiaden záznam v registri trestov.

01 - Modified: 2022-10-13 11:39:22 - Feat.: 1 - Title: Streľba na Zámockej v Bratislave: Majiteľ kaviarne Tepláreň sa vyjadruje k incidentu 02 - Modified: 2022-10-13 09:31:15 - Feat.: 1 - Title: Streľba na Zámockej: Hlas odsudzuje vulgárny slovník politikov, spomína aj Matovičov výrok
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-04-04 17:21:09 - Feat.: - Title: Muž, ktorý naviedol ruskú strelu na pizzeriu v Kramatorsku, dostal doživotie 03 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 04 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 05 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:30