StoryEditor

Čaputová rozhodla o Matovičovom balíčku. Vetovala časť zákonov

07.06.2022, 16:14
Autor:
nasinasiTASRTASR

Zuzana Čaputová sa rozhodla, že protinflačný balíček vracia do Národnej rady a vetovala jeho časti, ktoré mali platiť od prvého januára 2023. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa dnes na tlačovej konferencii vyjadrila k tomu, či podpíše protiinflačný, alebo tiež prorodinný balíček pomoci, ktorý minulý týždeň schválila Národná rada Slovenskej republiky.

Zákon vrátila na opätovné prerokovanie a vetovala ho vo všetkých častiach, ktoré sa týkali opatrení účinných od januára 2023.

Nevetovala časti, ktoré sú platné od prvého júla, teda tie, ktorými sa zvyšuje daňový bonus a rodinné prídavky o 30 eur. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd.

Skrátené legislatívne konanie 

Jej rozhodnutie prišlo po sérií rokovaní s ekonomickými expertmi, sociálnymi partnermi a predstaviteľmi samospráv a ďalších organizácií.

image

Prezidentka prebrala protiinflačný balík so sociálnymi partnermi aj samosprávami. Tí sú voči nemu skeptickí

Prezidentka spomenula, že s týmto zákonom je od začiatku spojená polemika, keďže na jednej strane má pomôcť rodinám, na druhej strane však vo vzduchu visia pochybnosti ohľadom spôsobu jeho prijatia – cez skrátené legislatívne konanie.

Vzhľadom na vysoký finančný objem balíčka sa obrátila aj na Radu pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorej stanovisko ju uistilo v tom, že zákon mal byť prerokovaný riadnym spôsobom tak, aby bral čo najväčší ohľad na zdravie verejných financií. 

V prípade prelomenia jej veta sa mieni obrátiť na Ústavný súd Slovenskej republiky, keďže je presvedčená, že inštitút skráteného legislatívneho konania nebol v tomto prípade použitý v súlade s podmienkami, ktoré má spĺňať.

Reakcie politických strán

Preferenčne najsilnejšia opozičná strana Hlas-SD rešpektuje rozhodnutie prezidentky, ktorá sa rozhodla vrátiť balík opatrení späť do parlamentu, uviedol vo svojej tlačovej správe médiám.

image

Matovič reaguje na Čaputovú: Palác bol plný ľudí, ktorí boli proti rodinám. Mne nedala ani minútu

"Ak bude balík opatrení schvaľovaný v rovnakej a nedostatočnej podobe, poslanci Hlasu sa opäť zdržia hlasovania. Balík opatrení predstavuje určitú pomoc rodinám, no v žiadnom prípade nejde o protiinflačný balíček. Vláda pri zdražovaní pomohla ľuďom len minimálne a obrovské skupiny ľudí, ako sú dôchodcovia či pracujúci bez nezaopatrených detí, vylúčila z pomoci úplne," vyhlásil líder Hlasu Peter Pellegrini.

Rozhodnutie prezidentky schvaľuje aj mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko. Jej predseda Michal Šimečka rozhodnutie prezidentky okomentoval na Facebooku slovami, že "ukázala okrem rozumného úsudku aj odvahu zastať sa verejného záujmu." 

"Balíček Igora Matoviča za vyše miliardu eur ročne je megalomanský nápad, ktorý zadĺži naše deti na generácie dopredu, zlikviduje samosprávy a vôbec nepomôže státisícom ľudí, ktorí trpia dôsledkami inflácie," vysvetľuje líder liberálov a dodáva, že "ľudia na Slovensku potrebujú skutočnú pomoc pred rastúcimi cenami, nie nedomyslené nápady".

V mene koaličnej strany Sloboda a Solidarita sa vyjadril napríklad minister školstva Branislav Gröhling. Ten prezidentke na Facebooku poďakoval za "zodpovedný postoj aj za vypočutie dotknutých k chybnému a urýchlenému zákonu". Dodal, že poslanci Národnej rady tak majú "šancu nehlasovať za rozvrat verejných financií".

01 - Modified: 2022-06-07 10:41:59 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka prebrala protiinflačný balík so sociálnymi partnermi aj samosprávami. Tí sú voči nemu skeptickí 02 - Modified: 2022-06-07 05:29:38 - Feat.: 0 - Title: Potrestanie popravy dieťaťa a mladej ženy v nedohľadne. Súdne prieťahy pokračujú, hoci obvinení už dostali odškodné 03 - Modified: 2022-06-06 22:13:16 - Feat.: 1 - Title: Návod, ako dať pseudokonzervatívcom ochutnať ich vlastnú medicínu 04 - Modified: 2022-06-06 14:03:25 - Feat.: 1 - Title: Ak by prezidentka vetovala protiinflačný balík, Sme rodina ho podporí opäť 05 - Modified: 2022-06-05 14:40:04 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka prijme sociálnych partnerov aj zástupcov samospráv
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:04