Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predstaviteľov samosprávy. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Prezidentka prebrala protiinflačný balík so sociálnymi partnermi aj samosprávami. Tí sú voči nemu skeptickí

07.06.2022, 12:41
Autor:
TASRTASR

Opatrenia schválené parlamentom má momentálne v rukách Zuzana Čaputová. Niektorí ju žiadajú, aby sa so zákonom obrátila na Ústavný súd, iní chcú, aby sa správala "prorodinne".

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok prijala zástupcov sociálnych partnerov, samospráv aj prorodinných organizácií.

Hovorili o protiinflačnom balíčku, ktorý už schválila Národná rada. Momentálne má zákon na stole hlava štátu, ktorá ho môže podpísať, ale aj vrátiť parlamentu.

Sociálni partneri namietali najmä legislatívny proces a obídenie sociálneho dialógu. Výhrady majú aj voči cieľovým skupinám pomoci. Balíček podľa odborárov nepomáha tým, ktorí sú najzasiahnutejší infláciou.

Z protiinflačného na prorodinný balíček 

"Zrazu sa z nejakej protiinflačnej pomoci stala prorodinná reforma alebo balíček prorodinných opatrení," podotkla Monika Uhlerová z Konfederácie odborových zväzov. Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska poukázala na to, že protiinflačný balíček je veľmi nepriaznivý voči seniorom.

Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení skonštatoval, že požiadali prezidentku, aby zvážila podanie na Ústavný súd , ak takýto zákon opätovne prejde v parlamente. Podľa neho by mal súd posúdiť zneužitie legislatívneho procesu a skráteného legislatívneho konania.

image

Ak by prezidentka vetovala protiinflačný balík, Sme rodina ho podporí opäť

Zamestnávateľov vyrušujú aj rozpočtové dosahy balíčka. Nepovažujú ho za protiinflačný.

V súvislosti s návrhom na zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy prezident Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Alexej Beljajev uviedol, že čakajú na návrh, ako by to malo vyzerať. "Je možné dodatočne zdaniť niektoré skupiny, samozrejme, je to veľmi citlivé z pohľadu konkurencieschopnosti," dodal.

Možnosť obrátiť sa na Ústavný súd 

Samosprávy upozornili aj na možné dosahy straty miliónov eur zo svojich rozpočtov v dôsledku protiinflačného balíčka.

"Väčšina regiónov hovorí o tom, aby nebola táto norma podpísaná a vrátená parlamentu ako celok a zároveň aj požiadaný Ústavný súd, aby rozhodol, či proces, ktorý viedol k jeho prijatiu, bol ústavne konformný," priblížil predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček je presvedčený, že v dôsledku tohto balíčka budú napríklad krachovať vrcholové športové kluby. Prezidentka podľa jeho slov povedala, že o tom, ako naloží s týmto zákonom, sa rozhodne na základe faktov.

image

Viskupič: Vylúčiť sa nedá nič, ani rozpad koalície

"Nebude to emocionálne rozhodnutie, bude to rozhodnutie na základe debát s tými, s ktorými sa vláda pred svojím rozhodnutím nerozprávala a ich odignorovala," dodal.

Asociácia za život a rodinu na svojej webovej stránke uviedla, že prorodinné organizácie v pondelok nedostali od hlavy štátu prísľub podpisu zákona. Požiadali ju, aby bola "prorodinnou prezidentkou" a aby zákon podpísala.

Zdôraznili, že chudobní ľudia si krúžky často nemôžu dovoliť, že daňovo-odvodové zaťaženie rodín s deťmi je najvyššie spomedzi krajín V4, ale napríklad aj to, že rast úrokových sadzieb bude znamenať problém pre rodiny s hypotékami.

Parlament schválil protiinflačnú pomoc z dielne ministerstva financií 24. mája. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa.

Zákon podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov. Aktuálne čaká na odobrenie prezidentkou, ktorá ho však môže aj vetovať.

01 - Modified: 2022-06-06 14:03:25 - Feat.: 1 - Title: Ak by prezidentka vetovala protiinflačný balík, Sme rodina ho podporí opäť 02 - Modified: 2022-06-03 16:44:16 - Feat.: 1 - Title: Otočka u Matoviča. Namiesto zdanenia Slovnaftu štát peniaze stratí 03 - Modified: 2022-06-04 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Najskôr fašista, potom inteligent. Beluský od kotlebovcov prehovoril o schôdzke s Matovičom 04 - Modified: 2022-06-01 10:40:46 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka oznámi budúci týždeň, či podpíše protiinflačný balík 05 - Modified: 2022-05-30 20:43:09 - Feat.: 1 - Title: Beluský? Jeden z najinteligentnejších poslancov, tvrdí Matovič. Koalícia sa podľa neho rozpadne v októbri 06 - Modified: 2022-05-27 13:01:50 - Feat.: 1 - Title: Matovičova pomoc rodinám je populistická. Od Rusov som chcel prístup k najlacnejšej rope, hovorí Danko
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 02 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 03 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 04 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:28