Vladimír Mečiar a Michal Kováč, v pozadí Ivan GašparovičTASR/M. Cibulková
StoryEditor

Spomienka redaktora HN: Prezident Kováč sa odsúdenia únoscov svojho syna nedožil

06.10.2016, 00:23

Dve desaťročia nestačili na to, aby sa trauma, ktorá zanechala stopy na celej našej spoločnosti, zahojila. Prvé, na čo som si spomenul pri správe o úmrtí bývalého prezidenta Michala Kováča boli práve udalosti z augusta 1995. Vtedy mu štátna moc uniesla syna. Bol to akt štátneho terorizmu. 

Vtedy ešte neznámi páchatelia na dvoch autách so slovenskými poznávacími značkami násilne a protiprávne zavliekli Michala Kováča mladšieho do rakúskeho Hainburgu. Ôsmi muži zastavili jeho auto neďaleko Svätého Jura pri Bratislave, kde Kováč junior býval.

Bolo to obdobie vlády Vladimíra Mečiara a jeho HZDS. Dôsledkom únosu malo byť podľa zverejnených informácií odstúpenie prezidenta, ktorý bol v neustálom konflikte s vtedajšou vládou. 

Spomínam si na prvú tlačovku vyšetrovateľa prípadu Jaroslava Šimuniča. Jeho tímu detektívov netrvalo dlho a odhalil  pozadie únosu. Po dvanástich dňoch od spáchania zločinu Šimunič informoval, že podozrivý je štátny orgán - Slovenská informačná služba.

Dňa 7. septembra 1995 mu však prípad odňali. V objasňovaní únosu pokračoval vyšetrovateľ Peter Vačok. Ale aj on potvrdil zistenia svojho predchodcu, a tak ho 17.októbra tiež vymenili. Až tretí vyšetrovateľ J. Číž zaviedol prípad tam, kam vtedajšia vláda chcela. Do stratena...  

Prezident Michal Kováč však neodstúpil. „Starý pán,“ ako ho žoviálne neskôr nazývali niektorí jeho úradníci, vydržal. No na zdraví mu to, nepochybne nepridalo. Skôr naopak.  

V roku 2013 mi bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok k zavlečeniu prezidentovho syna povedal: „V prípade únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho išlo o vyšetrovanie trestnej veci, ktorá rozdelila nielen odbornú, ale aj laickú verejnosť.

Význam tohto vyšetrovania bol podmienený okolnosťou, že pri spáchaní trestného činu zavlečenia bola zneužitá technika štátneho orgánu a na spáchaní sa podieľali jej príslušníci (SIS - pozn. HN).

Vyšetrovanie dalo jednoznačnú odpoveď na prvú časť násilného konania, ktorého sa zúčastnili aj príslušníci štátneho orgánu.

Niektorí z nich, či už priamo alebo nepriamo sa k protiprávnemu konaniu aj priznali. Je nesporné, že išlo o výkon právomoci verejných činiteľov, ktorý bol v rozpore so zákonom. K vyvodeniu trestnej zodpovednosti nedošlo len z dôvodu využitia prezidentských oprávnení (Na základe amnestie zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara nebol únos došetrený a únoscovia potrestaní - pozn. HN).

Amnestia, ktorá sa týka tohto protiprávneho konania znemožnila pokračovať vo vyšetrovaní a ukončila dokazovanie v etape, ktoré nedovoľuje vyvodiť trestnú zodpovednosť.

Aj napriek tomu sa počas vyšetrovania podarilo zabezpečiť významné dôkazy, ktoré sa dotýkajú konkrétnych súvislostí spáchania tohto trestného činu.

Všetky právne otázky nebolo možné z uvedeného dôvodu uzatvoriť, čím došlo k dekriminalizácii tak objednávateľov, ako priamych páchateľov tohto trestného činu“. 

Prezident Kováč sa odsúdenia páchateľov - únoscov svojho syna nedožil. Ani jedna vláda Roberta Fica nesúhlasila so zrušením amnestií v parlamente, ktoré udelil Vladimír Mečiar. 

01 - Modified: 2022-12-23 14:30:00 - Feat.: - Title: 30 rokov biznisu na Slovensku: Privatizácia zmenila krajinu. Niektoré ikony padli, iné žijú dodnes 02 - Modified: 2021-09-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Bratislava dopláca na drahé dedičstvo. Zanechali ho Mečiar, Dzurinda a Fico 03 - Modified: 2020-02-24 12:58:05 - Feat.: - Title: Z "veľkého" návratu nič nebude. Mečiar odmietol kandidovať vo voľbách 04 - Modified: 2019-12-12 10:56:07 - Feat.: - Title: Mečiar sa definitívne vracia do politiky. Chce zabrániť rozvratu spoločnosti 05 - Modified: 2019-08-06 13:43:34 - Feat.: - Title: Mečiara ešte môžu stíhať kvôli amnestiám. Prokuratúra prípad posúdi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 00:46